‘De Dwaas zegt: Er is geen God’… (Psalm 13 +14)

Het Communisme is in Nederland ook na Goelag-archipel, Grote Sprong Voorwaarts en Killing Fields springlevend….

Op de zondag geen profane boodschappen uit De Abdij, uw Studiecentrum voor Natuurlijke Historie en Menselijke Natuur. Maar een schriftlezing uit de ge-erfde Statenbijbel. Vandaag Psalm 13 & 14, met in Psalm 14 de beroemde dichtregel waarin al blijkt dat “De Verlichting’ of Atheisme geen nieuwe fenomenen zijn, laat staan een intellectuele positie.

Inheemsch duizendblad op Kamp Westerbork…

Dwazen geloofden ook duizenden jaren terug al niet dat God bestaat, en dat het na hun dood is afgelopen. Maar we beginnen met Psalm 13, waarin dat andere gevoel overheerst waardoor sommige mensen afvallig worden. Het idee dat God afwezig is, zich niet om je lot bekommert. Draag hem maar eens hardop voor, en bedenk je hoe vaak je zelf zo dacht. Je tekort gedaan voelen.

Hoe lang, Here, zult Gij mij voortdurend vergeten? Hoe lang zal ik plannen koesteren in mijn ziel, kommer hebben in mijn hart, dag aan dag?

Aanschouw toch, antwoordt mij, Heere mijn God! Verlicht mijn ogen, opdat ik niet inslape ten dode; opdat mijn tegenstanders niet juichen, wanneer ik wankel.

Ik echter vertrouw op uw goedertierenheid, over uw verlossing juicht mijn hart.

Ik wil den Heere zingen, omdat Hij mij heeft welgedaan.

Westerbork-Lupine, fotografisch trucje door in te zoomen op lupines die groeiden voor expositie-doek

Opnieuw lekker kort. Psalm 14 begint met die beroemde regel, titel van dit artikel. Je ziet hier een duidelijke relatie tussen ‘iemand die verstandig is’ en ‘iemand die in God gelooft’. Wat natuurlijk terecht is. Er zijn meer rationele redenen om WEL te geloven ( = vertrouwen, inzien) dan om NIET te geloven ( = je eigen leugens voor waar houden, je eigen kortzichtigheid verabsoluteren):

De Dwaas zegt in Zijn Hart: Er is geen God. Zij bedrijven gruwelijke en afschuwelijke misdaden, niemand is er die goed doet.

De Heere ziet neder uit den hemel op de mensenkinderen om te zien of er 1 verstandig is, 1 die God zoekt.

Allen zijn zij afgeweken, tezamen ontaard; er is niemand die goed doet, zelfs niet 1.

Hebben zij dan geen kennis, al die bedrijvers van ongerechtigheid, die mijn volk opeten als aten zij brood?

Den Heere roepen zij niet aan. Daar overvalt hen de schrik, want God is bij het rechtvaardig geslacht.

Het voornemen avn den ellendige kunt gij wel breschamen, maar de Heere is zijn toevlucht.

Och, dat uit Sion Israel’s redding daagde! Als de Heere een keer brengt, in het lot van zijn volk, dan zal Jakob juichen, Israel zich verheugen.

..’groeten uit Westerbork’

Ik moet erkennen dat de meeste mensen met wie ik op goede voet leef en die ik respecteer zichzelf geen christen noemen.

Toch hebben zij het hart op de juiste plek, staan zij voor de ouderwetse, klassieke kijk op Goed en Kwaad. Terwijl de moderne linkse Protestantse Kerk – zoals bij mij in Langweer- vooral een sterfhuis is van linkse bejaarden, stiekeme gereformeerden, lafbekken en karakterloze dweilen met een marxistische sociaal werker als predikant.

En de katholieke kerk vol zit met linkse homo’s en pedo’s. Het beste argument tegen christendom zijn moderne christenen, dat stel stiekeme bejaarden van de PvdA of erger. Ze zijn gewoon niet leuk en onoprecht.

’s winters zijn de bomen kaal, ’s zomers zijn ze groen, in Langweer is altijd wat te doen…

Niettemin, zoals gezegd: er zijn vele rationele argumenten om in God te geloven ( = vertrouwen) als Eerste Beweger, grond van het bestaan, als Absolute ondergrond van moraal. Tel dat bij de eigen ervaring, dat er een Geestelijke wereld is, dat de Westerse Beschaving naast de klassieke filosofie niet zonder het fundament kan bestaan van het christendom. (zie ook: Colin Campbell, ‘The Easternization of the West’)

En je kunt gewoon niet anders.

En daarom; een Dwaas zegt, er is geen God. Want zonder God is er geen moraal, dus ben je dwaas om de grond onder alle moraal te verwerpen. Daar krijg je ellende van.

De dodenkampen van de Goelag-archipel zijn mijn getuige over wat de mensheid is in Afwezigheid van God, of dichterbij huis: de doorvoerkampen van de nazi’s als Westerbork, die paganistische ideologie van mensen die meer om dieren gaven (Adolf H. was Vego, Heinrich H. ook) dan om mensen.

4 Replies to “‘De Dwaas zegt: Er is geen God’… (Psalm 13 +14)”

 1. Een psalm die laat zien wie de mens is in zijn diepste wezen zonder God, namelijk een dwaas. In dat kader raad ik je aan om ook eens de Romeinen brief te lezen vooral hoofdstuk 1 tm 8 daar laat de apostel Paulus ons duidelijk zien wie wij zijn en wie God in christus voor ons wil zijn door het geloof in hem. Een goede zondag toegewenst.

 2. De manier, wijze waarop u zich uitlaat, over de protestantse gemeente van Langweer en de katholieke kerk, vind ik ronduit schandalig!!! Dit kan alleen een dwaas doen die met de mond belijdt dat er een God is.

  1. @ Vermanende Zuster: I am the asshole in the body of Christ

   ‘De Manier Waarop’ en dan een ‘ik vind’- dus IK-boodschap..is inderdaad hetgeen waar men meer mee bezig is in een PvdA-of-erger-PKN waar vrouwen niet naar het woord van Paulus ‘zwijgen in de gemeente’ maar menen op een voetstuk te kunnen staan om aandacht voor ZICHZELF te eisen omdat ze net zo liberaal-modernistisch zijn als de rest, maar dan minder oprecht/echt, dus als je pech hebt knuffelen ze ook nog wat met asielprofiteurs en wandelen ze mee met een Klimaatmars tot eer van ZICHZELF

   Zoals alle linkse eigengeilers

   Dat jeukerige eigengeilerige, onderhuidse, die grimlach alsof ze de keutel in houden, verpakt als sociale interesse. Jakkes bah. En dat wereldbeeld van de natte krant, dat minimalistische, dat stiekeme en dan die nadruk op dat sociaalwerkerige.

   Waar zijn de Kruisvaarders die de Groene Mammon verslaan?

   Lees ‘De Dictator Paus’ over Franciscus die weigert schoon schip te maken, homobordelen in het Vaticaan, pedopriesters. Bah!

   Dankzij de geest van het modernisme heerst die lafheid en onzekerheid. Dat je niet meer ‘mag oordelen’ omdat je ten diepste dus het bestaan van Goed en Kwaad ontkent.

   David had met oordelen in de Psalmen alvast geen moeite.

   De manier waarop Jezus tegen zulke praktijken met een zweep tekeer zou gaan, nou nou nou, dat zou nu echt niet meer kunnen zo fatsoenlijk zijn PKN-PvdA-of-erger-gristenen en hun ‘groene kerk’ en ‘het beeld van god dat wij tegenwoordig hebben’, een beetje het valse groen knuffelen, menende met nog meer modernisme je sterfhuisconstructie te pareren in plaats van versnellen.

   ..maar wanneer we dan onze zonden belijden: ik ga niet naar een kerk en ben dus deel van het probleem. Amen, Waar deze woorden overkomen als ‘tot eer van mij zelf’ wijs ik ze van harte van de hand. Uiteindelijk is wat ‘ik vind’ niet zo relevant, behalve waar het om het noemen van kale feiten gaat

   Geeft de PKN al een cursus meintfoelnus of ‘mijn genderneutrale godsbeeld’?

   1. PKN is genderneutraal. Kerels vindt je er niet meer. 1834 vrijmaking gevolgd door de revoluties in Europa van 1848. De geschiedenis herhaalt zich. De gutmenschen zijn verloren, schadebeperking noodzakelljk lijkt me als ik de reactie van Marijke Wielinga ( geb. Mark???) zo eens lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *