Je Paasweekeinde offeren voor de mensheid…

Abdij met ‘ommuurde tuin’ = het Paradijs

De Kerk zette het verhaal van Jezus zijn kruisiging en opstanding mooi op de tijd dat de Lente doorbreekt. Dus dat je dood en wedergeboorte uit de paganistische rites OOK viert, maar dan met een christelijke duiding. Van de Heiland Jezus Christus, God die mens wordt om het lijden te ondergaan van mensen.

Tot ons trieste niveau afdalen van sterfelijk wormenvoer, om daarna weer op te staan en ten hemel te varen. Welke God doet zoiets? Zoals je nu ook buiten ziet, de natuur overleeft zelfs 3 VVD-kabinetten. Als dat geen hoop voor de toekomst geeft 🙂 Het Leven is hardnekkig.

Stervende Boeddha

Het christendom absorbeerde vele paganistische elementen. Ook Odin schijnt aan een boom gehangen te hebben. Al moet uw Rechtse Hippie de exacte details daarvan nog opsnorren in de Poetische Edda. Odin offerde wel een oog om meer kennis te kunnen vergaren.

Het kruis van onze heiland Jezus Christus is een uitgekiend symbool. Het Horizontale (machtsrelaties tussen mensen, activisme) en het Verticale (De Mens in verhouding tot Het Bestaan, contemplatie) zijn er in opgenomen, net als het vizier van een geweer dat je helpt goed te richten.

Steeds zoek je de balans tussen activisme en contemplatie.

De juiste combinatie, die ligt niet vast. Dat is wat Jezus het Smalle Pad noemde, en wat Oosterlingen de Tao (de Weg) noemen.

Voorjaar in de Martenatuin

Om heel eerlijk te zijn heeft uw Rechtse Hippie grosso modo een tyfushekel aan (het gros van de) mensen. Het zijn leugenachtige en opportunistische wezens, stupide en egoïstisch, hij vermijdt plaatsen waar zij in hoge concentraties samenscholen. Nee, dan liever de natuur.

Je kunt dan pseudo-psychologisch reageren met ‘dan heb je een hekel aan jezelf’. Maar is dat niet OOK meer dan terecht?  Iedereen die zichzelf goed kent, weet dat die zijn ‘ik’ bepaald niet hoeft te idealiseren. Je herkent in een ander gewoon jezelf, en denkt: ‘oplichter’.

Voorjaar in de Martenatuin

Je snapt dus niet wat Jezus Christus er in zag, om zich daarvoor op te offeren. Waarom Hij dat dan toch deed, dat is het Geheim van het Christendom. Zonder christelijk geloof zou er geen enkele motivatie zijn om anderen lief te hebben, tenzij je iets van ze moet. Voor wat hoort wat, net als in de handel.

Een flinke mitrailleur, gaskamers, Goelag-archipels, dat zet meer zoden aan de dijk.

Voorjaar in de Martenatuin met kievitsbloem

Wanneer je dat christendom afschaft, kom je dus ook bij het aloude beeld terug: de Ander als concurrent om ruimte en grondstoffen, net als bij dieren in de natuur. Het Atheistische existentialisme van ‘De Hel, dat is de Ander’. Wat je zou kunnen verfijnen in de totalitaire bureaucratie Nederland tot ‘De Hel, dat is een ambtenaar’.

‘Het wordt mooier dan het is’, maar veel lelijker kon het ook niet…

Niet ‘waarom zou je een ander iets aandoen’ is de vraag, maar ‘waarom zou je dat NIET doen’, behalve uit ANGST voor repercussies.

Geef iemand een geweer en macht, en ze gedragen zich immers direct anders. Dus we zetten het intro van de Johannes Passion van Bach nog eens keihard aan vanavond ‘Herrr, Herrr, unser Herscher’, en mediteren er nog eens op. Over die mensen die Jezus eerst nog toewuiven, en nog geen dag later roepen ‘kruisigt hem’.

Waarom zou je enige achting voor mensen hebben, wetende hoe ze werkelijk zijn?

2 Replies to “Je Paasweekeinde offeren voor de mensheid…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *