Parasitair gedrag (‘duurzaamheid’) is heel natuurlijk…

Vele leuke voorbeelden en goed getimed

Het levens-sap uit een levend iemand zuigen die je met (staats-)geweld onder controle houdt, het is niet alleen de overlevings-strategie van ‘De Duurzamen’. Parasitisme is een algemeen verschijnsel in de insectenwereld. Het bij de Bezige Bij verschenen ‘Terra Insecta’ van Noors bioloog Anne Sverdrup geeft enkele voorbeelden van parasitisme die je het geloof afnemen in ‘De Goede Natuur’.

De sluipwespen-familie is er meester in. Die worden ook als biologische bestrijders in kassen gebruikt.

Sverdrup beschrijft de familie van Dinocampus coccinellae een familie van sluipwespen die het op lieveheersbeestjes heeft voorzien. In een levend lieveheers-beestje legt die sluipwesp haar eitje. Dat wordt een larve die het lieveheers-beestje van binnenuit opeet in 20 dagen. Daarbij sparen ze de vitale organen voor het laatst, net als Kasja Ollongren en Pia Dijkstra van de atheïstische orgaanroof-partij D66.

Zweefvliegen op vlinderstruik voor huis; ik heb helaas geen foto van een sluipwesp, die hou je tegoed

De wespenlarve wurmt zich dan door het lijf van het lieveheers-beestje naar buiten en spint een bal tussen de bootjes van het lieveheers-beestje om te verpoppen. Tot zover, voor een sluipwesp, is er nog niets bijzonders gebeurd. Maar wat sluipwesp Kasja dan doet…. (blz 67)

Dan gebeurt er iets merkwaardigs; het gedrag van het lieveheers-beestje (dat nog steeds leeft, RZ) verandert abrupt. Het houdt op met bewegen en blijft doodstil staan als een levend schild. Alleen als een vijand die trek heeft in een wesp dichterbij komt, komt het lieveheers-beestje in actie.

Zo jaagt het iedereen weg die van plan is het inmiddels hulpeloze monster op te eten dat net nog aan het lieveheers-beestje zelf had zitten knabbelen. Dit duurt ongeveer een week, en dan komt de wesp uit. Die vliegt weg, en laat het lieveheersbeestje aan zijn lot over.

Blokhoofdwespen, die larven-voedsel voor het nest aanvoeeren

Hoe doet die orgaan-rovende sluipwesp D66campus piadijkstrais dit nu? Hebben ze met Postcode Loterij-miljoenen en subsidie een leger lobbyisten gekocht om de schepping te manipuleren? Het vermoeden bestaat nu dat de wesp bij het injecteren van een eitje tegelijk ook een RNA-virus injecteert in de wesp.

Dat virus hoopt zich op in de hersenen en is in staat om het lieveheersbeestje de opdracht te geven doodstil te blijven staan- precies op het moment dat de larve naar buiten komt. Via het virus worden dehersenen van het lieveheers-beestje dus overgenomen en wordt het gedwongen dienst te doen als kinderoppas, nadat het eerst als kinderpap heeft gefungeerd.

Het enige positieve dat je hierover kunt zeggen, is dat het lieveheersbeestje deze hele toestand ongelooflijk genoeg soms nog overleeft ook.

Het andere voorbeeld is Ampulex dementor, de in 2014 in Thailand ontdekte zielzuigerwesp die zenuwgif in de kop van een kakkerlak injecteert. Zo wandelt die naar zijn eigen graf, het gat dat de wesp voor ‘m groef zodat zijn larven ‘m daar van binnenuit kunnen leeg eten.

Ampulex markruttus zou je de Nederlandse ondersoort kunnen noemen, mocht die nog ontdekt worden.

One Reply to “Parasitair gedrag (‘duurzaamheid’) is heel natuurlijk…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *