Tijd voor koffietafelboek?

Is dit de voorplaat?

Nu we hier eigenlijk pas het laatste jaar gericht zoeken naar wat nu de ‘Ziel’ is van de natuur van de Friezen, dachten we: de lat moet omhoog. Je kunt wel wat foto’s in de Bermudadriehoek van het web gooien en hier en daar ergens in een blad. Maar voor minder dan National Geographic kwaliteit moet je niet willen gaan. Wat je wilt is een zoektocht naar de Ziel, als die nog bestaat, het landschap zoals dat in de Middeleeuwen werd gevormd dat het klassieke Friesland werd. 

Zwette, restant van de Middelzee

Friesland is een ruim begrip, we verstaan er de zeven Friese kustlanden onder van het Zwin tot Sleeswijk Holstein.

Er zijn al zat landschapsfoto’s van Friesland gemaakt, maar wat je wilt is een soort magisch realisme oproepen. Dat je denkt ‘heeh, zo had ik het nog niet eerder gezien’… Die ervaring kregen we zelf ook, als je maar eenmaal weet hoe een kronkel in het landschap ontstond, wat de historie was. En dan probeer je daar steeds meer van te ontdekken, net als bij een spirituele zoektocht.

De Westhoek-kwelder

Zo leerden we in korte tijd een aspect van de geboortegrond kennen, die we bij onderwijs in de jeugd nooit hadden meegekregen. Tot voor kort, wist ik bijvoorbeeld niet eens dat de zeven pompebleden ut de Friese vlag stammen uit het 13de eeuwse Gudrunlied.

Lytse Wierum anno nu

Eigenlijk wist je nul, nada over de ontstaansgeschiedenis van de Friese Natuur. Dus zag je niet veel meer dan ‘saaie weilanden’. Hoe onterecht, zo blijkt wanneer je beter kijkt en ‘het’ gaat ‘zien’…

De Friese fotograaf, we kijken wat bozig, maar dat is ook terecht

‘De natuur’ daar hoort uiteraard ook de menselijke natuur bij, de karakters die door die natuur gevormd werden.

Als ‘wanna-bioloog’, gesjeesde bosecoloog bezien we mensen door een naturalistische bril. Cultuur is zo biologisch als een beverdam. Als je hondenrassen met eigenschappen hebt, dan ook mensenrassen met bepaalde eigenschappen in uiterlijk en karakter. Het onderzoek van de tekst richt zich dan ook op de invloed van de natuur op cultuur.

Antropologie & psychologie is bullshit, alles is biologie. Dat linkse gezwam, daar koop je niks voor…

…of meer iets van deze strekking?

Je kunt het project daarom ook zien als een inhaalslag, waarbij je de geschiedenis en cultuur leert zien vanuit de natuur, het landschap.

Dus ook geen saaie natuurfoto’s met een vogel zonder context hier of een plantje zonder context daar. Al kunnen we zulke foto’s best maken. Het moet een pelgrimage zijn naar de natuur der Friezen, vanuit het idee dat de natuur leidend is bij vorming van cultuur. Dat is immers wat we ‘natuurlijke historie’ noemen.

Je moet dus steeds de context kunnen zien, geen ‘dat kan overal genomen zijn’-fotografie.

Oerrr Fryslan, met Middeleeuwse kreek

We willen ook datgene vastleggen wat nu afsterft, omdat we in een politiestaat terechtkomen van Coronaparaonia en klimaatonzin. Omdat de ziel vervlogen is, het geloof van de voorvaderen is uitgeroeid, desintegreert het lichaam en landschap ook. Voorbeeld: daarom heb je nu al een subsidiestichting die de kenmerkende kerkjes op terpen onderhoudt.

De kloosterkerk van Wetsens, 12de eeuw of eerder in Paulus Potter-formaat

Dus zien we een lichaam in ontbinding, dat is de ervaring bij al die lege klankkasten voor God, die daar in de Middeleeuwen op terpen zijn gezet. De toonzetting zal dan ook dat zijn van een Requiem, een dodenmis. Daarmee bereik je geen miljoenen mensen, maar voor de liefhebber zal het een buitenkansje zijn.

Rus, Roeier…

Dat stomme rotgeld draait het niet om. Dat neem je toch niet mee als je eenmaal dood gaat. Waar het om draait, is dat je het eigen werk weer op een hoger plan tilt, zodat andere mensen er ook blijvend wat aan hebben. Want uiteindelijk leef je niet alleen voor jezelf. Je bent er om anderen ook te helpen in de poel van ellende die ‘Het Leven’ heet.

Storm met hoosbui in het Dokkumer Grootdiep

Dus wie denkt: aha daar wil ik best in investeren, dat dit er mooi uit komt te zien. Die kan doneren via Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv Rypke’s Fotoboek. Het drukken van een portfolioboek in een oplage van 1000 kost ongeveer 3000 euro.

2 Replies to “Tijd voor koffietafelboek?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *