Maanziek, het Nieuwe Normaal…

Morgen nog eens proberen

Je vraagt je wel eens af: is er intelligent leven op aarde? Jazeker, want we lezen nu ‘The Reckoning of Time’ van Sint Bede uit de 7de eeuw. Wat een genie, die Angelsaksische monnik die met zijn kalender-rekening de invoering van het jaar nul mogelijk maakte. Zelfs van iemand uit de zevende eeuw kun je op 26 februari 2021 nog wat opsteken. Al was het maar omdat je die datum aan hem hebt te danken.

De maan vanochtend om een uur of 5

Kalender: het ‘uitroepen van de dag’
Vandaag stonden we op bij volle maan, en na eerst als een wolf te huilen- aaooeeee- namen we het genie Sint Bede ter hand. De meest dagelijkse zaken waar je nooit bij stil stond, die zijn ooit door mensen ontdekt, opgeschreven en uitgewerkt. Zo geldt dat natuurlijk ook bij iets simpels als ‘de maand’, die gebaseerd is op de maancycli.

Of de ‘kalender’, dat is afgeleid van het Griekse ‘kalo’ en betekent ‘het uitroepen’ (van de dag, die een naam geven)

Een maan-maand bestaat uit 27 dagen en acht uur, zo beschrijft Sint Bede (blz 58) in zijn uitleg over hoe zon en maan iedere 19 jaar op 22 maart ‘gelijk’ staan. Dus in de zelfde stand als ze 19 jaar eerder stonden. Je moet voor het vaststellen van je kalender op voorhand dus de maan- en zonnestanden kunnen voorspellen.

Dat lukte Sint Bede op voorhand tot een eeuw nauwkeurig. En dan kun je dus ook vaststellen over een eeuw wanneer dan Pasen valt (eerste zondag volle maan na 21 maart) Ook geeft hij een uitleg over hoe de zon-periodes en de maanperiodes zich verhouden tot de zichtbaarheid van de twaalf sterrenbeelden.

Is er intelligent leven op aarde?

Een maan-maand jaar van 355 dagen
De zon gaat rond in 365 dagen en 6 uren. Bede beschrijft, hoe de Romeinen voor Julius Caesar (Juliaanse kalender) fout zaten met hun kalender. Eerder rekenden ze met 12 maan-maanden en dan kom je uit op een jaar van 354/5 dagen.

Om het gat van 10 en een kwart dag per jaar goed te maken, gooiden ze dan om de 9 jaar er plots 90 dagen bij het jaar. Dan kreeg je dus een superjaar om de achterstand in te lopen.

Pas later werden bij iedere maanmaand een aantal dagen bij gesmokkeld, tot 30 en 31 dagen om zo uit te komen. Met eens in de vier jaar een ‘schrikkeljaar’, waarin je ook 29 februari hebt. Dus een extra dag bij het zonnejaar (366), omdat de zon in 365 en een kwart dag per jaar nodig heeft.

Wist je waarom dat juist in februari gebeurde? Omdat bij de Romeinen Februari de laatste maand van het jaar was. Aan maand-namen als ‘oktober’ (octa = acht), ‘november’ (nove, net als het Franse ‘neuf’  =negen) en december (deca = tien) zie je al, dat december nooit de twaalfde maand was.

Maar de tiende maand.

Maan(d)

Maart begint het nieuwe jaar
Wat je net als ik waarschijnlijk ook niet wist, is dat Maart de beginmaand was bij de Romeinen. Die maand is vernoemd naar oorlogsgod Mars. Vanaf daar begonnen ze te tellen, en dan kreeg je April, aperilum voor ‘opening’. Omdat dan alles ontkiemt, het voorjaar begint. Mei zou volgens Bede twee betekenissen gehad kunnen hebben.

Afgeleid van ‘maiorum’, als herdenking aan de ‘ouderen’ die de ‘juniorus’ (jongeren) tot mentor dienen. Of naar Maia, de moeder van Mercurius, god van de handel. Omdat in dat seizoen de zee weer bevaarbaar werd, en de handelsroutes weer open lagen. De kou en stormen zijn verdwenen, het is veilig om er op uit te gaan.

Juni zou van Iunonius afgeleid zijn, van de Godin Juno, moeder van Mars, getrouwd met Jupiter.

Augustus heette aanvankelijk ‘Sextilis’, oftewel ‘de zesde maand’. Maar toen Keizer Augustus in de burgeroorlog van de Romeinen Mark Antonius en zijn minnares Cleopatra versloeg, besloot de senaat ter ere van die overwinning voortaan die ‘zesde’ maand naar die zegevierende keizer te noemen.

Nu loop je al 45 jaar over deze planeet. En hier had je dan nog nooit zo bij stil gestaan, tot je een vertaling uit 1996 (Liverpool University Press) leest van de intellectuele autoriteit uit de 7de eeuw: Sint Bede. Het genie dat een methode verzon, om met handgebaren en vingers tot 1 miljoen te tellen.

Maan boven de Friese prairie

Maanziek
Het Angelsaksische woord Lunacy voor ‘gekte,’ is net als het oud-Nederlanse ‘maanziek’ van de maan (La Luna) afgeleid. De tarotkaart voor ‘La Luna’ voorspelt ook onheil. Vooralsnog leefden we als ‘the fool’, voor spek en bonen. Met Jay Leonhart, contrabassist zingen we mee:

Sometimes I feel I’ve got nothing in common with the rest of the human race

Completely out of place, like a visitor from out of space

Sometimes, it’s all a big game, that everybody plays but me

It’s a big conspiracy, everybody in but me.

I dont’ know the rules Lord, they don’t tell rules to fools Lord

I guess i’ll have to wait and see

Sometimes the reason, for putting all up with it ain’t so dear to me

Like a visitor from Mars coming down from the stars

My heatshield burning and i’m picking up the scars.

Sometimes I feel i’ve got nothing in common with the rest of the human… race….

Pers draag vrijwillig een muilkorf

Met al die bekdeksels om je heen in de winkel weet je ook: die zelfde ‘hardwerkendenuchtere’ mensen, Henk en Ingrid zouden mij ook op de trein naar Auschwitz zetten. Ja, zo zijn de regels. Die zelfde onnadenkende meute, Henk en Ingrid zal je ook tot vaccinatie dwingen, tot mutilatie van je lichaam. En ze zullen jouw tot oorzaak van hun door De Staat toegebrachte ellende aanwijzen.

Ja zo zijn de regels/zo vertelt onze televisie.

Het gevoel dat je altijd al over andere mensen had, krijg je nu enkel meer visueel bevestigd. De zelfde ervaring zullen de weinige meelopers in Nazi-Duitsland hebben gehad, die niet met zo’n rode armband rondliepen met zonnesymbool (svastika, svastis = Hindoe (Arisch)-woord voor ‘voorspoed’)

Die zelfde mensen hadden je bij Mao’s Culturele Revolutie met hun meutes uit huis gesleurd, en gedwongen tot openbare spijtbetuiging omdat je een boeddhabeeldje in huis had.

Muilkorf van zwijggeld

Wolf Moon
Het zijn steeds de uitzonderingen als Sint Bede die de regel bevestigen: hoedt U voor ‘normale mensen’, mensen die geloven dat ze niet gek zijn. Wie het bij zichzelf door heeft, daarmee kun je een normaal gesprek beginnen. Iedereen die begrijpt hoe abnormaal ‘het leven’ is, die snapt dat leven alles behalve vanzelfsprekend is.

Zie alleen al naar ‘de maan’, die pokdalige toverbal met inslagkraters van meteoren. Dat die bal ons Eb en Vloed geeft. En dat meisjes hun ‘periode’ er ook synchroon mee loopt. ‘The twenty eight day, she’ll be bleeding again, and in Lupine ways, we’ll alleviate the pain’, zo bezingt Peter Steele van Type O Negative in Wolf Moon zijn opmerkelijke voorliefde:

  • Ongestelde vrouwen beffen. (Unholy water, sanguine addiction)

Een echte schipper vaart door de Rode Zee, maar je kunt ook een duik in die zee nemen, gaan snorkelen. Waarom zou je dat niet doen, of afkeuren als er enkel ‘sociale normen’ bestaan die louter zijn gebaseerd op menselijke oordelen- dus ogen en oren van andere mensen?

Dan concludeer je: Do what thou willst and thus shall be the whole of the law.

Als niemand je betrapt mag je alles. Je bent pas crimineel als je gepakt wordt. Dus moet je zorgen dat je niet gepakt wordt, of tot de staatsmacht zelf behoren zodat niemand jouw pakken mag.

Zo denkt de valse elite van Nederland ook, de Demmink/Wiegel/Nijpels/ VVD-nichtenkliek. En die vinden dat ze over jouw en mij kunnen beslissen, want alleen ‘macht’ is nog wat telt. Immers, wanneer er geen normen zijn buiten menselijke oordelen. Dan is alles geoorloofd.

Macht is dan waarheid en ‘het recht’ (de juridische gokkast van D66, fruitautomaat der advocatuur) vervangt de moraliteit. Controleer ‘het recht’ en je komt overal mee weg. Dus ben je ‘goed mens’ want ‘je mag niet oordelen’. De moderne ‘moraal’ in notendop.

‘Onderhoud’ van groen door Gemeente de Fryske Marren bij de veerpont. Biomassagekte

Veertiende maand
Dus de Romeinen hadden ooit maar tien maanden en zo merkten ze op een gegeven moment dat hun ‘oogstmaand’ midden in de winter kwam te vallen. Dus dat er niets te oogsten viel. Dus stelden ze de kalender bij, synchroon met de natuurlijke ordening.

Bij Paul Polman, CEO’s, bonusgraaiers, roofridders van multinationals heb je nog een dertiende maand, veertiende maand. Hoe zou je die noemen?

Wat is ‘echt gek’ dus in klassieke zin? Geen moraal/hart hebben, enkel scherpzinnigheid (hoofd) en inhaligheid (handen). Modern zijn, zoals CS Lewis al beschreef in ‘Men without chests (hoofdstuk 1 The Abolition of Man). Maar het is een mooie dag, geniet van het voorjaar zolang je dit is gegund.

2 Replies to “Maanziek, het Nieuwe Normaal…”

  1. Nog een leuk weetje over 1 maart.
    Hier in Bulgarije wordt dan Baba Marta gevierd. Zij sluit de winter af en brengt de lente, het nieuwe begin, het nieuwe jaar. We geven elkaar rood-witte versierselen die worden gedragen om de pols, de hals of op de revers. Wanneer de eerste ooievaars overvliegen of de eerste bloesem zichtbaar wordt hang je het versiersel aan een tak en waarmee je geluk voor het nieuwe jaar ‘afkoopt’.
    Morgen en overmorgen gaan wij aan de huisvlijt en maken ‘martenitsa’ zoals de naam van de versierselen luidt. Terug te voeren op die Romeinse jaartelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *