Een eend doodschieten en opeten, lekker!

Klaar voor de start

Trudy en ondergetekende gingen op plezierjacht met een eendenjager mee het Tjeukemeer op in ons prachtige Friesland – vlakbij mijn woonplaats Langweer- om een wilde eend te schieten. Een goede vriend is creatief kok. Hij maakt de bemachtigde eendenborst klaar als Canard ‘d Orange, en dan eten we dat op bij een glas rode wijn.

Het water op

Wij hadden geen ecolabel nodig dat wil kapitaliseren op in media gekweekt producentenwantrouwen tegen de voedselmaker. Wat mij voldoende lijkt: Ik heb zelf gezien waar de eend vandaan kwam, Friese natuurkwaliteit.

Boem knalde het hagelgeweer, kwéék kwéék, plons, daar lag zij -ons diner- in het water. De achter onze schuilplaats in het riet schuilende waterral krijstte overstuur zijn typische varkenskreet toen het schot viel. En toen keerde de stilte weer, met de ronkende A6 op de achtergrond als Hollandse invulling van dat begrip ‘stilte’ .

Terwijl we naar huis voeren kwamen we nog een havik tegen, zittend in de met aalscholverschijt gewitte elzen aan het water. Die havik – Germaans Habicht voor bemachtiger- was misschien ook op eendenjacht. Zodat we als deelnemers van de natuur nog even verwantschap voelden, daar in die lage ochtendzon op het Friese water.

Varen naar de jachtplek

Lokeenden uitleggen met Trudy

Het gereedschap

De lokstal

De jachtstek binnenbomen

Lokeend en Krakeend

De zon komt op

Eerst koffie!

Komen de eendjes op de lokstal af?

Ja daar zijn ze!!!

Aanleggen

Open vuur!

Hier vliegen ze op

Oooohhhh

Oppikken

Trudy hield het niet meer en sprong het water in…

Lokkers weer uit het water

OP zoek naar nog een kans

..deze was te vlug

..helaas

De havik jaagde mee langs het meer…

Nazoek

Het eindresultaat….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *