De Kakeend (Anus strepera) slobbert in uw stront

Witte vleugelspiegel

In de whirlpool van uw stront en zeeprestanten, vinden vooral krakeenden (Anas strepera), neef van de bekende “Wilde eend’ (Anas plathyronchos) een populaire badderplaats. Het zit overal bij RZWI’s vol met die eendensoort met zogenaamde witte ‘vleugelspiegel’, die je bij het opvliegen opvalt aan de achtervleugel. Krakeend?

Misschien is ‘Kakeend’  (Anus strepera) dus wel de betere naam, Anus strepera in plaats van Anas, de naam voor ‘echte eend’. Een eend met remsporen. 

Krakeenden Joure

Of je nu bij Den Helder kijkt, of zoals hier bij Joure, overal zwemmen ze in de RWZI-bassins met een voorkeur voor het borrelgedeelte met de meeste organische stof. Je wilt liever niet weten wat mensen allemaal door het riool spoelen, maar zo’n eend weet dat ook niet en dan schijnt ’t niet te deren.

Wilde eend vliegt op

Overvliegende wilde eenden

In mijn jeugd 30 jaar terug was de Krakeend veel zeldzamer dan de wilde eend, nu lijken de rollen omgedraaid. Waarom dat gebeurt? Niemand weet dat, al kun je bij voldoende subsidie deskundigheid veinzen en allerlei verklaringen aanvoeren zodat je er een baantje aan over houdt.

De Natuur is een continuum van verandering, ‘het Zijn’, 4D, Ruimtetijd. Niemand begrijpt haar, noch weten we exact waar we vandaan komen.

De wilde eend en krakeend hybridiseren met elkaar, dus ze kunnen zich gezamenlijk voortplanten. Dat houdt in dat het nagenoeg de zelfde soort is, mits die hybrides ook vruchtbare nakomelingen krijgen. Dat is het soort-criterium dat bioloog Ernst Mayr introduceerde. Ze zijn als ‘soort’ dus nog niet zo lang geleden uit elkaar gegaan.

Nog meer wlde eenden

Dus dat een breuk kwam in de relatie met de krakeend. Ja sorry, je zult maar bioloog zijn en al die dieren namen moeten geven, vanzelf kun je dan een beetje flauw worden. ‘Oh Fuck, not another phylum’, (oh nee, niet nog weer een hele nieuwe orde) riep paleobioloog Simon Conway Morris al eens wanhopig uit, toen ze een nieuwe geologische laag (Burgess Shale) met nieuwe fossiele diersoorten ontdekten.

Een Phylum is een ‘orde’ tussen Rijk (bv dieren, animalia) en klasse in waarin organismen een gemeenschappelijk bouwplan delen, zoals ‘gewervelden’. Dan moet je al die soorten, klasses en ordes een naam geven, zo’n 1,8 miljoen soorten zijn er beschreven. Basale biologie lijkt dan veel op boekhouden. Dat zou zomaar eens niet je hobby kunnen zijn.

Je ontdekt liever wat soorten en zou dan al dat beschrijven overlaten aan Carola, je secretaresse. Doorgaans zijn vrouwen beter in het nauwgezet opvolgen van instructies.

Overal waar ik kijk doet iets me aan Carola Schouten denken…

Of had Adam dat al in het Paradijs gedaan, en voor de administratieve werkzaamheden Eva aangenomen? En net die ene oervrouw hield zich dan weer niet aan de gebruiksaanwijzing van dat lustoord, die ommuurde tuin (Paradijs, Perzisch woord) door JHWH ingegeven.

Hoe het ook zij, wie weet ontstaat dus wel weer een nieuwe variëteit op de krakeend, die we straks Kakeend kunnen noemen. Een eend die zich specialiseert in het slobberen in uw stront, dat hij daarin zijn ‘niche’ vindt, badderend in een whirlpool van hormoonverstorende stoffen afkomstig van ‘de Pil’, depressiemedicatie, en zeepresten.

Dat ‘voor de liefhebber een buitenkansje’-plekje. Net als dat Friese stel dat jaarlijks naar die regenachtige Camping Troosteloos in Appelscha gaat, en daar ‘het rijk alleen’ vindt en er nog blij mee is ook, zo op het campinggas hun blik bonen stovend, dat hapje ‘Coronadepressie 2020.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *