Vergane DDR-Glorie met een CDA-luchtje

WANNEER je denkt komt ’t altijd anders in het leven. Silhouet van hanzestad Rostock

In de tot vergane glorie afgetakelde Fischereihafen van Rostock treffen wij een schip dat de naam draagt van de ex-LTO-voorzitter Albert Jan Maat (CDA), voorzitter van Net-Viswerk. 

De titel ‘democratisch’ klinkt bij de post-christelijke lobbyclub CDA net als bij Deutsche Demokratische Republiek (DDR).  Zie verder de sticker hierboven; het komt altijd anders WANNEER je denkt.

Aan alle subsidie-regimes komt ooit een einde, zo zie je in de ooit grootste havenstad van de DDR, Rostock. De Hanzestad vierde deze zomer het 800-jarig bezit van stadsrechten. Rostock werd vanaf de 19de  eeuw een belangrijke scheeps-bouwersplaats met de in 1850 opgerichte Neptun-werft. Van die glorierijke scheeps-bouw is vlakbij het centrum weinig meer te zien.

De overslaghaven krijgt nu bestemming als commerciele woon-kazerne

In de oude overslaghavens verschijnen nu appartementen die naar Neptun verwijzen, de oude werf-locaties. De Neptun-werf werd verplaatst in 2003 naar Warnemunde, de monding van de Warne waar Rostock aan ligt.

Je vindt in de oude visserijhaven nog wat duikscholen en een kantoor van het Duitse Imares, het Thunen-instituut voor valse visserij-zekerheden, wetenschap op bestelling; een industrie die drijft op de handel in wantrouwen rond producenten gezaaid door het Bureaucratisch Academisch Complex (BAC)

In de Fischereihafen, het Duitse Imares voor valse visserij-zekerheden op bestelling

De Zeearend…

De oude Hanzestad met haar 600 jaar oude universiteit Rostock heeft een Slavische naam.  Rostoc betekent zoiets als ‘Water-vork’, de stad ligt aan het estuarium van de Warne/Warnow dat bij Rostock tot zeearm is uitgegroeid. Die rivier mondt uit bij Warnemunde. Zoals wij ook een plaats ‘Arnemuiden’ hebben, de monding van de Arne.

De oude plaats van de Neptun-werf . De werf werd verplaatst naar Warnemunde

Valdemar, de reeds beschreven Deense christen-koning die de Slavische heiligdommen bij Arkona vernielde (1188),  stak de Slavische stad Rostoc nog in brand in 1167. Rot-heidenen, zo dacht-ie waarschijnlijk. Anders doe je zoiets natuurlijk niet. 🙂

Rebelleren, ja wat moet je anders in zo’n plaats…

En zo lijkt de hele menselijke geschiedenis wel eens op een zinloze tragedie van wraak en tegenwraak uit naam van deze of gene ideologie, of gewoon uit pure verveling; je moet toch wat… Gelukkig is er bier. Mensen zullen altijd mot met elkaar maken, en het best mogelijke dat je misschien bereikt is een ‘machts-evenwicht’. (Prins Metternich in 19de eeuw)

Dat de ene partij niet te zeer de overhand krijgt op de ander, opdat zij de ander niet verzwelgt. Zoals je bij monopolies krijgt. Of bij de huidige ‘midden’-partijen als CDA die de burger op het menu hebben staan.

Er kan hoe dan ook niet 1 macht het alleenrecht krijgen, daarom heeft een regering ook een parlement nodig, en een mannetje een vrouwtje.

Vergane DDR-glorie. Tiesto houdt de stemming er nog in

Expliciet vermelden wat je heimelijk niet bent
De Royal Airforce reduceerde in de jaren ’40-’45 de oude Hanze-stad tot as, diverse monumentale kerken werden vervolgens maar neergehaald. Nadat de Nationaal Socialisten verslagen waren, werden de Internationaal Socialisten de baas, de Sovjets.

Die massamoordenaars van het Rode Leger onder Stalin- ze hadden een paar miljoen Duitsers gekeeld, verkracht en verdreven- hadden met Amerikaanse steun de vrije hand gekregen om ‘Oost’ Duitsland in te lijven.

De Deutsche Demokratische Republiek (DDR) ontstond; als je iets niet bent, maar dat mensen wel wilt doen geloven, vernoem je het expliciet in je naam. Demokratisch, net als bij ‘Stadshart’ Amstelveen. Het is er niet, dus moet je een bordje plaatsen dat het uitschreeuwt.

Met je Socialistenbillen op een sokkel

Je vindt bij de oude locatie van de Neptun-werf nog zo’n typisch Socialisme-beeld. Dat beeld is er in DDR-tijd geplant. Het herinnert aan de Matrozenopstand van 1918; die mariniers rebelleerden toen tegen het Keizerlijke Regime dat op wankelen stond, door de Duitse verliezen aan het Westelijk Front van de Eerste Wereld Oorlog en doordat handels-blokkades tot hongersnood in de steden leidde.

De Warnow, waar de rivier tot zeearm is uitgesleten

Joodse marxisten hadden die matrozen opgehitst om te rebelleren. Die rebellie zou de Nationaal Socialisten als Erich Ludendorff later voeding geven voor hun ‘dolkstoot-theorie’; dat Bosjewieken en Joden de Duitsers hun overwinning hadden ontstolen in de Eerste Wereld Oorlog.

De Duitsers hadden eerder in 1917 Vladimir Lenin in een trein met een zak geld naar Rusland doorgelaten om daar de Rode Revolutie te beginnen; dan was de Duitse legerleiding van het Oostfront verlost, en konden ze de vrijkomende troepen op het Westelijk Front in Frankrijk en Vlaanderen concentreren voor haar voorjaars-offensief in 1918.

Alleen kwamen de Amerikanen toen de oorlog in, en zo werden ze uiteindelijk toch verslagen

Oude liefde roest niet 🙂

Toen De Duitsers de Eerste Wereld Oorlog dreigden te verliezen kwam die Rode Revolutie al binnen de eigen grenzen op gang. Zodat in 1918 na de Wapenstilstand her en der al Marxistische regimes in Duitsland tijdelijk de kop op staken. Bijvoorbeeld in Beieren, en in het verzet tegen die Rode Macht werd de kiem gelegd voor het Nationaal Socialisme.

Nadat de Nationaal Socialisten (’33-’45) door Internationaal Socialisten (1945-1990) waren vervangen, was die Rode Matrozen-opstand van oktober en november 1918 plots weer gedenkwaardig. Maar nu roest dat DDR-verleden ook langzaam weg.

De restanten van een ooit drukke haven

De scheepvaart-glorie van Rostock

De Ossies pompten hier de subsidies in hun visserij-industrie, tot de hereniging van Oost en West in 1990. Van die visserij is nu vrijwel niets meer te zien. De overslaghavens veranderen nu in woonkazernes aan het water, en schilderingen op de woningen moeten nu aan het scheepsbouw- en visserijverleden herinneren.

Het roemrijke scheepsbouw- en visserijverleden, in schilderingen…

Een restantje van de vissersvloot

Die liggen dan hier nog aangemeerd in de Fischereihafen

Overblijfsel van ooit bloeiende visserij-industrie in DDR-tijd

Jan Maat, vernoemd naar CDA-Europarlementarier Albert Jan Maat…

Parlevliet en Van der Plas (P&P Groep) waren hier al in de DDR-tijd actief als haringkoningen, als ik me niet vergis. Nu tref je zelfs nog een boot vernoemd naar een Bliek van Diek Parlevliet: Albert Jan Maat, 8 jaar lang Euro-parlementarier voor het CDA en rapporteur voor het Aalbeheerplan.

Nu is Jan Maat is sinds 2016 voorzitter van Netviswerk. Hij nam toen afscheid als voorzitter van LTO, de club die haar achterban van boeren dood-drukt tussen overheids-bureaucratie en corporate belangen, zoals van de Rabobank. Met brok in de keel hoorden we toen de afscheids-toespraak van de huidige NPO-baas Martijn van Dam:

Volgens mij is er in Nederland niet snel iemand te vinden met zoveel contacten in z´n telefoon – zowel met nummers die beginnen met 0031 als met 0032.  En die contacten gebruik je ook. Ik heb me laten vertellen dat je soms meer belt, appt en sms-t dan een 17-jarige die verliefd is…

 

Niets nieuws onder de zon, netwerken…

Steeds meer boeren lopen met zelfmoord-plannen rond; wat een fijne vent, Albert Jan Maat, net als alle CDA’ers de redder van ‘Het KIimaat’: het nieuwe geloof voor wie God verlaat.

De LTO, een boeren-‘belangenclub’ die zelfs actiegroepen tegen boeren sponsort. Zoals als het voor vegetarisme lobbyende Natuur & Milieu. (4 ton euro in 2017) In  het Europarlement zou hij rapporteur geweest zijn voor het Aalbeheerplan, waardoor palingvissers nu met 3 maanden gesloten tijd kampen. Netviswerk heeft weer Dupan als adviseur. En wie is er weer commissaris bij Dupan?

Big Fishbrother Diek Parlevliet.

De Kattukker viskapitalist heeft overal zijn lijntjes. Je kunt ’t ook zo zien: de visserij is een klein wereldje. Ooit heb ik ook klusjes voor Dupan gedaan, waar Jan Maat ook bestuurder is..:-) Wie zonder zonde is… De morele hogere grond kiezen, het kan ook uitgelegd worden als ‘afgunst voor andermans grotere invloed’.

De Markt en Marx, ze leveren de zelfde architectuur af

Kattukker Kartel-Konijn Diek is- zoals beschreven– maatjes met Niek (Jan van Kesteren), de CDA-lobbyist (Eerste Kamer) voor de P&P-groep en bestuurslid van anti-visserijclub Stichting de Noordzee..Scheidend voorzitter van VNO-NCW. Voor het VOC-gevoel dat Duko Terpstra (Uneto-VNI) ons geeft door ons verplicht aan de warmtepomp te lobbyen. (Klimaat-‘akkoord’, waarbij de partijen die zichzelf belonen de burger op het menu zetten)

De C bij CDA staat dan ook niet voor christelijk maar ‘communistisch’. Of corruptie. CDA’ers handelen alsof ze het fenomeen ‘belangenverstrengeling’ zelf hebben uitgevonden, liefst met een stiekem gereformeerd sausje van planeet-ridderij er over. Dat noemen ze dan een ‘netwerk-samenleving’.

Netviswerk.

Het CDA zette ook alle klimaat-subsidies in de steigers waardoor je energie-rekening door het plafond gaat. Oude tijden herleven. Of is het; ‘het is nooit anders geweest’? Wat vanuit je eigen belang ‘crimineel’ lijkt, dat kan vanuit een ander belang ‘handig’ heten.

Zo geredeneerd kun je ook stellen dat ‘criminaliteit’ niet bestaat; het is een kwestie van perspectief. Als je niet opgepakt wordt, en je hebt geen geweten ben je gewoon ‘ondernemer’.  Of CDA’er. (Criminele Dikbetaalde Aso).

Als je genoeg bier hebt gedronken is het overal gezellig

In de oude opslag zitten nu Yoga en Aikido scholen

Aan de bouwstijl van nieuwe appartementen in post DDR-Rostock, zie je dat tussen Marx en ‘De Markt’ qua geestloze filosofie weinig verschil bestaat. Glas, beton, recht en hoekig, desolaat; Das Kapital bepaalt de vorm en wat niet meetbaar is mag niet bestaan.

De moderne Intensieve Mens-houderij, een Boulevard of Broken Dreams waar je mensen opsluit, vet mest, hersenspoelt en stapsgewijs uitknijpt, net zover dat ze NET niet in opstand komen. Bij welk minimaal service-niveau rennen je ‘cliënten’ nog niet weg… We pakken de calculator er even bij…..Ooh, daar kan nog wel wat bij de prijs, roepen we dat we ’t voor ‘het milieu’ doen..

Restant van de ooit grootste visserij-vloot van Duitsland….

Beeld van DDR-havenwerker 1954

Bouwproject op voormalige overslag-haven en Neptun-werf

De Fischerei-haven krijgt het laatste decennium met subisdie-injecties een nieuw leven. Bij ons bezoek was vooral de hout-haven nog in bedrijf, eindeloze hopen gekapt bos die van een schip werden overgeladen op treinen. De Euro-Sovjet haar ‘groene’ energiedoelen moeten nu gehaald, via de stook van ‘biomassa’.

De Houthaven

…er moet geld bij…

Overgeladen vanaf schepen op de trein

De met subsidie tot leven gewekte houthaven

Vergane Glorie

Subsidie

De vishal van Rostock in de Visserijhaven

…met wat subsidie er in, dan is er nog best aanloop

De schilderingen zijn best de moeite waard

Zo ongeveer…

Het weer hielp mee om in de ijzige wind een sfeer van troosteloosheid te schetsen van dit Zoutkamp van Duitsland, waar ons eigen export-product DJ Tiesto de stemming er in mag houden. Bij de monding van de Warne kun je met een veerpont oversteken. En dan ben je ook blij dat je er weg bent…

De monding van de Warne. Een kustwacht-bootje met de naam ‘Knorhaan’, zeegrondel

Hier dood liggen….Brrrrr. Het goede nieuws van dit verslag; aan alle dictatoriale regimes komt ooit een einde. Ook dat van de Klimazi’s van het CDA/VVD en alle zogenaamde ‘midden’-partijen die welbeschouwd extremistische ideeen koesteren. Althans, afhankelijk van je gekozen perspectief.

Vanuit het perspectief van individuele vrijheid, menselijkheid, rede, integriteit, logica enz beschouwd is het niet netjes om met staats-geweld en leugens over ‘het weer’ op aarde je burgers zonder inspraak te beroven, wel 60 duizend euro per gezin als het tegenzit. Een ‘akkoord’, dat net als het energie-akkoord een dictaat is met de burger op de menukaart.

Hier is het machtsevenwicht zoek geraakt. De lobbyisten winnen het van de nationale rechtstaat en democratie.

Boze Burgers (Proletariers) aller landen verenigt U 🙂

Een regering die oorlog voert tegen haar eigen bevolking; hoe lang leven is die beschoren? Kees de Lange beschrijft dat al mooi voor Opiniez, hoef ik dat niet meer te doen. ..Bijltjesdag komt spoedig! Het Populisme zegeviert in Europa.

Boze Burgers aller landen verenigen zich tegen de corruptie, leugenachtigheid, de ideologie van de seculiere utopie, of je dat nu ‘neoliberaal’ noemt of gewoon asociaal. Het Globalisme voert nu haar doods-strijd.

De revolutie van het proletariaat in Rostock

Maar…wat daarna komt, wie het weet die mag het zeggen…

De auteur

  • Mijn werk is mogelijk dankzij de gulle donaties van donateurs (regelmatig en incidenteel).

    Wordt donateur via Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv Rypke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *