Mont Saint Michel, toeristenhel

Mont Saint Michel

Aan de Bretonse kust vind je de abdij van Mont Saint Michel, waar sinds 1922 weer monniken leven die Christus aanbidden. Met de atheïstische Franse Revolutie (1789) werd dit heiligdom omgebouwd tot gevangenis. Die bestemming werd het lot van de meeste abdijen toen De Staat (bureaucratie, repressie) de plaatsvervanger werd van God. (Liefde)

In afgezonderde abdijen konden de revolutie-atheïsten de vele ‘misdunkers’ opsluiten die ze voor zelfstandig nadenken wilden straffen. De vroegere ‘Mont Tombe’ kreeg vanaf 710 de naam Mont Saint Michel au péril de la Mer. Het jaar daarvoor waren er al 12 priesters geinstalleerd door de bisschop Aubert van Avranches.

Die bisschop zou van de aarts-engel Michael de opdracht tot de bouw hebben gekregen van de abdij.

Nu is Mont Saint Michel vooral ook een toeristenhel, waar een kleine anderhalf miljoen mensen per jaar op af komen. Het schijnt een Unesco Werelderfgoed plek te zijn. Je moet ’t dus een keer gezien hebben. Toch komen er nu jaarlijks zoveel toeristen, dat een spontaan bezoekje er niet van af kan.

Je wordt opgevangen in een parkeer-fuik en kunt niet zomaar even spontaan komen kijken.

Langs de Bretonse kust wemelt het van de Jacobschelpen

Het embleem van de abdij bestaat uit 3 lelies (van de Franse koninklijke familie) en Jacob-schelpen. Dat is de Shell de je hier langs de Bretonse kust veel vindt; die schijnen erg lekker te zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *