Zeearendpaar bij Langweer: een nest?

Man en vrouw zeearend, de vrouw is duidelijk veel groter

Voor de tweede keer deze week zag uw Rechtse Hippie boven het bos bij Langweer twee zeearenden, man en vrouw. Je hoort ze balken als een meeuw. De eerste keer deze week zag ik alleen een vrouw zweven, die eerst leek op een ooievaar qua grootte, ook die zelfde overdreven grote vleugels die op het eind bij de vingers omhoog krullen.

Dikke kans dat ze hier vroeg of laat een nest beginnen. Je hebt hier grote meren als de Langweerder Wielen, Coevordermeer en natuurlijk verderop het Tjeukemeer. Of ze hebben nu al ergens een nest, maar dan heb je dat nog niet gevonden.

Hoewel groot, kun je zo’n nest best over het hoofd zien…

Maar dan zou je ze eerder hebben zien baltsen. We zijn hier iedere dag in het bos en de natuur, dus het zou dan eerder zijn opgevallen.

Dat baltsen doen ze in het najaar en gaat spectaculair. Ik mocht dat eenmaal meemaken (Polen, Oderdelta), dat ze elkaar hoog in de lucht bij de klauwen grijpen en als een wentelwiek draaiend om elkaar omlaag tuimelen. Had je de camera in de aanslag, maar je vergat gewoon af te drukken omdat je zo door het schouwspel was ingenomen.

Een lekker visje lusten ze wel, en dat is hier genoeg

De zeearend is 1 van de succesverhalen van de moderne natuurbescherming. We danken ‘onze’ zeearenden aan de uitbreiding van de Duitse populatie, een verhaal daarover schreef uw Rechtse Hippie 12 jaar terug al voor NWT-Magazine, en dat kun je HIER lezen.

Er kunnen makkelijk 100-200 paar in Nederland gaan broeden, wanneer Staatsbosbeheer niet alle bos kapt maar wat bomen laat staan.

De Zeearend…in Rostock

En wie weet worden ze net zo tam als de Amerikaanse zeearenden in Alaska, waar ze gewoon in vissersplaatsen bij het visafval zich verzamelen. We gaan het zien. Zeearenden zijn niet ‘mooi’ zoals de steenarend dat wel is. Die heeft iets koninklijks:

Steenarend, veel koninklijker

…de zeearend is eigenlijk maar een onbehouwen lelijkerd, geen ‘echte’ arend (aquila) maar een beetje een opgevoerde meeuw met papegaaiensnavel:

Zeearend breidt zich uit

…maar ze passen zich vooralsnog beter bij mensen aan dan de steenarend doet. En dat is toch wel de voorwaarde voor ecologisch succes in dit mensenland.

Voor de absolute totale dummies in natuurkennis; nee, ze lijken in de verste verte niet op die grotere roofvogel die je bijna dagelijks ziet, de buizerd:

…DE boerenlandvogel van Friesland; de buizerd,

…en het is ook niet ‘leuk’ of lollig om niets van natuur te weten, dat je niets kunt onderscheiden omdat je buiten je televisie en je debiele amusementsprogramma’s, of nog erger, het NOS Journaal, nooit iets ziet. De Natuur is de grootste breedbeeld-tv van de wereld. Heb je er oog voor dan heb je altijd gratis vermaak om je heen, overal waar je komt.

Vanochtend nog zag ik die trotse roofvogel de buizerd een regenworm vangen.

Buizerd zwevend in de technosfeer

Alsof het de merel in de achtertuin was. Ook zo’n succesdier, die buizerd, die zich bij mensen aanpast. Niet moeilijk doen, dat werkt tegenwoordig het beste….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *