Gekoer en gekrauw hoog in de lucht, kraanvogelvlucht

Favoriete vogelfoto

De kraanvogel is 1 van die succesvogels van de moderne tijd. Bijna uitgestorven in Europa maar door goede bescherming is deze cultuurvolger weer helemaal terug. Het zijn zogenaamde ‘lag migrators’: in principe vlogen ze ooit helemaal naar Ethiopie via de Rift Vallei die door de Dode Zee door Israel loopt naar het Victoriameer.

Maar zijn omstandigheden onderweg op trek ook goed: dan blijven ze lekker hangen, zoals de Hula Vallei in Israel waar tienduizenden bij elkaar vergaderen.

Je kunt ze ook bij Veenhuizen in het voorjaar weer op de stoppelvelden zien landen. Zo in september verzamelen ze zich weer om de reis zuidwaarts aan te vangen. Nu in de nazomer, zie je alweer dat zachtere najaarslicht, je ruikt de komende omslag van seizoenen alweer. Daarbij, bij dat gevoel passen ook kraanvogels.

Kraanvogels bij gevangenis Veenhuizen

Lag Migrators zijn slimme vogels, opportunisten die niet enkel op een instinctief migratiepatroon blijven doorvliegen. Vogeltrek ontwikkelde zich omdat dieren dan netto beter aan hun energie komen, ondanks de enorme risico’s van die duizenden kilometers reis.

Dieren passen zich steeds aan.

Zo blijven kraanvogels zelfs al in Duitsland overwinteren, profiterend van de landbouw, maisakkers en stoppelresten. Het galmende gekoer van overtrekkende kraanvogels een kilometer hoog in de lucht, het is 1 van die oergeluiden waar het tijdloze ritme van de natuur in weerklinkt: heb je het eens gehoord dan herken je het uit duizenden.

Koer koer, krauw, koerauw

Dus bevroor ik bijvoorbeeld toen we in het vroegste voorjaar in het Limburgse heuvelland liepen, en hoog daarboven, heel hoog, zag je die V. Zong Koos Alberts ‘de glimlach van een kind, doet je beseeffeeh dat je leeef‘…. Nou, het gekoer en gekrauw van kraanvogels zo hoog- op hun vleugels waar duizenden kilometers in zitten- doet dat ook.

Staat ‘het Milieu’ vooral voor ‘Bangmakerij voor Bureaucratie’, en ‘De Hel, dat is een Ambtenaar’. De Natuur, de Godin Natura is er om je Eerbied voor Het Leven te geven. Net als wanneer een kalfje op de boerderij wordt geboren, en alle omringende koeien vangen hun welkomstgeloei aan, om het kalf dan bij de moeder te bewaken, likken en verzorgen.

Dat je het Leven ondanks alles niet veronachtzaamt en je niet afstompt, wat zo gemakkelijk gaat in de moderniteit. Wees geen VVD’er of VNO-NCW’er, een nihilist, maar een Mens, zo roepen kraanvogels hoog in de lucht. Dat stomme rotgeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *