Bullshitdetectie: prik door ‘De Groene Leugen’

De Bullshitdetector met assistente Trudy

Als het aan de (semi-) overheid, haar media en ngo’s ligt, bent U niet alleen een te muilkorven besmettingshaard, maar ook een CO2-uitstotende planeetverpester die ‘gehalveerd’ moet voor 2030. Die (semi-)overheid met haar ‘wetenschappelijke’ instituten claimen steeds dat zij ‘De’ wetenschap aan hun kant hebben en ‘de feiten’. Terwijl je aan je water voelt dat ze tegen je liegen, om zelf voordeel te behalen. 

Essentiele literatuur om het verschil tussen ‘liegen’ en ‘bullshit’ te duiden

Maar…..is het ook WAAR?
Aanvoelen dat de (semi-)overheid je bedriegt voor macht en eigengewin, is natuurlijk niet voldoende, tenzij je enkel wat wilt mopperen. Je moet ook effectief onder woorden kunnen brengen wat je al instinctief onder ogen ziet. Anders stamel je wat, terwijl je met het juiste denkgereedschap eenvoudig de leugen zou demonteren.

Onze Cursus Bullshitdetectie, reeds gegeven voor zowel bedrijven, politieke partijen als stichtingen is ingericht om alle leugens die de (semi-)overheid op je afvuurt effectief te demonteren. We leren je in twee uur tijd basale wetenschapsjournalistieke vaardigheden op basis van de Wildavsky-methodiek (“But is it True’) en Harry G. Frankfurt zijn wetenschappelijke definitie van Bullshit.

Die vier niveaus zijn op te delen in

  1. Het technisch-wetenschappelijke gedeelte, wat is het bewijs, data, de logica
  2. Het economische gedeelte, hoeveel goed doe je per euro
  3. Het levensbeschouwelijke, in welke wereld wil je leven, hoe zie je jezelf
  4. Het politieke gedeelte, topdown of bottom up, overheid of privaat

We demonteren ook de onzin achter de ‘Ecologische Voetafdruk’ en andere ‘vals concrete’ graadmeters

De overheid/milieubeweging liegt (bijna) altijd
Met de vier niveaus, herken je sneller op welke vlak je nu met je opponent eigenlijk discussie voert. Iemand kan interesse in wetenschap veinzen (niveau 1) terwijl hij de morele hogere grond kiest van niveau 3. Dat moet je op tijd leren inzien, omdat je anders op zijn best langs elkaar praat en de angel niet uit de discussie haalt.

Het uitpluizen van Niveau 1 is losjes gebaseerd op de methodiek die Aaron Wildavsky aandraagt in ‘But Is it True’ (Harvard University Press 1996). Hij vond dat iedere burger met hersens in staat moest zijn, om methodiek die wetenschappers gebruiken te doorzien. Welke standaarden voor wetenschappelijke kwaliteit zijn er, waaraan je ziet: is het waar, of verkopen ze je onzin.

Boerenbedrog door Arco van Strien (CBS), Sovon (Ruud Foppen) en Vogelbescherming voor campagnesubsidies

De vier belangrijkste trucs (er zijn er 21) die academici gebruiken om exactheid te veinzen nemen we met je door. Vervolgens nemen we voorbeelden uit de praktijk bij de kop, van semi-overheidsinstituten als RIVM, Planbureau voor de Leefomgeving, CBS waarin je met grafieken, getallen en statistieken wordt beetgenomen.

Hoe je in een oogopslag kunt zien, welke truc ze gebruiken of welke regel voor wetenschappelijke deugdelijkheid ze overtreden. We doen dat uiteraard met een sausje van (zelf)relativering.

We verlaten dan de zaal met een lach en een stukje mentale weerbaarheid. Je leert de ruimte tussen je oren weer te heroveren, wat lukt als je bepaalde rationele regels en logica in acht neemt. Je kunt boeken via Rypke@ Interessantetijden.nl . Voor meer werk van mij als onderzoeker en entertainer, zie de filmpjes die ik met Tom Zwitser maak bij Blue Tiger Studio:

PS: Terriër Trudy is vast onderdeel van de show.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *