‘De Natuur’, een ander woord voor ‘zijn’, de tijd…

Net Angkhor What, de door jungle overwoekerde stad in Cambodja

De in 2016 overleden ’Eco-tect’ Louis le Roy kocht in Mildam (bij Heerenveen) een boerenland. Le Roy maakte daar ‘nep’-gebouwen met bouw-afval, en liet vervolgens ‘De Tijd’, De Natuur, het Zijnde haar werk doen.

De Stichting Tijd schijnt de locatie nog te ‘beheren’

De natuur overwint

De chaos in de vorm van woekerende planten en bomen neemt ieder jaar meer de kunstmatige orde weer over. Die zichtbare relativering van menselijke dominantie over natuur, het kreeg de naam Ecokathedraal. Het schijnt dat zijn as er ook verstrooid is.

Rustplaats, ook het monument dat aan je herinnert raakt in onbruik

Geranium-onkruid nestelt zich tussen voegen

Expres-ruines, als substraat waarom ‘de tijd’ kan woekeren, de natuur die altijd het eerste en laatste woord heeft

Bij een laatste bezoek trof ik een gezin van typische Nederthalers, liberalistische barbaren zonder oog voor de betekenis van het monument.

Die Nederthalers lieten hun kinderfeestje daar de in het voorjaar opkomende planten achteloos vertrappen, en keken met holle ogen toen je er wat van zei. Pas wanneer een ‘Bekende Nederlander’ op hun teulevussie het zou zeggen, dan zouden ze er geloof aan hechten. Hoe weinig verwantschap je nog voelt met de doorsnee-Neuderlonder Oeh oeh Oeh.

Hoe de natuur weer bezit neemt van al onze constructies, de natuur/tijd overwint

Van ‘nep’-gebouwen is na decennia weinig meer te zien, het woud overwoekert

Idem

Idem

Soms heb je best begrip voor Adolf Hitler. Of Pol Pot, Mao of zo’n andere held van Groen Linkse Paul Rosemuller en Wijnand Klimaatwet Duivendak. Dat je denkt; zet ze met miljoenen tegen de muur, dat klootjesvolk, mensenvlees, gooi ze in kampen.

Dan zit je zowaar bijna in het kamp van de milieu-misantropen van de ‘Club van 10 miljoen’; sterker, 1 miljoen was al genoeg op dit kleine stukje aarde.

Andere dagen ben je weer wat milder. Dat ’t ook Kinderen God’s zijn enzo… Met wat christelijke pressie leer je dan in die ander, hoe stupide ook wanneer je animale reflexen het voortouw nemen, weer iets van jezelf zien. Met tegenzin.  Het zijn ook maar stervelingen, net als jij en ik…

De natuur/de tijd overwint

De natuur overwint; longkruid

Zomerzonnebloem

De natuur overwint

De natuur overwint

De natuur overwint

De Natuur Overwint

Een aardig monument, hoe dan ook. Dat je door het woekeren van levende planten de vergankelijkheid visualiseert. Ieder moment dat zich haast ’t volgende te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *