Zadeldakzaterdag

Miedum

Dankzij een lezerstip om de zadeldak van Miedum te bezoeken, kwamen we achtereenvolgens terecht in Stiens, Jelsum en Miedum. In Stiens ligt Abe Bonnema begraven, de architect die de Achmea-fallus van Leeuwarden ontwierp. Zonder een Psalm of iets geestelijks op zijn steen, hij bewijst alleen eer aan zichzelf en dat hij spuuglelijke modernistische gebouwen ontwierp.

Toegangshek

Achmeatoren, hoogste en lelijkste gebouw van het Noorden, van Abe Bonnema, domineert skyline Friesland

De weg van Stiens naar Leeuwarden ligt exact op de dijk van de oostoever van de Middelzee. Bij Jelsum vind je dan Dekema State, een soort ‘Stins’ (Fries kasteeltje) met op een hoge terp een prachtig zadeldakje er naast, waarvan de kerknaam me even ontschoot. Verderop ligt Lekkum, een dorp dat leeg loopt en dan volgt dus Miedum. Ik kende vroeger mensen die ‘Miedema’ van achternaam heetten, dus hun voorouders kwamen hier dan vandaan.

Al vraag je af hoe er dan zoveel mensen Miedema kunnen heten in Friesland, als het niet meer dan een buurtschap is…

Miedum, zadeldak staat scheef

Van achterzijde

IN het landschap van de Middelzee

3 Replies to “Zadeldakzaterdag”

  1. Niet alle Miedema’s komen uit Miedum. Mijn voorvaderen toevallig wel, maar er zijn nog ruim 20 Miedema-stammen verspreid over Friesland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *