Funda.nl Kabouter Schimmelpenninck; zwamrijk jaar!

Amanita muscaria

Lommerrijk gelegen op een pittoresk Fries landgoed, midden in de bossen, op een steenworp afstand van doorgaande verbindingen naar de Randstad, vindt U deze Amanita muscaria, HET appartement voor iedere kabouter die op stand wil wonen.

Hier combineert U alle gemakken van zowel de rust van het platteland met toeristische watersportcentra als Sneek en Lemmer, maar ook de nabijheid van de A6, zodat U op slechts een uur rijden van Amsterdam in het groen bivakkeert. En dan voor prijzen waarvoor U in Amsterdam een garagebox krijgt tussen de zandnegers en linkse Hipsters, als het tegenzit.

Amanita muscaria

Zou ik Kabouter-makelaar Schimmelpenninck heten, en appartementen huren en verkopen voor kabouters, dan zou mijn advertentie op Funda voor Kabouters er ongeveer zou uit kunnen zien. De zwammen doen het bijzonder goed dit jaar, althans, hier in de buurt van Langweer op het Friese platteland, die ‘ground zero’ van de stikstofcrisis die niet is, behalve op papier van mensen die op boerengrond uit zijn.

Meer natuurlijk bosbeheer met meer dood hout dat blijft liggen sinds de jaren ’80, het moet ongetwijfeld een gunstig effect hebben op de bospaddestoelen, meer substraat om hun verterende werk te doen.

De Kung Fu trainingsplek, de zwammen staan hier dit jaar niet, mogelijk dankzij een schoolkamp dat de grond verstoorde

Afgezien van de vliegenzwam van Kabouter Spillebeen om heen en weer te wippen, kennen de meeste mensen niet veel andere soorten, ondergetekende incluis. De ‘Veldgids Paddestoelen van Europa’ van Paul Sherry met z’n plaatjes moet dus mee het veld in, om die omissie te repareren.

Die gids onthult alvast 1 detail: dat de vliegenzwam als aftreksel tegen insecten werd gebruikt met haar muscimol, muscazone, iboteenzuur en muscarine als hallucinerende stof. Zo leerden we ook na correctie van de lezers, want zelf dacht ik dat ’t psilocybine was.

Waarom paddo’s de stof maken waarvan mensen gaan ‘trippen’, dat is natuurlijk omdat Moeder Natuur vol magie zit en ons een Deur naar andere werelden wil bieden. Waarvoor anders?

Langs de bosrand van het landgoed

Hoewel we bij Bosbouw in Wageningen van een mycoloog leskregen, Thomas, een schimmelkundige, is dus weinig blijven hangen bij deze vogelmens. Die naam myco-loog heeft de zelfde stam als ‘mycelium’. En dat woord staat voor de schimmeldraden die ondergronds met boomwortels zijn verbonden en elkaar. De paddo’s zijn natuurlijk niet meer dan de vruchtbeginselen, waarmee ze nieuwe sporen laten verspreiden.

Als een Wood Wide Web zouden schimmeldraden bomen verbinden, en zo zouden bomen ook onder de grond met elkaar op chemische wijze over afstanden communiceren.

Dat is althans de theorie van plantkundige Merlin Sheldrake en collegae. Dat is  de zoon van bioloog Rupert Sheldrake wiens werk we hier al bespraken. Bomen communiceren immers via chemicalien. Worden ze door insecten aangevreten, dan ruik je dat in de lucht, ze maken dan waarschuwingstoffen vrij. Zodat omringende bomen weten ‘ah, daar komen die rotknagers’, en dan maken ze meer looistoffen aan in de bladeren. Als afweer.

Wat je met de zomer associeert, die geur van gemaaid gras, dat is eigenlijk de geur van een plant die moord en brand schreeuwt. Vegetarisme is plantenmishandeling! Het schijnt dat je daarom zelfs ‘fruitariers’ hebt, dus mensen die enkel de vruchten van planten eten om de plant niet te hoeven kwetsen. Heiliger zijn dan Moeder Natuur zelf.

En langs ons Langweerder hondenlaantje

Zo leven de paddo’s in symbiose met boomsoorten. In ruil voor suikers helpen ze de boom om belangrijke voedingstoffen via de wortels op te nemen als fosfaat en stikstof. Ook houden ze parasitaire aaltjes op afstand, door in samenwerking (met de wortel verweven) met de boom eiwitten uit te scheiden die hun celwanden indringen (zogenaamde SSP’s, Small Secreted Proteins).

Je hebt zwammen die boomwortels als het ware ‘omarmen’, maar ook zwammen die de bomen binnendringen. De eerste zijn mycorrhiza, symbionten de tweede groep waaronder tonderzwammen maakt de boom ziek en zwak

Symbiose betekent ‘samenwerking’. De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een symbiont. Waar ‘parasitisme’ net als bij Linkse Mensen en VVD’ers duidt op organismen die teren op het leven en werk van anderen. Zonder daar iets van waarde tegenover te stellen, florerend op een beschaving in verval.

Dwars uit de boom, geen idee welke soort dit is…

Er zijn daarnaast dus ook paddo’s en schimmels die de gastheer vernietigen, of aanvallen wanneer deze al verzwakt is. Berucht voor insecten is de ‘killer-fungus’ Ophiocordyceps unilateralis, een tropische schimmelgroep die het op mierenkolonies in het regenwoud heeft voorzien.

Eenmaal geïnfecteerd neemt de schimmel de chemie van het zenuwstelsel van de mier over, zodat deze als een zombie gaat opereren. Die gaat op een blad zitten doen alsof hij een plant is, waarna de schimmel er als een plant uit z’n kop groeit om zo nieuwe sporen te verspreiden. Hele mierenkolonies kunnen zo worden uitgegroeid

Vliegenzwammen met 1 al in staat van slijmige ontbinding in het Sterrenbos (hier zitten ook veel dassen)

Een andere bizarre ‘fungi’ is Cordyceps militaris die een insectenpop infecteert, om dan uit dat insect als paddestoel te groeien. Een beetje als bij een Horrorfilm, waar een schimmel Alien-stijl uit je buik zou groeien.

Deze entree in de Encyclopaedia Brittannica op het web geeft een goede beknopte opsomming over parasitaire schimmels bij planten en insecten. De iepenziekte wordt door een parasitaire schimmel veroorzaakt, en natuurlijk heb je in de landbouw allerlei ‘fungiciden’ nodig tegen parasitaire schimmels als meeldauw.

Maar ook de chitride-schimmel is zo’n parasiet, die nu een belangrijke oorzaak is voor de sterfte van (tropische) padden en kikkers.

Dit LIJKT een vliegenzwam, maar omdat hij geen stippen heeft kan het ook een Braakrussula zijn, waarvan je idd braken moet, al groeit die onder naaldhout en dit Sterrenbos is loofbos

Zo heb je ook schimmels die andere wezens opeten, bijvoorbeeld de Parameciumschimmel die bacterieen en algen lust. Je kunt in het zwembad last krijgen van ‘voetschimmel’(Trycophytron rubrum). De ‘trenchfeet’ in de loopgraven van de Eerste Wereld Oorlog, rottende voeten kwamen ook door een schimmelinfectie.

Maar een andere schimmel is juist weer een levensredder gebleken, dankzij z’n anti-bacteriologische werking; de Penseelschimmel Pennicillium chrysogenum, familie van de zelfde schimmel die de sinaasappel in je fruitschaal doen wegrotten en de Penecillium candidum in je Camenbert-kaas of Penecillium roqueforti in die gelijknamige kaas.

En zo zijn er natuurlijk ook mieren die schimmels cultiveren op bladeren die ze uitsnijden om in het nest te leggen als landbouwers. Daarop telen ze dan schimmels, om ze als voedsel te gebruiken. Een soort mieren-camenbert zeg maar. Het werkt dus twee kanten op met die dualistische wezens, die de fungi zijn.

HET paddoboek dat iedereen moet hebben die van paddo’s houdt

HET boek over paddo’s dat iedere paddoliefhebber in de kast moet hebben, dat is ‘Mushroom Magick’ van Arik Roper, een kunstenaar die precies recht doet aan deze bijna mystieke wezens, die plant- noch dier zijn, maar die tussen planten- en dierenrijk in zweven. Alsof ze eigenlijk van een mythologische tussenwereld afkomstig zijn, net als kabouters.

En zo komen we ook bij de associatie met kabouter Schimmelpennink. De beste associatie lijkt mij, dat je bij het gebruik van bepaalde paddo’s allerlei mythologische wezens kunt zien, zoals in Ierland de Lapricorn die twee tot drie voet groot zou zijn en onder de grond zou leven.

Dat je zo een deurtje naar een andere wereld openzet, The Doors of Perception, op de zelfde wijze wanneer je bijvoorbeeld Mescaline uit de Peyote cactus gebruikt. Het middel waarmee Aldous Huxley experimenteerde om The Doors of Perception te schrijven. Waarnaar de zoon van de admiraal die de Vietnam-oorlog ontketende via de False Flag van het Potemkin-incident zijn band vernoemde.

The Doors.

Zwammen zoals je ze zelden ziet zo vet

Bedenk dus goed hoe, en waarnaar je het deurtje opendoet. Mocht je eens zo’n zwam mee in huis nemen, bedenk dan goed of hij al z’n sporen al heeft losgelaten. Ooit toen ik nog op Droevendaal woonde in Wageningen, nam ik een stel vliegenzwammen mee, die langs de Ritzemabosweg groeiden, geassocieerd met berken, omhoog richting Wageningse berg waar toen nog de campus lag.

Twee dagen later liet hij al zijn sporen los, en zat je hele kamer onder een wit laagje, als een soort wit doodskleed. Is het verder toeval dat Luud Schimmelpennink (zonder tussen-‘c’) als Provo in 1967 het ‘Witte Fietsen’-plan uitvond voor Amsterdam, gratis witte leenfietsen in de kleur van witte schimmelsporen. Een plan dat uiteindelijk in Nationaal Park de Hoge Veluwe gestalte kreeg.

Nu namen we een Amanita muscaria mee de eigen tuin in, hopend dat deze sporen loslaat en zich misschien met mijn Taxus baccata wil associeren in de voortuin.

Souvenir mee, hopen dat hij een associatie aangaat. De plant is een valeriaan, het schedeltje komt uit Roemenië

Die Taxus is ook al zo giftig, die bevat blauwzuur (HCN), herkenbaar aan de amandelgeur, het spul in Zyklon B. En zo is de natuur een grote vieze vuile gifbelt. Het is een wonder dat mensen desondanks toch soms bijna honderd jaar kunnen worden, in plaats van dat we al lang uitgestorven waren.

En zo sluiten we dit verhaaltje met de eigen tuinkabouter Sander. Als ventje van drie keek je er geobsedeerd naar ‘Bouterrr bouterrr‘, toen stond hij in de tuin van mijn ouders. Of hij komt bij mijn oma vandaan. Nu bewaakt Sander de voortuin van De Abdij. Geen gefok met Sander, want hij kan bijdehand uit de hoek komen met z’n scherpe puntmuts.

De persoonlijke tuinkabouter

Zo hebben veel mensen ook last van een huiskabouter, bij ons is dat Ethel. Heb je een infectie van huiskabouters dan raak je overal steeds spullen kwijt, je sleutels zijn ineens onvindbaar, je bankpasje zoek. Terwijl je ZEKER wist dat je ze op DIE plek had gelegd. Ja, en hoe kom je daar dan vanaf?

Met Trudy de terriër in huis weten we ze op afstand te houden.

Zwammen met Trudy

Over ‘gezwam’ gesproken, in het Kramer’s Woordenboek uitgelegd als ‘kletsen, breedvoerig praten’, en ‘zwammerig’ is ‘met veel omhaal van woorden’. Woorden als een wildgroei dus, terend op betekenisvol taalgebruik dat ergens over gaat of iets wil toevoegen. Geen symbiose dus maar taalparasitisme.

7 Replies to “Funda.nl Kabouter Schimmelpenninck; zwamrijk jaar!”

 1. Hier, rondom Harderwijk, heb ik nog nooit zoveel vliegenzwammen gezien als dit jaar. Niet alleen in wat hier voor bos doorgaat, maar vooral langs drukke wegen middenin de bebouwde kom. U heeft het echter mis wat betreft de werkzame stof(fen) in Amanita muscaria; dat is namelijk geen psylocibine maar muscimol, muscazone, iboteenzuur en muscarine. Psilocybine vind je in inheemse paddestoelen (in nuttige concentraties) eigenlijk alleen in het puntige kaalkopje (Psilocybe semilanceata), dat in oude veenweiden met schapen in Friesland ongetwijfeld talrijk voorkomt.

  In mijn onbezonnen jeugdjaren weleens thee getrokken (en gedronken) van de gedroogde rode velletjes van de vliegenzwam. Het effect is absoluut niet hallucinogeen, eerder zeer energetiserend en euforiserend, enigszins vergelijkbaar met MDMA. Overigens moest ik toentertijd (de hoogtijdagen van de zure regen), diep het bos in voor slechts een handvol door maden aangevreten amanita’s, hetgeen mij doet vermoeden dat deze fotogenieke boreale zwam weleens een indicatorsoort voor lucht- en bodemkwaliteit zou kunnen zijn.

 2. Mooi hoor, die natuur. Alles is perfect en in harmonie en alles communiceert met elkaar. Men moet er alleen niet erg mee gaan klooien, want dan gaat het fout, maar dat snapt ‘men’ zogenaamd niet. Of ze zijn er te dom voor, dat kan ook.
  Je verhaal doet me denken aan de moederkoren, de Claviceps purpurea. De paddenstoelachtige schimmel die graag in aren huist. Hieruit wordt een goedje gemaakt dat in zéér kleine hoeveelheden al zéér rare gewaarwordingen veroorzaakt. En een goedje waar de ‘parasieten in menselijke vorm’ anderen mee proberen te infecteren zodat ze verdwaast en onder hypnose zich veel, zo niet alles laten wijsmaken.
  Oh, oh, er is toch véél aan de hand met zulke giften!
  Denk aan A.H uit Oostenrijk. Als hij niet door zijn dokter Morell getrakteerd zou zijn diverse opwekkende en hoog-geestverruimende stofjes, dan zou Europa er nu anders voorstaan. Jeetje, wat slikte de leider veel! Heel veel.
  En sommige geestelijke leiding ook zelfs… Je gelooft het bijna niet. Coke met alcohol. Maar ja, toen wist men niet beter. Of wel?
  En de ACF… Oei oei. En China! Nu schijnt trouwens Fentanyl in politieke mode als ‘drukmiddel’ China richting USA, maar das een synthetisch middel.
  Maar ja.
  Mooi stuk, Rypke. Dank ervoor.

  n.b. Veel termen zijn uit de oorlogsindustrie afkomstig waardoor er meteen met het benoemen al een verkeerde waarneming en behandeling plaatsvindt. Men noemt iets ‘een aanval’ of men moet iets ‘bestrijden’, bijvoorbeeld. Ook wil men zaken ‘uitroeien’ of men noemt iets ‘invasief’ enzovoorts. Grappig hè? (Maar niet heus.)

  1. Ende zien wij dus dat schimmels transformatie bewerkstelligen, in het bos, in het graan, in ons hoofd, hart, zijn.
   Om ons te verbinden met parallelwerelden, parallelrealiteiten.
   Iets waar de poppenspelers natuurlijk niet op zitten te wachten, namelijk dat de poppen zich buiten hun Truemanshow gaan manifesteren.
   En zo is het immer geweest.
   De Egyptische hogepriesters hielden het ook voor zichzelf.
   Anders gezegd; elke slavenhandelaar die zijn slaven gaat leren hoe hij handelaar is geworden gaat steevast failliet.
   Dus houd ze dom.
   En arm.
   En achterlijk.
   D’n Dolf op de speed, klopt, en seine manschaft auch, één reden wat het de geailleerden lastig maakte, ze wisten niet van ophouden.
   Dat geintje met die moederkoren kwam ook van Gmbh, niet?
   D’r was unne pope die stijf stond van de coke, zou er iets veranderd zijn?
   Behalve dan de samenstelling van Cocacola?
   The Pope’s habit was de slogan als ik het me goed herinner.
   Thans bloeit de hero industrie weer op, dat verraderlijke concentraat van de papaver somniferumbol, nu als goedkope pijnstiller voor hen die de ‘Zorg’ niet meer kunnen betalen, klanten voor het leven.
   De Verenigde Nazi’s bewaken de opiumvelden in Afghanistan, Taliban enzo, weet U wel? Waarschijnlijk niet dus.. En dan ook niet wie dat allemaal betaald
   Catastrofe, je komt er nooit meer van af, en dat weten ‘hullie’ maar al te goed.
   Devolutie, helaas.

   Stay Human.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *