Windunie wil (maar kan niet) zonder subsidie, aldus directeur Eelco Bots

Rijnaak met meidoorn op zomerdijk Rijn Wageningen

Bij het portretteren van Frans Vera-landschapjes (verwaarloosde distelweides met verwaarloosd vee en meidoorn) in de uiterwaarden van Wageningen, botste ik tegen Eelco Bots, directeur van de Windunie.

Een Koepel-organisatie van windmolenaars die helpt bij project-ontwikkeling rond windturbines in ons landschap en in natuurgebied.

Deze zachtaardig en goed bedoelend overkomende linkse meneer, inspireerde mij tot wat ze bij de Windunie zien als ‘opruiend artikel’. Een artikel dat eens geen reclame voor ‘duurzaam’ maakt en dat liegt over ‘huishoudens’ die windenergie zouden afnemen. Waarbij ‘dit bevalt ons niet’ gelijk is aan ‘onwaar’.

De Rijks-windmolenlobby van de SER (Ed Nijpels, nu Mariette Hamer, eerder Herman Wijffels) lanceerde in 2016 al een ‘factchecker windenergie’ als counter-PR op kosten van de belastingbetaler. Om onwelgevallige berichten te pareren met Rijks-propaganda.

Die counter-PR werd door mijn oude collegae op Climategate.nl weer gefact-checkt vanwege haar hoge WC-eend-gehalte. Nadat de Ombudsman de eenzijdigheid van de SER al bekritiseerde, als reactie op een klacht van anti-windmolenclubs. Die laatste lijken het PR-gevecht nu te winnen.

Niemand wil ze rond huis, die windturbines, zelfs in de hoofdstad van het Eco-Salafisme Wageningen niet.

het Lexkesveer waarmee ik vroeger werd overgezet om bij de boomkwekers in Opheusden te werken. Daarachter papierfabriek Parenco in Renkum, waar ik ook een bijbaantje heb gehad

Je ontmoet al zwervend in de menselijke natuur altijd mensen, en dan gaan die dingen nu eenmaal zo. De fotografie toont de zegeningen van fossiele brandstof en kernenergie, die je niet ziet. En dat is het voornaamste voordeel: hun onzichtbaarheid.

Dankzij fossiele brandstof- bomen/moeras uit een oerverleden- kun je de bomen anno nu laten staan, in plaats van opstoken als biomassa. Zo kun je deze landschappen zonder zenuwachtig draaiende windturbines bekijken en genieten van het voorjaar.

Met enkel studenten-zeilers als positieve windenergie die wat aan dit ‘Denkend aan Holland’-landschapje toevoegt. En zo is dit landschap een uiting van wat wij als Nederlanders mooi vinden, doen en juist graag nalaten.

Over windenergie gesproken, studenten-zeilers op de Oude Rijn met zeezwaluw

Zeezwaluw, maar hij heet officieel ‘visdief’. De sierlijke sterns zijn een genot om te zien vliegen

Eelco Bots zou het liefste van alle subsidies af willen stelde hij. Dat is vanwege het steuntrekkers-imago dat zo rond de sector hangt. Maar alleen op de wind-rijkste plekken lukt dat nu zonder verlies te draaien. Ik zou ook het liefste zonder inkomen leven, dat het eten uit de lucht viel.

Naast de landschaps-vervuiling, het doodmeppen van vogels en vleermuizen (Eemshaven wel 100 ‘ beschermde’ vogels per turbine per jaar) hebben de tegenstanders van windmolens het continue over die subsidies als tegen-argument. Naast de waarde-daling van huizen wanneer je daar windturbines bij plaatst met hun ‘zoem zoem zoem’ geluid.

Het is dus niet enkel een kwestie van ‘imago’ maar de harde realiteit, die de Windunie tegenwerkt. Ze zijn met rationele gronden impopulair, die windturbines.

Buiten een kleine klimaat-sekte van Loterijgeld-gesteunde Klimaat-Psychopaten voor wie koolzuur en de ijsbeer belangrijker is dan mensen. En hun vrienden bij onze leugenachtige en corrupte overheid. Zoals Ed Nijpels (VVD), VVD’ers voor wie ‘liegen’ gewoon ‘goede marketing’ is. Wie wil er nu bij Ed Nijpels horen, zo’n corrupte VVD-graaier?

Rijn-landschapje met positieve windenergie, die het Denkend aan Holland-landschapje verrijkt

Je zou verwachten dat het windmolenaars voor de wind ging door de subsidie-bonanza dankzij 3 Rutte-kabinetten. En ‘De Afspraken in Parijs’ die bankiers, multinationals, NGO’s en ambtenarij met zichzelf maakten in 2015.

Maar windmolenaars kampen al jaren met dalende stroomprijzen op de stroommarkt (dat is dus niet wat jij op de rekening betaalt, dat is vooral belasting). De SDE+regeling dekt het verschil tussen de verwachte kosten per kWh en de verwachte marktprijs van stroom. Maar dat is vaak niet genoeg, als de prijs verder zakt dan voorzien.

Bij cooperatie Windvogel zie je dan dat 2/3de van het verdienmodel bestaat uit belastingvoordelen en subsidies. Die coöperatie viel onder de oude MEP-regeling van CDA’er en Postcode Loterij-bestuurder Pieter van Geel bij hogere stroomprijzen. Van Geel doneerde ook 3-4 miljard euro aan Essent om ‘biomassa’ bij te stoken in de Amercentrale in Geertruidenberg.

Zo haalde Van Geel het 10-10-energiedoel van de Europese Commissie voor 2010: 10 procent onrendabele, en met mega-subsidies opgewekte energie.

En nu zelfde windenergie met stadion SC Wageningen op de achtergrond op de Wageningse Berg

Maar heb je als windmolenaar in een oude subsidie-regeling te weinig subsidie bedongen, krijg je per kWh minder subsidie dan nodig om met winst te draaien als stroomprijzen verder dalen. Exploitanten van wat oudere turbines hebben daar last van.

Maar ik meen ook dat windboer Anne de Groot met zijn Westermeerwind er last van heeft.

De Oude Rijn, wat had ik graag hier gewoond

Het jaarverslag van de Windunie van 2015 wijt dat almaar dalen van de stroomprijs aan geopolitieke ontwikkelingen.

Zoals de concurrentieslag van OPEC-land Saoudi Arabie met de naar schaliegas en olie borende Amerikanen, die zo de olie- en gasprijs laag houden. En het dumpen van (Amerikaanse) kolen op de Europese markt.

Zwarte Sterns dansten als elfjes over het water

Maar de belangrijkste reden dat windstroom het op de stroom-markt slecht doet is ook groeiende overcapaciteit van windmolens dankzij de Duitsers. Is er bijvoorbeeld ’s nachts of in het weekeinde nauwelijks vraag naar (wind)stroom maar het waait hard: waar moet je dan met al die opgewekte windstroom naar toe?

In Denemarken dumpen ze zo al meer dan 40 procent van de geproduceerde windstroom, gewoon omdat er geen vraag naar is wanneer er wel (te)veel aanbod is. Een overschot van aanbod bij lage vraag: zelfs als je niet in economie gepromoveerd bent kun je dan begrijpen dat op een markt dan je stroomprijs keldert.

Deze vogelfotograaf probeerde de verbazend rappe beestjes te vangen

Zwarte Zeezwaluw zou mooier klinken dan zwarte stern

Borderline Energy BV
Ergo, het verdienmodel van windenergie ondergraaft zichzelf. Dus je kunt als windmolenaar wel zonder subsidie WILLEN, maar zult er nooit zonder kunnen. Het alternatief dat windmolenaars bepleiten met de klimaat-psychopaten is dan ook: andere energie kunstmatig duur maken via belastingen en theoretische onkosten (fijnstofdoden enzovoort).

Alsof je sinaasappels uit Nieuw Zeeland die 10 euro per kilo kosten wil verkopen. Maar je buurman verkoopt ze uit Spanje voor 1 euro, dus winkelt iedereen bij hem. Wanneer je dan ‘duurzaam’ bent dan gebruik je de overheid en drammerige milieuclubs van de PvdA of erger, om met belastingen die sinaasappels van je buurman 10 euro duurder te maken. En vervolgens roep je dat sinaasappels uit Nieuw Zeeland goedkoper zijn dan uit Spanje.

Het alternatief voor windmolenaars om meer te verdienen- buiten druk op de overheid/lobby- is steeds verder de hoogte in. Dat je dus windturbines van wel 220 meter hoog krijgt, waar het altijd harder en gelijkmatiger waait. Maar ook dan overwin je nooit het belangrijkste nadeel van windenergie.

Dat het weer en de mens allebeide even onbetrouwbaar zijn, wisselvallig en grillig als de natuur. Kijk maar hieronder, naar de opbrengst van Windunie-turbines per maand. Even constant als het temperament van je Borderline-vriendin. Het ene moment zuigt ze aan je lul, het volgende moment krijg je een mes in je rug.

Onbetrouwbare wiebelstroom, daar kan niet 1 huishouden op draaien: bron Windunie Jaarverslag 2015, dus dit zijn hun EIGEN gegevens die meer zeggen dan duizend woorden.

Dat windmolens op wind draaien, dat zie je aan de cijfers met vollasturen van de Windunie door het jaar.

Een vollast-uur betekent een uur op maximale capaciteit. Dus als je windmolen 4MW piekvermogen heeft (dat zijn die grote jongens van 180 mtr of meer), dat hij dat vermogen gedurende een geheel uur levert. Doe je dat 24 uur lang, dan levert dat 96MWh energie.

Vermogen (P) is Energie per Seconde(tijdseenheid). 99 procent der mainstream-journalisten snapt dit al niet. En veel erger, ze zien zelfs niet in waarom het belangrijk zou zijn dit wel te snappen. Je kunt journalisten dus alles wijsmaken, als ze maar ideologisch met je sympathiseren.

Prachtig wilgenland in de uiterwaarden/biomassa….

Per dag kan het aantal vollast-uren sterk wisselen, van 0 tot 24 en alles daartussen. Windenergie is als de natuur, wisselvallig. Het motto van duurzaamheid vond ik dan ook op een groen geverfde mosselkotter uit Bruinisse, eergisteren in Den Oever:

Den Oever eergisteren:…de mosselkotter had ook ‘duurzaamheid’ kunnen heten, betekent het zelfde, maar dan nog ietsje duurder. De schipper weet hoe de natuur is, wisselvallig. Wie natuur-energie afneemt, krijgt dus wisselvalligheid.

Desondanks liegen windmolenaars en de Rijksoverheid en het NOS Staats-propagandajournaal steeds dat ze aan ‘huishoudens’ stroom leveren. Maar zie deze grafiek, en vraag je zelf: zou jou huishouden hier op kunnen/willen draaien?

En aan het eind van het jaar heb je plots teveel, na in oktober tekort te komen.

Niet 1 huishouden neemt die wiebelstroom af. Alle huishoudens krijgen stroom van het net, dat dankzij gas, kolen- en kerncentrales stabiele stroom blijft leveren.

…heb je continue alle media mee als verkoper…

Terwijl onze media voor kwaliteits-nepnieuws als dagblad Trouw, NRC Damesblad, de Volkskrant, NOS Journaal enz dagelijks optreden als reclame-zuil van het Klimaat Industrieel Complex. Zijn die kwaliteits-sufferdjes 1 keer geen marketing-apparaat van de windustrie, dan klaagt de Windunie over ‘eenzijdige berichtgeving’, zie hierboven in hun jaarverslag 2015.

Frans Vera-landje met paardenkudde/biomassa

Kortom: er is nog nooit een industrie geweest die alles zo mee had. Ze hoeven zelf geen marketing te bedrijven, want dat doen hun ideologische medestanders bij massamedia wel en de Rijksoverheid, en die met loterij-miljoenen gespekte klimaatsekte-clubs als Greenpeace, Milieudefensie, WNF.

Tientallen miljarden euro’s subsidies vloeien in hun diepe zakken.

En dan wil het nog niet. Windmolenaars zijn nergens welkom, behalve bij Rooibos-teefjes en metromannetjes met klimaatkolder in de kop. En bij Ed Nijpels, misschien wel de meest leugenachtige en corrupte mens op aarde.

Wolfsmelk aan de Rijn, dit is wat je ‘groen’ noemt. Gewoon groen. Onbetwijfelbaar

Wanneer ‘groene stroom’ bestond, dan zou ik er helemaal voor zijn.

Maar windturbines die per jaar 100 vogels doodmeppen bij natuurgebied de Waddenzee ‘groene stroom’ noemen, windfarms in natuurgebied IJsselmeer, dat vraagt teveel intellectuele oneerlijkheid. En die oorlog tegen CO2, voedingstof die groene planten bij hogere concentraties harder doet groeien, die is juist anti-groen.

Dat is een biologisch feit, geen opinie.

Duurzaamheid maakt de wereld lelijker, corrupter, armer, buiten een kleine elite van klimaat-psychopaten. Dat is wel een opinie, want Beauty is in the Eye of the Beholder. De 1 houdt van kaalgezaagde en doodse ‘energielandschappen’ met windturbines. En de ander van bloeiende uiterwaarden vol oude wilgen, zingende vogels en bloemen.

Ieder zijn ding!

Dit is wat je ‘groen’ noemt, onbetwijfelbaar waar. Veld met Look zonder look, als ik me niet vergis

‘Groen’ staat nu vooral voor een door marketing en indoctrinatie opgewekt (kudde)gevoel van ‘wij, beter dan Gij’. Het heeft niets te maken met liefde voor het leven, of de natuur. Het staat voor EIGEN-liefde en een gebrek aan zelfrelativering.

Groene Stroom is dus ijdele onzin/goede marketing. Wie wel in groene stroom gelooft is dan ook:

  • a. een intellectueel ontoerekeningsvatbaar huppelkutje voor wie gevvoellll de maat van alle dingen is
  • b. intellectueel oneerlijk, goed in liegen tegen zichzelf en tegen anderen, de seculiere maat voor ‘geestelijke gezondheid’ (amoreel zonder er last van te hebben)
  • c. inhalig en slechts uit op subsidie

Andere opties zijn er niet, combinaties van a/c bestaan wel.

Trudy in Frans Vera-landje met pink

En nee, dan zeg ik niet dat Eelco Bots dus een slecht mens is, want ik ken ‘m helemaal niet.  Netto zijn we allemaal even slecht/goed, (klimaat-)psychopaten uitgezonderd dan die koolzuur belangrijker vinden dan mensen. Ik heb het niet over ‘de persoon’ maar een persoonshouding.

Je kunt het best weten, of je handelt tegen beter weten in.

Typisch Frans Vera-landje met verwaarloosde paarden in trapweide tussen meidoorns

…terwijl we dan zo door Frans Vera-landjes lopen, die vertrapte meidoorn-weides met distels en verwaarloosd vee. Van de club van Silvo Tijssen, die bos kapt in het Robbenoordbos om er tegen pachtsubsidie van tenminste 80 mille per jaar per turbine dan windturbines te plaatsen.

Groene Energie. Ze bedachten er bij onze leugenachtige en corrupte overheid (Innovatieplatform) zelfs een kreet voor, die recht moet praten wat krom is.

Forest Windfarming. 

Ik verzin dit niet, hou je niet voor de gek. Bos kappen voor windturbines. Dat noemen ze Forest Windfarming. Echt waar.

Groene tuinkabouters in actie

Silvo Tijsen verdient een pak slaag. Maar helaas, zo zijn ze allemaal, die groene kabouters bij moderne door De Staat ingekapselde milieu- en natuurclubs, dus je blijft aan het in elkaar timmeren. En je hebt nog wel wat beters te doen.

De waslijst van ge- en verboden van onze ‘gastheer’ die je natuurlijk negeert. Ze kregen het terrein ook maar met belastinggeld en moeten hun b*k houden. Die oranje bordjes zijn wel leuke tuin-attributen zo op Koningsdag

Zo heb ik mezelf na 7 jaar Climategate.nl alweer tot vervelens toe herhaald, 1 van die vele variaties op ‘Windmoluhs? Neu!’, waar je dan de meeste volgers op Facebook mee krijgt, likes en gedeelde berichten. Omdat bijna niemand die windturbines moet, en dit soort stukjes er dan ingaan als ‘Gods woord bij de Ouderling’.

Terwijl je het liever over iets anders hebt, je bent liever ergens voor dan tegen.

Je mag ook de tekst negeren en het bij de foto’s houden.

Steenfabriek

…Interessante Tijden legt liever de nadruk legt op fotografie van de Menselijke Natuur, als Wildlife-fotograaf van mensen. Zie hoe het landschap vertelt hoe mensen zijn, wat hun dromen en aspiraties zijn.

Het Dorp aan de Rivier

Dat de foto’s van vroegere studiestad Wageningen, dat dorp aan de rivier enige verlichting mogen bieden. Ik kwam Oranjebitter zuipende studenten tegen van SSR-W die hun vlaggenlied zongen, en kon zo weer vele mensen in hun natuurlijke omgeving portretteren, de Menselijke Natuur.

Hoe laag kun je gaan….:-)

Zingen bij het strijken van de Hollandse vlag

Oranjebitter boven

De vlag komt neer

…met wat bewegings-energie er in.

..en dan een wild rondedansje maken

Liever dan in Friesland was ik weer in Wageningen gaan wonen. Hoewel dat ook valse nostalgie kan zijn, want je jong voelen is iets anders dan het nog zijn. Meneer. 🙂

En als economisch vluchteling kamp je daar met 2 maal zo hoge huizenprijzen. En dan is mijn Abdij van Langweer met haar tuin in volle bloei toch een goede nummer 2.

De Abdij van Langweer: groen, groener, groenst! De brem bloeit, de kers, de appel., hoera!

Wat die (wind)energie betreft, ik heb er niets op tegen. Als ze maar niet achter mijn huis komen staan, in natuurgebied of op de beste visgronden van onze vissers. In de Noord Oost Polder vind ik ze best passen:

In de ingenieurs- en productie-landschappen van de Noord Oost Polder passen ze weer wel

Wanneer je dan toch beslist minder afhankelijk wilt worden van gas en olie voor je energie-mix, dan is er maar 1 waardig alternatief: kernenergie. Want erger dan windenergie, is het feit dat Rutte 1+2+3 alles dat boom is degradeerde tot ‘biomassa’.

Zodat overal om ons heen bomen sneuvelen, die dan tegen subsidie in een ‘biomassa-centrale’ eindigen. Laat ik daarom eens deze pracht-plataan tonen in het Bowlespark in Wageningen. Biomassa:

Biomassa (???) in het Bowlespark Wageningen. Dat je begrijpt waarover je praat, wanneer je zegt dat 50 procent van onze energie op ‘biomassa’ moet draaien

Ergo, duurzaamheid maakt de wereld lelijker terwijl er al zoveel gezeik is. Juist aan schoonheid kun je jezelf optrekken, om dan ’s ochtends zingend op te staan. En daarom besteed ik zoveel duurzame energie aan het bestrijden van Klimaat-Psychopaten.

Het grappige is dat juist in de hoofdstad van het Eco-Salafisme, Wageningen een project van de Windunie op weerstand stuitte. Windturbines in het Binnenveld, ze kwamen er (voorlopig) niet. Het echte groen versloeg het valse groen.

Als het zelfs daar al niet lukt…. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *