Dudeljoo klinkt zijn lied….

Voor het eerst in 7 jaar hoor ik bij Langweer de Wielewaal zingen, een stukje geluid van tropisch regenwoud in het eikenhout van het Sterrenbos. Kadootje voor mijn verjaardag. Zijn Latijnse naam Orioles orioles klinkt als betere imitatie van zijn korte liedje ‘wielewaal’, dat ook wel wat van ‘Fiet fiew’ weg heeft.

Hier bij deze boerderij in de buurt was het….richting Legemeer….

Wat je toch al verwacht wanneer je als al wat roestige en verweerde Adonis voorbij loopt.

Hier zong ook de Wielewaal

Maar 1 keer eerder hoorde ik de Wielewaal zingen, bij de Abdij van de Achelse Kluis aan de Tongelreep. Nu sta je daar dan bij het Wielewaal-gefluit je vrolijk te maken, de zang meefluitend, midden op de weg in het bos terwijl een meisje met oordopjes in voorbij fietste.

Zij begreep mij niet en ik haar niet.

Roestig en verweerd, maar jarig….

Hoe kun je nu met oordopjes in door het voorjaar fietsen, terwijl de vogels zingen, de bloesems geuren, alles je zintuigen al prikkelt? Waarom je daar met herrie op je kop voor afsluiten….De generatiekloof die digi-blingbling heet.

De beste typering van de Wielewaal is al verwoord in kinderliedjes uit Grootmoederstijd: Dudeljo klinkt zijn lied. Dudeljo, en anders niet.

Je kunt de versie van Andre van Duin luisteren, of die van Telekids. Andere tijden.

Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de Wielewaal.

Luister je Telekids dan hoor je nog niet zo’n Robot-dreuntje als begeleiding, en kindertjes die door Het Linksche Thuigh tot politiek activist worden bewerkt of seksualiserings-objecten. Dat je smurf van 8 al moet zingen dat ze sex on de bietsj wil en je dat niet belachelijk mag vinden, omdat je die floppies wilt beschermen tegen exploitatie.

Het klinkt allemaal nog wat onschuldiger, zo beeld ik me in.

…hier bij de Tongelreep zong ook de Wielewaal

Toen waren kinderen nog wat minder een soort geïsoleerde marketing-doelwitjes, je deed gewoon normaal, onbevangen met elkaar. Het is toch ook belachelijk dat je als kind al een telefoon bij je moet dragen, elkaar steeds meedelen dat je niets te melden hebt… Alsof kinderen zijn ingehuurd om elkaar fulltime te bespioneren via een digitale voetafdruk, en je nergens meer echt alleen kunt zijn.

En als vanzelf verlies je dan het vermogen om alleen te kunnen zijn, zonder herrie om je hoofd.

Maar de Wielewaal dus, Dudeljo! En je bent meteen opgevrolijkt, ondanks dat je weer een jaartje dichter bij je graf staat…

2 Replies to “Dudeljoo klinkt zijn lied….”

 1. Gefeliciteerd met je verjaardag,Rypke.
  Ik zou de schitterende zang van een wielewaal ook wel eens in het echt willen horen; het is een wat mysterieuze vogel,die ook nog eens schitterend gekleurd is.
  Grappig is dat je die Latijnse naam ook terug vindt in de mooie Engelse benaming (Eurasian golden oriole) en ook wat in de mooi klinkende Franse benaming (loriot d’Europe).
  Mooi filmpje uit Hongarije: https://www.youtube.com/watch?v=-uxEifJKrZ4

 2. Heb ze op het land hier(Noord Frankrijk), ze tonen zich nu om voedsel voor hun jongen te vinden, elke ochtend geniet ik er weer van, nog effe en dan verstoppen ze zich weer in de hoge eiken in het naastgelegen bos van 5000ha.

  Zag vandaag 3 zwarte ooievaars overvliegen, wonen in hetzelfde bos.
  Goudvinken in de tuinen, ijsvogels bij de beek, roodstaarten, appelvinken, putters, groenlingen, ze zijn allen aanwezig.
  $Life’s good,

  Jos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *