Het Friese Mont Saint Michel

Alde Toer

Een van de favoriete foto’s van afgelopen jaar die we dit jaar hopen te overtreffen, dat is die van het Friese Mont Saint Michel: De Alde Toer, een kerkje uit de 12de eeuw, de monnikentijd. Misschien wel 1 van de meest mythische plekken van het Friese Middelzeeland. 

Alde Toer bij herfstig weer

Bij het maken van deze foto, de combi van regen en zon in het weidse boerenland, dan ben je gewoon gelukkig, kun je zingen en een dansje maken. Dat hadden we ook bij Hitler op de koffie, in de Berchtesgadener Alpen bij zo’n weersomslag in het hooggebergte, zo van ‘ha, leven is zo gek nog niet’…

Dikke regen/hagel en sneeuwolken boven Berchtesgaden Nationaal Park

Dan ga je zingen! Als het goed is, dan zie je nu dus dat het niet uitmaakt WAAR je bent. Het gaat er om dat je met al je zintuigen openstaat op de plek waar je bent. Of dat nu in hooggebergte is of de laagvlakte van de Friese zeekleipolders.

PS: Mont Saint Michel, dat is dit Franse klooster in zee…

Mont Saint Michel

Zalig zijn de armen van geest…

2 Replies to “Het Friese Mont Saint Michel”

 1. Gek genoeg wordt ik daar – van uit de grond gestampte kerken- nooit vrolijk van, intens verbonden aan de kolonisatie van Europa door “het Vaticaan” met de door haar gekroonde “koningen”… politiek en priesters (tegenwoordig ook de pers)… onder de nep-pappa die zo graag voor god speelt.
  Een echte monnik staat ook niet onder een “aards gezag” maar heeft simpelweg zijn “aardse verlangens” afgezworen, wat op zich eenzelfde betekenis heeft als jood. Het “afsnijden van de gedachten”, de enige echte betekenis van “besnijdenis”.
  Kortom, een mens heeft geen “bemiddelaar” nodig, maar staat rechtstreeks onder “de Aller-Hoogste”. Nephierarchie is voor mij uit den boze.
  Toevallig komt die Hoogste via je kruinchakra ofwel Corona in je, waarlangs de Levengevende levensenergie bij je binnenstroomt via je slang naar beneden gaat alwaar het als (even, duaal, eva) aards geworden “adem” (niet-dualiteit, a-dam) van beneden uit de ladder kunt beklimmen en je niet laat verleiden door “de slang” die je middels de vijf zintuigen van alles voorspiegelt (goed en kwaad), maar zonder verlangen of gehechtheid (als kroongetuige) de goddelijke Levensboom in alles ervaart, vanuit verbondenheid met het AL.
  Daar is de werkelijke “top van de piramide”, die Reusachtige Eénoog. Piniel of Pineal.
  De chakra’s: vijf broden (de zintuigen) en boven twee vissen. Vissen kondigen het “nieuwe leven” aan. Net zoals ieder jaar weer opnieuw… 🙂
  Over een paar dagen is de Passage weer ofwel Pasen, dan zien we de “doornenkroon” ofwel Corona weer terug in de metaforen… met de zon in het Oosten of Easter.

 2. Man… wat een Rijkdom, zit er toch verborgen in alle mystieke gewaarwordingen van de mensch…
  Bijzondere teksten laat je op mij los, vol bewondering, verbazing en raadselachtige teksten als: bij Hitler op de koffie…?
  En wat een verwijzingen in jouw tekst, ik krijg weer zin om te LEZEN, te LEREN en te speuren… Naar…
  Maar dat heb ik al zo lang gedaan en heb HET… nooit echt… bereikt.
  Ik ga je volgen, het goede, Hans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *