Valwild (lekker hertje slachten en opeten)

Ach Gossie…

Officieel mag het niet. Maar wie naar de geest van de wet leeft, weet dat verspilling van een heerlijke reebout veel erger is, dan voldoen aan ‘De Regels’. Dus wanneer een ree zich doodloopt op je motorkap, dan neem je die natuurlijk mee naar huis. Net als bij een haas, maak je inkepingen met je Herder-mes (‘De Herder is myn redder’) bij de pezen van de achterpoten.

Jasje uit…

Zo hang je ‘m aan een staak, en vervolgens kan je de jas uittrekken. Je laat de organen er uit lopen. Vervolgens is de kont van de ree (‘saddle’ in het Engels) het lekkerste en de rug. Je zet die heerlijke bout voor je dierbaren bij kerst.

Hoe je dat klaar maakt?

Even laten hangen…

Je schroeit het vlees in roomboter dicht met zout en peper. Doe er knoflook en kruiden bij. Blus de zaak af met bruin bier. Fruit ook wat appeltjes, eventueel met kaneel. Laat het lekker in het bruine bier sudderen, en hmmmmmmmmmmm.

Beter vlees is er niet

Het lekkerste vlees dat je bedenken kunt. ‘Valwild’ is dus wild dat door aanrijdingen sneuvelt. Voor de slimmerds onder de lezers: jaaaahaaaa, ik weet ook wel dat een ree niet een officieel ‘hert’ is…

6 Replies to “Valwild (lekker hertje slachten en opeten)”

 1. Mooi dat het vlees zo nog benut werd.
  Je mag valwild echter onder de nieuwe natuurwet wel meenemen en benutten.
  Wel is het fijn als u melding maakt bij een jager of jachtopziener (groene boa) of via de politie 0900 8844. Onder vermelding van locatie en tijd. Zo kan het dier goed worden geregistreerd in het fauna registratiesysteem.
  Groet Jantine

 2. Jantine heeft gelijk. Onder de huidige Wet Natuurbescherming mag iedereen doodgereden wild (geen beschermde vogels!) Meenemen als hij/zij geen schuld heeft aan de dood van het dier. Meldt het echter wel, zodat het geregisteerd kan worden. En bedenk dat bloeduitstortingen het vlees bitter maken, dat besmetting met darm en maaginhoud het vlees ongeschikt maken voor consumptie. Het is ongekeurd,
  Je kan er goed ziek van worden.
  Gr Cor

 3. Ik ben als mens godzijdank geen roofdier… laat staan dat ik op andere schepselen zou gaan jagen… tegenwoordig doen ze dat onder het mom van “wildbeheer”, net zoals de samenleving zogenaamd beheerd dient te worden door malloten die zich “hoger achten” dan andere schepselen… tja… zeg maar enigszins van god los…

  1. Mensen eten vlees. Vlees is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en voor vitamine B12. En wild is het meest gezonde, natuurlijke, biologische, organische en humaan verkregen stukje vlees

   1. @ Jaeger, ja voor een roofdier, niet voor mij als bewust levend mens. Bij het volwassener worden brak ik met die ingelepelde traditie van het eten van vlees. Ik kom heus niets tekort hoor, maak je geen zorgen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *