De Tike (Fryslan), The World’s Financial Centre…

Het vakantiehuis van Jelle Zijlstra tot 2001

Aan de Master Iniawei 28 had Jelle Zijlstra als president van de Bank for International Settlements (1967-1981), de baas van alle centrale banken zijn woonboerderij vanaf de jaren ’60.

Om naar Friesland te vluchten als zijn werk ‘m niet in Den Haag/Wassenaar, Amsterdam of Basel hield. Ook werkte Zijlstra hier in alle rust aan rapporten, waarmee hij even op academische wijze andere bankiers kon tonen dat Meneer de Econoom Dr. Zijlstra boven de materie stond en dus ook boven de mensen.

Het is net opnieuw doorverkocht

Oprijlaan Jelle Zijlstra

Dus dan was ‘The City’ van Londen niet het financiële centrum van de wereld, maar De Tike. Zijlstra streed in de jaren ’70 niet alleen tegen de PvdA’er Joop Den Uyl, die als een jaren ’70 versie van Klimaatbeleid (Frans Timmermans) met publiek geld wilde strooien.

Hij streed ook tegen Paul Volcker (en voorgangers) van de Federal Reserve (FED) in de tijd dat de Amerikanen de goudstandaard van Bretton Woods (1944) wilden loslaten. Wat Richard Nixon in 1971 aankondigde, omdat de Dollar als munt in problemen raakte.

Het is van binnen op afgrijselijke wijze gemoderniseerd

Jelle Zijlstra streefde naar stabiliteit en lage inflatie, geankerd aan goud als ‘de zon’ van het financiele systeem. De Amerikanen wilden de Dollar als anker van het financiele systeem, om zo hun imperium uit te breiden. Had de oliecrisis in 1973 geen roet in het eten gegooid, dan had Zijlstra direct gelijk gekregen. Zonder anker in goud, was de dollar kapot gespeculeerd.

In het typische Friese Wouden coulissenland

Entree

Maar olie werd in dollars verhandeld. En met het omhoog schieten van de olieprijs, vluchten beleggers met de oliecrisis dus in dollars. De dollar was gered door de Jom Kippoer-oorlog, en de reactie daarop van de financiële markten. Meer deskundige uitleg over wat daar toen gebeurde ben ik nog naar op zoek: tips zijn welkom.

Geweldige biografie, we komen er nog op terug

Je ziet alvast de koppeling tussen de energiemarkt en de financiële markt. En daarin zijn we anno nu in geinteresseerd, omdat je dat zelfde ziet bij de klimaatleugen en de Groene Staatsgreep door het Klimaatindustreel Complex onder Ursula von der Leyen en Frans Timmermans.

De koppeling van de financiële markt aan energiepolitiek.

Van binnen gruwelijk toegetakeld tot slachthuis/ijsbaan

Ook Jelle Zijlstra zijn petekind Koning Willem Alexander (1967-….) kwam hier in De Tike met zijn Mea Maxima Culpa op bezoek. Ongetwijfeld hadden Jelle en Hetty Zijlstra het warmer ingericht dan de kruising tussen een ijsbaan, neuro-chirurgisch ziekenhuis en slachthuis die er nu van binnen van gemaakt is.

Dat kwam door de opvolgende eigenaren…..Het ontzielde en onmenselijke van modernisme- door zo’n designbureau- had niet bij de Echte Fries/Echt Mens Jelle gepast.

De makelaar stelt dat ze ‘flink moderniseerden’. Moet je zien wat voor sfeer met klinisch zenmeubulair en inrichting als van de Afdeling Neurochirurgie en Lobotomie ze er van maakten, met ontsmette witte vloeren om de bloedsporen eenvoudig op te merken en weg te spoelen, en anti-sceptische werking tegen ziekenhuisbacterie.

Welke barbaren namen de woonboerderij van Zijlstra over? De vakantieboerderij van de Zijlstra’s is alvast net weer doorverkocht voor dik vijf en een half miljoen euro. De bedragen die hier nu voor oude boerderijtjes worden betaald; absurd, waar dit tot begin vorige eeuw nog de arme streek van Friesland was. Mensen woonden hier zelfs nog in plaggenhutten, met als fundering een gat in de grond (‘Spitketen’)

Zicht op boerderij en buren

Het typische Friese Woudenlandschap

Het coulissenland

Ik sprak even met de buurman die aan de Master Iniaweg was geboren, en die de Familie Zijlstra van de jaren ’70 tot 2001 als buren had. Daarna hielden de kinderen de boerderij nog aan, tot ze het doorverkochten omdat ze ook al een huis in Frankrijk hadden.

Die buurman bevestigt dat Jelle Zijlstra het gewoon warm en bruin had ingericht, maar dat de nieuwe eigenaren na verkoop ongeveer 7 jaar geleden zo’n ‘design’-achtige modernisering doorvoerden. De buurman was een echte Waldpyk, ‘Heidepyk’ noemde hij zichzelf die zich net als ondergetekende niet thuis voelt in de moderne tijd van ontzieling en ontmenselijking.

Het financiele centrum van de wereld tot 1981

De Master Iniawei, er komt nu veel nieuwe import wonen die de huizenprijzen opdrijft

Het schijnt dat de kinderen van Jelle bij de MKZ-crisis nog met hond door de weilanden hadden gelopen, tot ongenoegen van de veehouders. Die vreesden voor besmettingsgevaar en dan zou Brinkhorst met zijn MKZ-brigades al je vee ‘ruimen’.

Hoe het ook zij. Jelle Zijlstra was op afstand de machtigste Fries van afgelopen eeuw, en het financiele wereldsysteem werd hier in De Tike aangestuurd, in de tijd dat de omslag plaatsvond naar de globalisering van nu. Zijlstra had ook baas van het IMF kunnen worden, hij had voorzitter van de Europese Commissie kunnen worden.

Hij was premier geweest, en had dat in 1979 opnieuw kunnen worden in plaats van Dries van Agt, die hem polste voor die positie. Ook daarna bleef zijn naam rond het Binnenhof zweven. Maar daar had hij geen zin in, mede vanwege zijn gezin. Het was nog iemand van de klassieken, die zag dat leiderschap en macht met evenveel gewicht van verantwoordelijkheid komt.

In plaats van louter macht om de sensatie daarvan. Dus heb je veel minder van Zijlstra gehoord dan zijn internationale invloed rechtvaardigde.

De Tike

De Tike

Ook Willem Duisenberg kwam hier op bezoek, waarschijnlijk is Nout Wellink hier ook wel langsgeweest, en de internationale grootheden van het financiele circuit. In een typisch Friese Wouden-landschap, vlakbij waar ook mijn Pake Rypke Paulusma werd geboren.

De Oer Friese Wouden

Typischer kun je het niet krijgen met elzen- en eikensingels

Dus zo kom je in je kweeste naar het waarom van de Klimaatleugen, weer terecht op de geboortegrond van je voorouders. Mijn naamgevende Pake Rypke Paulusma is namelijk in De Tike geboren. En dat wist ik tot vandaag ook nog niet. Ik meende dat hij uit Opeinde kwam, maar zijn moeder was zelfs een Tiekstra…

3 Replies to “De Tike (Fryslan), The World’s Financial Centre…”

  1. Beste boek over de geplande oliecrisis door de VS (architect minister BZ Henry Kissinger – Trilateral Commissioner en Bilderberger) en de creatie van oliedollar is ook van F. William Engdahl. Kissinger is ook bekend van de pingpong diplomatie met China in de jaren 70 om China in het NWO kamp te krijgen middels socialistisch kapitalisme.
    https://ia802906.us.archive.org/19/items/F.WilliamEngdahlCenturyOfWar/F.%20William%20Engdahl%20-%20Century%20of%20War.pdf (A Century of War Anglo-American Oil Politics and the New World Order
    Revised Edition)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *