Vrije Friezen, een kleine tussenstand

Willem, een echte Fries

Lezers en kijkers van Interessante Tijden weten hoe wij tussen de bedrijven door werken aan het fotoboek van Groot Friesland van Wieringen tot de Noord Friese Eilanden. Daarvan moest het klad deze maand klaar zijn. En ondanks alle juridische perikelen van vijanden gaan we dat gewoon halen. 

Qua fotografie zaten we al in de goede richting, maar een haakpunt bleef nog de tekst. Je kunt een verhaal maar aan 1 kapstok hangen. Dat verhaal kan dan best een driedelig pak met stropdas worden. Maar het pak hang je niet aan drie verschillende kleedjes die met elkaar concurreren.

Dat probleempje is nu opgelost. Je hebt voor minstens 10 boeken in je hoofd, maar je kunt niet 10 in 1 schrijven.

Uiteindelijk wil je een boek schrijven naar je grote voorbeelden als Simon Schama en David Quammen. Dat wereldniveau zullen we natuurlijk niet halen, maar je moet iets houden om tegenop te kijken. In Nederland is Frank Westerman de beste journalisteke auteur, ook dat niveau zal ik niet halen. Maar je kunt er naar willen streven en iets te dromen overhouden.

Upstalsboom

We dienen dus nog te benadrukken dat het geen boek OVER Friesland wordt binnen de provinciegrenzen, of een natuurboek van ‘kijk wat is het hier mooi’. Want dat weet iedereen al wel. Het thema is metafysisch van aard, en gericht op iedere Nederlander die hiermee wil stoeien. Friesland en de Friezen in de tijd van Friese Vrijheid zijn een vehikel van een meer filosofisch thema.

Nou ja, eigenlijk Het Leven zelf. En niets is zo boeiend als leven…

Tijdens de productie ontstond steeds meer de behoefte om ook portretten te maken. Uiteindelijk wil je immers ook laten zien hoe waardevol mensen kunnen zijn, als fotograaf van de menselijke natuur. En dan vooral dus: Friezen. Mooie Mensen, die bij hun natuur horen.

…heb ik ook gedaan, handkokkelen, met je nootjes in 7 graden

Als fotograaf van de menselijke natuur wil ik vooral mensen in hun natuurlijke habitat vangen. Net alsof je aan het vogels kijken was, en plots vliegt er een mens voorbij. Klik!  Willem is nog verre familie, ik ken hem nog uit de tijd van de kokkelvisserij. Bij een echte Fries moest ik direct aan ‘m denken.

 

 

2 Replies to “Vrije Friezen, een kleine tussenstand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *