Gerard van B.: Wat levert 1 pelagische visreis op?

SM Saint Mallot, een pelagische vangfabriek die voor de wereld-diepvries vist

In de Visserijnieuws was LNV-prinses Carola Schouten geheel toevallig op bezoek in het dorp van Big Fisbrother Diek en Niek- Katwijk. Volgens het persbericht, om zeevarenden te herdenken uit de Eerste Wereld Oorlog, alsof oorlog een LNV-aangelegenheid is. Meer een goede gelegenheid lokale relaties aan te trekken, zo leek mij.

Dus dat Carola bij Niek Jan van K. (PP en vm VNO-NCW-baas) en Diek P. (PP Groep) op bezoek kwam, de partij die zich in Europa horizontaal en verticaal de vismarkt in koopt, onderwerp van de Diek-cyclus, eigenaar van Zoutkamper garnalenkoning Heiploeg. We zien verder dat zijn naaste pelago-collega Vrolijk ook een tong/scholverwerker overnam, Bertus Dekker.

EN tegelijk een ‘kennisknoop-punt’ VIS, in het meest bureaucratische en verknoopte orgaan sinds de DDR ter ziele ging: RVO

Vervolgens kijk ik bij Diek in de boeken, en we vinden een magere pelagische omzet van slechts 220 miljoen euro voor PP in 2015. De omzet uit garnalen is sinds acquisitie van Heiploeg zelfs al groter.

Terwijl onze gesjeesde vishandelaar Gert Jan Hoogland, een bliek van Diek, me verzekerde dat onze Diek ‘in wel 80 landen’ actief is. Als je dan aan het rekenen slaat, en je rekent dat onze Big Fishbrother vele tientallen van die grote vangfabrieken heeft als hierboven weergegeven. Vangfabrieken, waarmee hij van Chili tot de Faroer en van India tot Verweggie de wereldzee stofzuigert.

Dan oogt zo’n omzet voor iemand met een Quota 500-notering in Europa nogal mager in een miljarden-business… Hoe kan dat?

Bron Quotenet; hoe kun je zo’n magere winst hebben bij een miljarden-sector actief in 80 landen….dat je maar 10 procent van de papieren omzet overhoudt voor de aandeelhouders…

Even een beetje rekenen
Wanneer ik in de visserij rondvraag, zijn de schattingen dat Big Fishbrother over ‘wel 100’ van die vangfabrieken beschikt, grote en kleinere boten.

Daarnaast heeft hij het gros, zo niet het volledige Nederlandse pelagische quotum in handen. En hij kreeg via de aankoop van buitenlandse bootjes ook buitenlands quotum om op te vissen. Daarom rekenen we hem tot de mogelijke nr 1 van de Europese Quota 500. Die paar miljoen op zijn rekening waar de Quote van onder de indruk is, daar malen we hier in visland niet om.

Wanneer je voor 1 grote visreis een miljoen euro brandstof nodig hebt heen, en terug ook. Kom je op 2 miljoen euro kosten. De rest is al gauw pure winst, want in bezit van quotum is de vis al ‘van jou’.

Ook een Bliek van Diek uit Katwijk

Een visser gaf mij een indicatie van de opbrengst van zo’n visreis,  dat loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Je mag het er ‘gratis’ uithalen, die vis als je eigenaar bent van quotum. Ben ik te ruimhartig als ik stel dat zo’n Anna Ilena – met een transport volume van 14.055 volume-TON op 1 visreis wel in de ordegrootte van tientallen miljoenen euro’s aan vis opslorpt?

En dat is nog maar 1 boot…

Als we zien dat het Peruaanse ministerie voor dit jaar een ansjovis-quotum stelt van 2.2 miljoen ton. En dat 1 ton 1300-1600 dollar oplevert voor visolie.

Dus per kilo tot zo’n anderhalve dollar, een miljarden-omzet voor enkel de Peruaanse pelagische ansjovis-industrie is dus heel normaal. En dat is alleen maar Peru. En mij dunkt is visolie geen high end product maar grondstof voor kweekvis en veevoer. Dus dat je voor diepvries-vis wel meerdere euro’s per kilo vangt, bijvoorbeeld de Horsmakreel voor Azie.

Vangfabriek Parlevliet op koers naar de opwellingszones; Deze Kattukker schuit (bouwjaar 2000) heeft een Gross Tonnage (transportvolume) van 14.055 ton, de grootste die er is

…en dan heb je de verwerking ook nog (deels) in handen
En dan hebben we het alleen over de vangst zelf. Als je ook nog eens een deel van de pelagische verwerking en marketing (German Sea Frozen) in handen hebt. Laten we daar als indicatie ‘de grootste pelagische processor’ van Europa nemen in 2012: Shetland Catch. Die had in een slecht jaar (2012) 48 miljoen Britse Pond omzet, dik 55 miljoen  euro. Dus alleen een verwerker.

Laten we dan de ondergrens aannemen van Diekbootjes van 80, als het onjuist is: corrigeer mij onmiddelijk…. Stel, een vangfabriek van Diek gaat alleen voor de visolie met 1,3 euro per kilo opbrengst. En je bent wereldwijd in de weer met een bootje of 80. Die zijn niet allemaal zo groot als Poolse Anna Ilena. Dus we halen ook het transportvolume naar beneden, 10 miljoen kilo per bootje.

En dat vermenigvuldigen we met de onderschatting van de opbrengst: 80 x 10 miljoen kg x 1,3 euro = 1.04 MILJARD euro omzet. Wat helemaal nog niet veel is, wanneer je ziet dat enkel het Peruaanse ansjovis-quotum al ettelijke miljarden oplevert.

De pelagische sector is bepaald niet ‘schoon’ te noemen, zo toonde ook het blackfish-schandaal

En dan doe ik mijn best de PP-pelagische omzet zo laag mogelijk in te schatten. Als we dan ook het geschatte Europese quotum van Diek in gedachten nemen dat hij ooit zelf heeft genoemd, de ordegrootte van 500-700 duizend ton. Bij het uitdelen van de quota mocht hij vooraan staan op basis van historische privileges.

Naast een stichting die zich ‘De Groep’ noemde (Vrolijk cs), maar die zijn nu – nadat ze een bedrijf werden- allen zeer nauw met ‘outsider’ (volgens Hoogland) PP verbonden. Dus dat je als bok op de viskist zit met een waarde (in visolie, dus een forse onderschatting want diepgevroren vis levert een veelvoud) van MILJARDEN euro’s. EN je bent dan ook nog eens actief in de verwerking….

Dus als je als ‘wereldspeler’ in een miljardenmarkt zwemt, EN je bent Quota 500; waar zijn de honderden miljoenen euro’s dan die niet in de boeken staan? Staan die in andere boeken dan die van de PP-groep?

Pier IJmuiden

Even aan Gerard van Balsfoort vragen
Hoe kan er bij een MILJARDEN-business als de pelagische sector- bij 1 van de grootste wereldspelers- dan in het jaarverslag van de PP-groep in 2015 maar 220 miljoen euro pelagische omzet in de boeken staan? Missen we dan niet een factor 10 in omzet?

Ik heb die vraag even voorgelegd aan de lobbyist van Diek, Gerard van Balsfoort (PFA, gbalsfoort@pelagicfish.eu/ 31 651 411 431), Dolf Boddeke en Paul Hagel zijn mijn getuigen. In het volste vertrouwen daar nooit antwoord op te krijgen, dus deel ik de vraag met lezers die mij hier meer inlichtingen kunnen verschaffen:

Dus mag Gerard van Balsfoort ( een bliek van Diek?) ook antwoord geven op de vraag;

Of hij weet op wiens naam alle pelagische quotum van Nederland staat, danwel onder welke holding of firma dat is ondergebracht? En of dat idd de 500-700 duizend ton is die Diek voor de publieke omroep ooit toegaf?
Zie ook de berichten uit Britse media over hoe 1 Nederlands schip wel 1 kwart van Engelse quota mee zou nemen (Cornelis Vrolijk)

Is Vrolijk nog wel een zelfstandig bedrijf sinds Cornelis overleed (2005) of valt ’t via een holding ook onder PP? Net als UK Fisheries enz
En is H2 Equity Partners als geldsluis gebruikt om een meerderheidsbelang in Puul te bemachtigen?

Een jurist die mij benaderde voor een onderzoek denkt namelijk het zelfde.. De strategie is typisch Diek; vertikaal de keten inkopen (Foppen, verwerking er bij)

Mijn theorie is dat ’t gehele pelagische NL-quotum bij Diek is ondergebracht, die koopt zich nu horizontaal en verticaal de Franse markt in met die quota als ’natuurlijk kapitaal’ (als bancaire achtervang, en VNO-NCW maatje, PP-adviseur Niek Jan van Kesteren is weer oa Rabobank), en zijn omzet is (op papier althans) al voor 1/3de ‘garnalen’ sinds hij Heiploeg vrijwel gratis verwierf (met een vriezer vol garnalen).

Zilvermeeuw in de overgang

De Fransen (BLOOM) en Britten zijn niet gek. Ik was wel in Saint Malo, maar ben ook geen malloot

Of mag ik dat niet weten?

De waarheid komt toch wel boven tafel; Want als 1 bootje al een kwart van het Engelse quotum kan netten; hoe kan er dan maar 220 miljoen euro pelagische omzet bij PP in de boeken staan met al die vangfabrieken van de ROS tot die schuit met Poolse vlag? Voor 1 pelagische reis heb je maar 1 miljoen euro heen aan brandstof nodig, en je quota zijn ‘gratis’ (privaat eigendom)

Dat vis op papier ‘ex nihilio’ kan ontstaan als je Imares bestanden laat schatten, dat liet Dolf nu wel zien

Maar je kunt dus ook vis op papier laten verdampen (?) 🙂 Stel dat je 500-700 duizend ton pelagische quota bemachtigde via het GVB; levert dat per kilo dan maar een paar dubbeltjes op? Gezien het feit dat een staatsbank aan belasting-ontduiking al meewerkt (ABN Amro, Cumex Files) dan kijk ik nergens meer van op.

Hartelijke groet (ook aan onze Diek 🙂 ) En Gerrit, ik zie je bij Interessante Tijden wel weer 🙂

De Pier van IJmuiden bij nacht en ontij

De Rypothese in gedachten dat Nederland een Failed State is, een maffiastaat, Nigeria aan de Noordzee met DDR-achtige trekken, dan tellen we nu af tot de eerste criminele handelingen tegen uw Boodschapper zullen plaatsvinden. Al die ongevraagde nieuwsgierigheid, zulke belangen. Natuurlijk zal  Gerard van B. nooit antwoorden.

Vanuit een hoek waarvan je het niet verwacht, de overheid of zo komt dan een straf-exercitie; want dat heb je bij maffia-landen, dat private partijen de overheid gebruiken voor eigenbelang. Zo diep zijn we in NL tegenwoordig wel gezonken.

Actiegroep kottervissers

Bliek van Diek in de mailbox
Dan citeer ik verder nog even weer Gert Jan Hoogland-“sinds 1982 actief in de vissector als onafhankelijk trader in bevroren vis, vnl pelagisch en demersals, all over the globe.
Misschien kunt u mij bellen op tlf nr 0653278686″.

De Bliek van Diek, z’n haai potentsiul zwom al 18 augustus 2015 mijn mailbox in om het Diepvries-evangelie van Diek te verkondigen voor de platvis-sector:

Ver voor de aanvang van de bouw (van de MDV RZ) sprak ik met de voorzitter van de Stichting MDV (Aucke Hoefnagels). Ik vroeg hem (ondermeer): Waarom heeft het schip geen vriesinstallatie aan boord wat het daardoor geschikt maakt voor overweekse reizen! (Er is geen kustvisserijschip met een dergelijke voorziening – muv de Wiron schepen) Waarom geen visreizen van 2 – 3 weken, Frozen at sea h+g schol enz.

Rederij PP hft recent 2 van dergelijke (diepzee) schepen in gebruik gesteld. (investering van ergens tussen de 40 en 60 mio euro)

Thans maken de meeste kustvissers visreizen van max 5 dagen. 20-30% tijd daarvan is op/afstomen – dus energie – van/naar de visgronden. Bij een overweekse visreis
ziet dat er heel anders uit. Bovendien, bij de aanlanding is men niet meer afhankelijk van de waan van de dag.

Voor al uw ongevraagde adviezen 🙂

Bij ongunstige prijzen, vis opslaan in het vrieshuis. Verkoop je ‘verse vis’ op ijs, dat is dus de vis tot vier dagen voor aanlanding, aan ‘most-preferred-buyers’. (… niet aan ‘high potentials Gert Jan? 🙂 RZ)Voor vaste premium prijzen. Bovendien kun je dan vissen naar wat de markt vraagt en voorkom je ‘doordraai’. (De Nederlandse visverwerkers hebben die innovatie behendig weten af te wenden, geholpen door hun voorlieden en poortwachters)

Ruim 80% van de in NL aangelande schol gaat naar de verwerkende industrie. De schol(filets) wordt vervolgens ingevroren, al dan niet gemengd met exoten, en gaat voorzien van
20 – 70% glaceer richting buitenland. Al zou de verwerkende industrie de helft glaceer (water) gebruiken gaat hun inkoop-volume voor schol direct omhoog.

…de Hoogovens nu van een Indiase staal-gigant Tata

Je gunt de Urker en Wieringer vissers graag een normaal gezinsleven, dat ze hun vrouw en kindjes ieder weekend kunnen zien. Naar de kerk, de club en menselijk kunnen leven. Dat ’t geen winst-batterijtjes van Corporate BV moeten worden, maar dat ze gewoon normale mensen mogen blijven. Maar je ziet dus welke krachten aan die menselijkheid knagen….

Dus dat onze kottervissers weten in welke richting Carola, Diek P. en Niek-Jan van  K. ze willen hebben met bijvoorbeeld de Rabobank … Ze willen van het ‘oude systeem’ af, en tegelijk lonkt de Chinese markt die grote diepvriesblokken wil. Dus dat zo’n aanlandplicht EN het wegvallen van de puls automatisch geen andere keuze laat, dan grootschaliger met minder kotters.

Dat je om brandstofkosten te sparen, grondstof voor de vismeel-industrie (‘discards’) enzovoort wel de Diek-methode moet adopteren, Germaans Diep Gevroren..Terwijl zowel Wageningen UR als de Strategie Noordzee 2030 al overlopen van de zegeningen van kweekvis.

Want dat nieuwe ‘knooppunt VIS’ van het Windturbine-subsidie-orgaan RVO; gaat dat de bureaucratie en over-regulering tegen? Of wil dat een zeer specifieke ‘innovatie’ forceren? Was Carola daarom in Katwijk?

Geile Carola van gezinszaken 🙂 Ik lees geen rodddelbladen meer (NRC Handelsblad, LC, Volkskrant) maar voor kwaliteitsjournalistiek van de Story wil je nog wel een uitzondering maken

Vragen, alleen maar vragen… Voor wie koud op dit dossier komt binnenvallen; 1 maand terug begon ik met dit artikel, en de rest volgde daar uit:

hier begon de Diek-cyclus mee, maakte al veel los….

Ik werd boos omdat vrienden van mij met eigen garnalen-keurmerk buiten het MSC-kartel plots de markt-toegang werd geblokkeerd. Een beetje als Droopy, het bloedhondje van cartoonist Tex Avery; ‘Now you make me maaaaad’.  Dan ga je graven en kom je bij de Kattukker viskapitalist uit en zijn strapatsen.

We beginnen net warm te draaien, gaan komende maand in het Engels schrijven op een nieuwe Engelse website….,en mijn gok is dat er binnen enkele maanden wel Kamervragen over komen. 🙂 Of iets met een klacht bij de Europese Commissie enzo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *