Visetend land met uitstervende vissers, Vlaanderen

Zeebruggehond

We besloten om in 1 dag de Vlaamse visserijplaatsen langs te rijden, om te zien hoe visserijhavens en de vloot er bij liggen. Bij wijze van vergelijking met de Hollandse situatie en vloot. Hier zien we een paradox. Nederlanders eten nauwelijks vis, maar hebben een kustlijn van dik 500 kilometer met relatief moderne vloot.

De Vlamingen moeten het met 40 kilometer stellen en oude brikjes, maar zijn ware viseters, die ook de meeste garnalen opeten die Nederlandse garnalenvissers vangen. 

Zeebrugge met Zeebruggehond

Vergane glorie

Zeebrugge, Marinehaven

De term ‘vergane glorie’ lijkt het beste van toepassing bij de Vlaamse vloot, vooral bij de zooi die je op Oostende aantreft.  Net als in Bremerhaven (DE) zie je hoe de oude visserijhaven wordt ontmanteld, en dan komen er appartementen ‘aan zee’ voor in de plaats die voor 4 ton euro minimaal over de toonbank moeten gaan.

Zelfs de vloot van Zoutkamp is nog luxe en modern, vergeleken met wat in Vlaamse havens ligt, en volgens mij is de Wieringer vloot even groot als die van alle Vlaamse visserijplaatsen samen.

Het P&P/Vrolijk Promotienieuws/Visserijnieuws met het gelikte MDV-bootje van de Ekofish Group ( =Vrolijk)

Oostende, de Belgische MDV, de hele haven lijkt te worden ontmanteld als bouwgrond voor appartementen

Oostende

Oostende, met het gezicht van een vissserman, Norbert Desmit, gemaakt door kustenaar Guido van Helten.

Oostende

Oostende

Appartementen te koop vanaf 4 ton euro

Oostende

Oostende

Fusieclub van Duitse garnalen, Morubel en Telson (NL)

Oostende

De Nederlanders lieten net een gelikt ‘bootje van de toekomst’ te water, met subsidie gebouwd, de MDV 2 van Padmos scheepsbouwers. MDV staat voor ‘Masterplan Duurzame Visserij’, een Europees subsidieproject voor particulier gewin. Een mooi gelikt bootje met een bijlboeg, een concept dat volgens mij is ontwikkeld bij de TU Delft waar ik 2003 nog werkte. Zo’n bijlboeg hakt dus door de golven heen, zodat je minder loopt te dansen.

Blankenberge

Blankenberge

Blankenberge

Zeebrugge moet de grootste vissershaven zijn met echte kotters. Verderop ligt Blankenberge waar enkel minibootjes voor bijvoorbeeld zeebaars liggen. In Oostende vind je het door Bencis-capital van Heiploeg overgekochte Morubel, waar het Nederlandse garnalenbedrijf Telson onder valt, Die gaan in Oostende nu verder onder de nieuwe fusienaam ‘Shore’.

De hele Vlaamse kust is 1 grote betonmuur

Knokke-Heist

Verder opvallend: er is in Belgie langs de kust nauwelijks 1 toefje groen, het is een betonmuur van 40 kilometer flatgebouwen en asfalt. Dat hebben we in NL dan beter geregeld. Voor eindbestemming Nieuwpoort maakten we al een aparte reportage.

Nieuwpoort aan de Ijzer (BE)

Zeebruggehond

Een pluspunt van de Belgen: ze weten echt goed zeevoedsel te waarderen, zoals echt grote mosselen die je nergens in Nederland zo in een restaurant kon eten. Nederlanders eten – als ze al vis eten- vooral goedkope kweekzalm uit Noorwegen en kibbeling van koolvis uit Amerika. Onze vissersvloot vangt de meeste schol en tong van de EU, maar met name de schol gaat allemaal naar Duitsland en Italië.

En de Noordzeegarnalen dus naar België, het land dat op een klein stukje postzegel moet vissen van 40 kilometer lengte en veel kleinere breedte.

One Reply to “Visetend land met uitstervende vissers, Vlaanderen”

  1. Mooie foto’s, de Vlaamse kust is inderdaad helemaal volgebouwd!! Toch zijn er wel een vlootje moderne kotters in België, er zijn zelfs een stuk of 6 nieuwbouwers in aanbouw. De nieuwe UK-205 van Ekofish is gebouwd met geld van Van der Zwan dus niet Vrolijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *