Geen wonder dat het Friese woord voor ‘weg’ een ‘dyk’ is, een dijk. Daarover verplaatste je door het grensland tussen land en zee, de zeekleipolders. Als een Fries het over ‘weg’ heeft, dan vraagt hij ‘Waar kom je weg?’, dan bedoelt hij ‘waar kom je vandaan’. Of nog vaker: wat heb je hier te zoeken…wanneer ga je weer weg.
Hier zie je de ‘Hegedyk’ die de grens vormde met de Middelzee. Een verlengstuk van de Slachte, op de kaart van Nicolaas van Geelkerken (1664) heet hij ook ‘Slachte’, aan de Westergo-zijde.
… en hieronder zie je dan de Midlansdyk (Midlandsweg), die langs de oostoever van de oude Middelzee slingerde in Oostergo.
…en hier zie je nog waarom de Hegedyk zijn naam eer aan doet. Hij was voor die tijd best hoog…
Wederom, wat een fantastisch mooie foto’s! Heb je al eens een fotoboek uitgegeven? Zoniet, misschien een idee, ik bestel er alvast één!
Tako, dat is wel de opzet van deze serie. Ik wil spectaculaire foto’s van het Oerrr-Fryslan haar Natuurlijke Historie, de sporen van de Midddeleeuwen. Iedere dag een stukje beter, National Geographic kwaliteit is het streven.. dus dagelijks oefenen
Goed idee, Tako en Rypke! Ik bestel er ook alvast één.
Als ‘dijk’ voor ‘weg’ staat, waar staat het Friese ‘wei’ dan voor?
Ook voor weg, maar vaker in de zin van ‘vandaan’, herkomst