De Mooiste Zadeldak-verkiezing van Friesland

Firdgum

Afgelopen jaar gingen we het kloosterverleden van Friesland in beeld brengen, en zo ga je dan ook die oude zadeldakjes herwaarderen waarbij het ‘schip’ van de kerk door de monniken was gebouwd. De ‘eenzamen’, die zich in de Friese wildernis afzonderden voor Ora et Labora, Bid en Werk en die zo het Friese zeekleilandschap vormden, via inpoldering en bedijking tot grazige weiden uit Psalm 23 zoals we dat tot de dag van vandaag kennen.

Westhoek-kwelder

Zo kom je ook terecht bij Firdgum aan de Waddenzee vlakbij waar Het Bildt begint, dat laatste stukje Middelzee dat ingepolderd werd, begin 16de eeuw. Een zadeldakje waar het schip van de kerk al van verwijderd is. Wie meer weet over de historie van het kerkje, meldt het hier beneden. Het ligt vlakbij de Westhoek Kwelder, die nu door natuurclubs geconfiskeerd is met bordjes.

De Westhoekkwelder

Verderop heb je Gaya Indonesia, een Balinese tent van twee homo’s, die door de lokale motorclub Ho en Mo genoemd worden. Ze huisvesten een bonte collage van houten beelden uit Bali, van navelstarende Boeddha’s en geile houten dames tot vliegende dildo’s.

Firdgum met dodenakkertje

Gaya Indonesia

Gaya Indonesia

Gaya Indonesia

Gaya Indonesia met de schapen op de dijk

Je kunt ook proberen jezelf te pijpen zo zie je in hun beeldencollectie: 🙂

Tjsa, ieder z’n liefhebberij…

Tsja, die Ho en Mo. Ieder z’n liefhebberij, zullen we maar zeggen. Het kerkje van Skillaart (tussen Sneek en Leeuwarden) heeft trouwens ook zo’n eenzaam zadeldakje zonder schip er bij. Dat zag er zo uit:

OP de voorgrond, plekje om je urn bij te zetten

Wanneer je er dan in geslaagd bent om jezelf te pijpen en je sterft na de kreet ‘Het is Volbracht’, nou, waar kun je dan beter liggen dan hier…. 🙂

5 Replies to “De Mooiste Zadeldak-verkiezing van Friesland”

  1. Fototip: ga ook eens kijken in Miedum, ook een eenzame zadeldak, scheefgezakt en met eeuwenoude graven. Iets voorbij Lekkum, NO van Leeuwarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *