Holle Wegen

Door de zeewind kromgetrokken es en de sleedoorn in bloei

Op de Oude Grond van ingepolderd eiland Wieringen, de hoge delen van stuwwallen uit de voorlaatste IJstijd, vind je nog zogenaamde ‘holle wegen’, hagen van sleedoorn en door de zeewind kromgetrokken essen die als een tunnel over de weg hangen.

De sleedoorn bloeit

Bloeiende sleedoorn vlakbij Westerklief

Een boer ploegde met zijn trekker de grond open, en zo volgt achter zijn landschuit een zelfde meeuwentrein die je ook achter garnalenscheepjes op de Waddenzee aan ziet jagen.

En de boer hij ploegde voort…

Wieringen ontstond als stuwwal van de voorlaatste IJstijd, net als de Hooge Berg op Texel en Gaasterland (en Urk)

Net als bij een garnalenbootje, waar de meeuwen als een trein achter hangen. Op de achtergrond de Michaelskerk van Oosterland.

Zie ook hieronder deze Traditionele Wieringer boerderij, nu als woonhuis in gebruik. En vergelijk dat dan qua warmte en uitstraling met wat de cultuurbarbaren van Dozy Vastgoed bij Den Oever uit de grond gaan stampen… eigenlijk is alles dat modern is toch spuuglelijk, vergeleken met vroeger…

Traditionele Wieringer boerderij, sfeervol en menselijk

De poort naar Wieringen: plankgas…’The Strip’, met een Viking als stripfiguur. De lelijkste entree van de hele Waddenregio, en het wordt met De Waddenpoort NOG erger…

Nu willen mensen in die boerderij zelfs al privé in wonen, terwijl je in zo’n glas met stalen doos van Dozy Vastgoed niet dood wilt liggen. En daar moeten dan toeristen in een hotelbed komen slapen, met uitzicht op kaal asfalt en het Connexxion-busstation? Dan woon je toch liever HIER:

Wat vroeger werd gebouwd is nu nog steeds in trek

…terwijl je hier het liefste meteen vandaan vlucht. Zoveel lelijkheid met de warmte van een Duits concentratiekamp:

Het Romantische uitzicht wanneer je logeert en dineert in De Waddenpoort

…dan ga je toch liever naar het Oude Wieringen van Westerklief, of zoals hier in Stroe:

Stroe, de oude grond van Wieringen. Als je van de A7 afkomt verwacht je niet dat ’t hier is

…bij Stroe vind je ook die Holle Wegen:

…Holle weg Stroe met zicht op Michaelskerk

Mensen die hun omgeving inrichten, vanuit het idee dat ze hier zouden wonen en blijven. Dat geeft een heel ander uiterlijk dan wanneer je op korte termijn gewin gericht wat ‘efficiente’ bouwwerken uit de grond stampt. Die zijn altijd zonder uitzondering altijd spuuglelijk, geven een Unheimisch gevoel zoals dat in het Duits heet.

Niet je ‘heim’, thuis, hiem in het Fries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *