Europees Parlement straft klimaatslimme pulsvissers

Pulswing aan de kant op Texel

Het zelfde Europese Parlement dat voor 55% CO2-reductie stemde in de gehele Europese Unie voor het jaar 2030, verbiedt tegelijk vandaag via stemming in Straatsburg een klimaatslimme visserijmethode die 50% CO2-reductie geeft. De ‘klimaatwinst’ van 45 windturbines van 2,3MW gaat zo verloren voor de Nederlandse vloot.

STRAATSBURG- Op donderdag 16 april vindt de finale stemming plaats door het Europese Parlement over een aanstaand verbod pulsvisserij. Die innovatieve door Nederland ontwikkelde vismethode- waarbij je vis uit de bodem opschrikt met elektrische stroompjes- vermindert het brandstofgebruik van de Nederlandse platvisvloot met 50 procent.

Dankzij de klimaatslimme pulsvisserij verminderden zij wekelijks hun CO2-uitstoot met 3200 ton. Dat is evenveel als wat je uitspaart door met 45 windmolens van 2,3 MW in een week stroom op te wekken in plaats van met steenkool.

Haventje Fecamp (FC), De Fransen beschermen eigenbelang beter dan de Nederlanders

De zelfde Europarlementariërs, die op 15 maart voor 55 procent CO2-reductie in de Europese Unie stemden voor het jaar 2030, die stemmen vandaag waarschijnlijk echter TEGEN die klimaatslimme visserijmethode van de Nederlanders. Op 13 februari vond reeds een eerste stemronde plaats. Een meerderheid van EP-‘ers gaf toen al aan voor een verbod op elektrisch vissen te zijn vanaf 2021.

De verwachting is dat veel Europarlementariërs bij de finale stemming in Straatsburg komende donderdag niet meer op komen dagen.

Urk, Eiland in de Polder (UK)

De vissers uit Urk reizen met eigen actie-delegatie naar Straatsburg om bij het Europees Parlement te protesteren. Zo zingt ‘Geke uit Urk’ het ‘Lied voor de Vissers’ met haar ‘tiental’ van kinderen in Urker klederdracht.

De besluiten van het Europees Parlement zijn ook een financiële strop voor Nederlandse vissers. De schade van het EP-besluit loopt in de miljoenen euro’s.Ook verdampt zo miljoenen euro’s subsidie voor peperduur onderzoek door ondermeer het Belgische visserijonderzoeks-instituut ILVO en het Nederlandse Wageningen UR (Imares, nu Wageningen Marine Research.)

Fecamp, Romantisch Bretons visserijplaatsje; de Fransen beschermen eigen nationale belangen beter dan de Nederlanders

Andermaal blijkt dat ‘klimaat’ versmald tot CO2-uitstoot niet het doel is van ‘klimaatbeleid’. De klimaatnarratief lijkt vooral een manier om met staatsdwang een nieuwe kapitaalstroom los te weken bij het publiek. Het World Economic Forum en de multinationals als Unilever en Shell van ‘Dutch Sustainable Growth Coalition’ mikken op 10 duizend miljard euro ‘klimaat’-investeringen tot 2030.

Om dat kapitaal vrij te maken hebben bankiers en multinationals de ‘Klimaatwet’ nodig, afschaffing van de laatste resten publieke zeggenschap over de besteding van publieke gelden. Anders kun je per Nederlandse ingezetene immers niet met Staatsgeweld een gezin beroven van tienduizenden euro’s voor warmtepompen en andere gedwongen investeringen uit naam van ‘het klimaat’.

Een visafslag met de Franse Slag in Fecamp, met halve ruines waar de duiven tussen nestelen

Wieringen visafslag, schoon en modern

Tulpenmanie 2.0
De Nederlandse Lobby beschermt het nationale belang veel minder dan de Fransen doen. Zij willen altijd het meest Eurofiele jongetje van de klas zijn, terwijl de Fransen voor keihard eigenbelang gaan. Dat geheven vingertje zien we ook bij de zelfdestructie uit naam van ‘het klimaat’. Alsof het land met 0,1-0,3% van de mondiale CO2-producte de rest van de wereld even als ‘gidsland’ toont hoe je de wereld redt.

Misschien onderschatte de Nederlandse lobby verder de kracht van Romantisch denken. De Franse visserij, met bootjes die het equivalent van Paard en Wagen op zee vertolken, die ademen met hun kleinere schaal iets nostalgisch.

Dat ‘terug naar de natuur’-gevoel waar men met name ter linkerzijde naar verlangt. Het ‘Small is Beautifull’-levensgevoel van Erich Schumacher (1973), waar de Franse actieclub BLOOM ook gebruik van maakte, met een groep ‘kleinschalige kustvissers’… Het Klein-is-Fijn-gevoel versus het Kwade Kapitalisme.

..economie alsof mensen er toe doen (1973); dat levensgevoel kan ook bij stemgedrag een rol spelen

Qua innovatie, strategie en modernisering lopen de Nederlandse visserijbedrijven 30 jaar voor, zodat zij ook de grootste en machtigste visboeren onder de leden hebben als P&P. Die macht zet ook kwaad bloed, en kweekt revanchisme, waar tientallen Urker familiebedrijven nu de dupe van zijn.

Dus voor zover het ‘Small is Beautifull’-levensgevoel bij Europarlementariers het stemgedrag bepaalde, ruineren zij juist de kleine familiebedrijven. Terwijl de grote jongens als Big Fishbrother van P&P profiteren, omdat zo concurrentie wegvalt voor platvissers van Cornelis Vrolijk die met Twinrig en Flyshooter vissen. En tegelijk kunnen ze bedrijfjes die omvallen – inclusief hun quota- eenvoudiger opkopen.

One Reply to “Europees Parlement straft klimaatslimme pulsvissers”

  1. Wij moeten, in het Nederlandse deel van onze Noordzee, gewoon met de pulsvisserij doorgaan laat meneer Juncker zijn marine er maar op af sturen en boetes worden geretourneerd aan de afzender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *