CO2 vergroent Aarde, Wouter Bos niet…

For a fantastic plant growth

Om tropische planten in kweekzakken met grotere kans op succes tot ontkieming te brengen, gebruiken medewerkers van de Leidse Hortus CO2-flessen vanwege het ‘fertilisatie-effect’. Zo brengen ze het gehalte CO2 omhoog tot voor planten optimale waarden, die ver (>800) boven de huidige concentratie liggen van 400 ppm. 

Op die wijze gaan ook groentekwekers in het Westland te werk, die nemen CO2 af van Shell in Pernis. Zo is de huidige CO2-verrijking van de atmosfeer die we aan mensen toeschrijven voor plantaardig leven alvast een zegen. Aarde vergroent meetbaar, zo laten we direct zien.

For a fantastic plant growth

Je ziet hier dus live wat biologen het fertilisatie-effect noemen, de wijze waarop planten positief reageren op CO2-verrijking. De fotosynthese ( = omzetting Water en CO2 met lichtenergie in zuurstof en suikers met chlorofyl-chloroplasten in plant) raakt in versnelling.

En planten hebben minder huidmondjes nodig om even hard te groeien. Zo worden ze ook droogtebestendiger, er zijn minder openingen (nodig) waardoor ze water verliezen.

Een studie in Nature Climate Change ‘Greening of the Earth and it’s drivers‘ van Zaichun Zhu et al (2016) bevestigt met satellietopnames die vergroening op aarde, dankzij onze CO2-verrijking. We gingen in afgelopen eeuw van 300 naar 400 ppm. Op een kwart tot de helft van de aarde was tussen 1980-2009 meer groen oppervlak zichtbaar, op 4% een ‘ontgroening’.

Here we use three long-term satellite leaf area index (LAI) records and ten global ecosystem models to investigate four key drivers of LAI trends during 1982-2009. We show a persistent and widespread increase of growing season integrated LAI (greening) over 25% to 50% of the global vegetated area, whereas less than 4% of the globe shows decreasing LAI (browning).

Factorial simulations with multiple global ecosystem models suggest that CO2 fertilization effects explain 70% of the observed greening trend, followed by nitrogen deposition (9%), climate change (8%) and land cover change (LCC) (4%). CO2 fertilization effects explain most of the greening trends in the tropics

CO2 for a fantastic plant growth

Zie dus ook dat het (positieve!!) temperatuurstijgings-effect van 8% extra vergroening (bv via verlenging groeiseizoen) aanmerkelijk kleiner is dan het CO2-bemestingseffect zelf. (70%) Dus hoe andere eigenschappen van CO2 als plantaardige productiemotor in de natuur veel belangrijker zijn dan 1 beperkte klimaat-parameter.

In ons boek Ecomodernisme (blz 122 hoofdstuk 9) haal ik Zhu’s studie als voorbeeld van vele aan. Het CO2-fertilisatie-effect haar voordelen voor plantaardige productiviteit staat oneindig wetenschappelijk sterker dan het voornamelijk op computerprognoses gebaseerde scenario van klimaatcatastrofen, die van een (te) hoge CO2-gevoeligheid van klimaat uitgaan.

Computermodellen die de belangrijkste factor niet eens meewegen: de invloed van Het Leven op aarde, alsof de biologische wereld passief blijft als dode materie, in plaats actief reageert, aanpast (evolueert) bij CO2-verrijking.

Op onderste foto links zie je overigens de gemeenste plant op aarde: Gympie Gympie, uit Australië, als je die aanraakt krijg je een steek die voelt als duizendvoudige wespensteek. Hij wordt wel ‘The Suicide Plant‘ genoemd. Daar kun je wel een maand last van houden. Dus een mooie kamerplant om kado te doen aan iemand waar je een hekel aan hebt.

Gympi-boompje, pijnlijkste plant op aarde

Dat is nu de kracht van propaganda…
G
roeikasgas CO2 is dus het gas van groei, bloei en leven. Maar kreeg door miljarden euro’s besteed aan propaganda in massamedia het stigma ‘Broeikasgas’ dat ten koste van de gehele Westerse beschaving bestreden moet via een ‘Transitie’.

Zie hoe je met 1 letter verschil (G of B) een wereld van belevingsverschil maakt. En dat is de kracht van propaganda. Planten groeien niet beter door propaganda, parasieten wel.

Zo maak je de vroegere oppositie van de verwoesting van de biodiversiteit op aarde (via economische over- exploitatie) tot je eigen partners. Plots ligt de focus bij natuurbescherming zo niet meer op het bestrijden van  onnodige destructie van bijvoorbeeld (tropische) bossen. Plots heet het zo ‘groen’ wanneer je juist bos kapt om dat als ‘groene’ energie op te stoken voor subsidie.

Zo heet het nu ‘vergroening’ als je pretendeert CO2-concentraties omlaag te helpen krijgen, in ruil voor een zak miljardensubsidie van Wouter Bos zijn Invest-NL. Een zogenaamd ‘revolverend fonds’ is dat, waarin De Staat geleende miljarden pompt. Net als het Nationale Groenfonds (van de Rabobank en LNV) maar dan niet in miljoenen maar miljarden.

Het is mogelijk dat het Ministerie van Financien Staatsobligaties uitgaf om dit fonds te vormen. Omdat ze dit fonds ‘groen’ noemen kunnen zie die obligaties als ‘groen’ uitgeven. Dat was De Nederlandse Bank met Frank Elderson immers al van plan, de menging van CO2-aflatenhandel in het monetaire systeem. Duitsland en Denemarken wilden ook al zoiets doen. (groene obligaties)

Iets ‘groenigs’ dat is bijvoorbeeld  windturbines in natuurgebied neerzetten, of bos in een bomencrematorium (‘biomassa’-centrale) in brand steken. Zo zie je dus hoever de politieke realiteit af staat van de biologisch-wetenschappelijke realiteit. Wat een kenmerk is van de desintegratie van de Westerse beschaving die in versnelling raakt.

Volkskrant Fake News vandaag

Tropisch Bos op aarde groeit niet beter van CO2-beleid, maar parasitaire organismen als Wouter Bos dus wel. Die wil met bankiers het Nederlandse landschap en cultuur-restanten (spontane sociale verbanden) vernietigen, om op de puinhopen Groentopia te scheppen met geldschepping uit het niets van banken.

Ze pompen die miljarden in het scheppen van papieren CO2-ruimte (tonnen vermeden CO2) waarmee multinationals hun expansie garanderen onder Klimaatdictatuur via Emissiehandel. Terwijl banken hun papieren krediet-uitleen zo kunnen verruimen met ‘Green Bonds’. (Groene Obligaties, een schuld met rente en belofte iets tegen CO2 te doen)

En het enige dat De Volkskrant zich afvraagt is een zorg van neo-liberale komaf: gebeurt het wel ‘marktconform’ (….)

🙂

Had ik al eens gezegd: Het zijn Interessante Tijden? Laten we Wouter Bos een Gympie Gympie-plant kado doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *