Uw Rechtse Hippie (Rippie) bezocht de Duursche Waarden bij Wijhe, tussen Zwolle en Deventer, het eerste echte gebied voor ‘natuurontwikkeling’, dat eind jaren ’80 ontstond na het faillissement van de laatste steenfabrieken langs de IJssel. Toen werden de gronden van die steenfabrieken overgedragen aan Staatsbosbeheer.
De kleiwinningsputten werden vervolgens overstromingsgebied en wateropvang, en in mum van tijd groeien de randen van die putten dan dicht tot typische Dutch Jungle. Die voormalige industriegebieden voor baksteen heten nu uniek Natura 2000-gebied.
Nu kun je langs de IJssel dat typische Hollandse ‘oerbos’ vinden zoals dat zich ontwikkelt wanneer mensen er de boel verder de boel laten. Wilgenwoud in water, dat langzaam omvormt tot eikenbos. Het andere echte Hollandse oerbos lieten we al eerder zien, het Elzenbroekbos van Elzen met de voetjes in het water.
Je ziet de overwoekering met Hop, het kruid dat ook bier haar smaak geeft (en houdbaarheid). In dit soort natuur kunnen veel mensen niet komen zonder zich met Deet in te smeren, want zodra je de jungle in loopt stort een leger steekmuggen zich op je om zich met je bloed vol te zuigen. Verder vooral veel brandnetels, dus de aanmaning om niet buiten paden te komen lijkt wat overbodig.
De meeste mensen zouden binnen de paden al geen trek hebben in de Duursche Waarden…
Er schijnt tegenwoordig bij de Duursche Waarden ook een zeearend te huizen, maar daarvoor hoef je niet naar Staatsbosbeheer. Die zitten tegenwoordig overal.
De Natuur, je moet ervoor in de stemming zijn. Wanneer je uit bent op gezelligheid heb je weinig aan al die desolate landschapjes, en wandelpaden waar je op zijn best een abonnee van Roots (het voormalige ‘Grasduinen’) kan vinden die zich met citroengeur insmeerde tegen de insecten.
We zien ook dat ze bij Staatsbosbeheer geen vogels meer herkennen. Door alle gekap en gegraas bij Staatsbosbeheer evolueren in mum van tijd nieuwe soorten, hybrides zelfs als de Rietgorszanger. Dat is een rietzanger die bij Boven-Balkenende directeursalaris van de hoogste toren zingt. Of het is een Rietgors die boven het lawaai van de zingende zaag probeert uit te komen.
We hoorden ook de Kartelkoning met zwarte stift door Wob-verzoeken krassen, dat is de vogel die bij ’t staatshoutkapbedrijf zichzelf ANBI-Status geeft en tot ‘beste overheidsbedrijf’ laat uitroepen, en tegelijk commercieel de markt op gaat om met 87 miljoen euro subsidie per jaar met het MKB te concurreren.
Maar we sluiten af met een positieve noot. Dan woon je in 1 van de dichtstbevolkte landen ter wereld, en moet je eens kijken hoe groen het in het gros van Nederland nog steeds is. Je kent je eigen land nog nauwelijks, en blijft je dagelijks verbazen wanneer je maar de moeite neemt om op ontdekkingstocht te gaan. Dan zie je dat we het tot nu toe aardig voor elkaar hebben in NL.
En de gekte en extremiteiten die je in massamedia en op Facebook toewaait, daar merk je niks van wanneer je 90% van de mensen ‘in het wild’ tegenkomt. De meeste mensen zijn volstrekt normaal.
Vooruit dan maar een keer: heerlijke foto’s.
Dag Rypke,
Was er zelf ook nog afgelopen zondag, bij die steenovens, ik herkende het plaatje. Op bezoek bij zwager/ schoonzus die aan de overkant in Veessen wonen. Via het kozakkenveer. Nadat Napoleon was verslagen in Rusland schijnen de Kozakken nog meegeholpen te hebben Nederland van de Fransen te bevrijden. Bij Veessen hadden ze een noodbrug gemaakt van geconfisqueerde schepen, om de IJssel over te komen.
(Heel veel over Kozakken weet ik niet overigens…. ruig volk, paardenvolk, werden vooral als verkenners ingezet, voor zover ze zich lieten inzetten. Wat ik er van ‘weet’ komt vooral uit ‘Taras Bulba’ van Gogol… mooi, of in ieder geval indrukwekkend verhaal)