‘Ik ken alle vogels van de bergen’… (Psalm 50)

Jezus overwint de Dood

De Psalm van de dag, Goede Vrijdag, nummer 50 is gewijd aan de oprechtheid en God’s getuigenis van rechtvaardigheid. Alle mensen die opzichtig offers brengen (voor Jezus tijd waren dat dieroffers), die kunnen God gestolen worden als je niet oprecht van hart bent, ‘een dief ziet en met hem meeloopt’…

Maria en Jezus in Trappistenklooster Koningshoeven (van La Trappe bier)

Op Goede Vrijdag sterft Jezus aan het Kruis en ondergaat de martelingen en de hel die mensen op aarde zelf moeten ondergaan. In de christelijke traditie is het vervolgens niet meer nodig om bloedoffers te brengen, zoals dat verder bij alle andere godsdiensten gebruikelijk was.

Je hart moet toegewijd zijn, niet de letter maar de geest der wet telt.

De Psalmen stammen van voor die ommekeer. Maar in deze Psalm laat de Psalmist (Asaf) al weten dat God al dat bloed gestolen kan worden, alles dat leeft op aarde is immers toch al van hem.

De staties van de kruisweg in het park. Hier krijgt Jezus een zweetdoek van Veronica

Het enige waar God dus geen greep op heeft, dankzij de vrije wil van mensen is hun oprechtheid van toewijding.

Niet om uw offers zal Ik u straffen,
want uw brandoffers houd Ik voortdurend voor ogen.

Toch hoef Ik uit uw huis geen jonge stier te nemen
of bokken uit uw kooien,

want al de wilde dieren in het woud zijn van Mij,
de dieren op duizend bergen.

Ik ken alle vogels van de bergen,
het wild van het veld is bij Mij.

Als Ik honger had, Ik zou het u niet zeggen;
want van Mij is de wereld en al wat zij bevat.

Zou Ik stierenvlees eten
of bokkenbloed drinken?

Iedereen met wat geld op zak die meeloopt, die kan zulke offers wel brengen in het voor-christelijke Israel. Maar die offers hebben dus geen waarde wanneer tegelijk nog onrecht aan je kleeft:

Maar tegen de goddeloze zegt God:
Hoe durft u over Mijn verordeningen te vertellen
en Mijn verbond in uw mond te nemen?

Want ú haat de vermaning
en werpt Mijn woorden achter u weg.

Ziet u een dief, dan loopt u met hem mee;
en uw deel is met overspelers.

Uw mond gebruikt u voor het kwaad,
uw tong smeedt bedrog aan bedrog.

De Abdij van Langweer

Zo bestaat er het idee van de Alverzoening, dat uiteindelijk iedereen bij God ‘De Vader’ mag komen. Maar dat idee lijkt in conflict met God de rechter zoals hier in Psalm 50.  Want dan zouden Stalin, Hitler, Mark Rutte en Hugo de Jonge op de zelfde plaats komen als de kleine ‘heiligen’ die ik uit mijn omgeving ken.

Zoals de oud-tante die in een dienend leven zich een ware Christin betoonde, wat iedereen opviel.

Maar dat conflict kan ook aan jezelf liggen: wanneer je dat stelt, dan zeg je dus eigenlijk ‘ik had God liever niet gediend, want zij die dat niet deden kregen het zelfde loon’.

En dan ben je als de oudere broer in het Verloren Zoon-verhaal. Er vanuit gaande dat Jezus Christus De Vader beter kende dan ik, dan is dat conflict hier dus ook opgelost.

Het is niet aan mij daarover te oordelen…Gelukkig maar.

De Abdij, het West Vlaamse boerenland van West Vleteren

De slotregels van 50 luiden:

Ik zal u straffen en uw zonden
voor uw ogen uitstallen.

Begrijp dit toch, u die God vergeet;
anders verscheur Ik, en er is niemand die redt.

Wie dank offert, zal Mij eren;
wie de rechte weg gaat, zal Ik Gods heil doen zien.

Hoe erg zijn dus de zonden van anderen (waar je altijd meer oog voor hebt), wanneer je zelf niet je best doet voor het goede.

 

4 Replies to “‘Ik ken alle vogels van de bergen’… (Psalm 50)”

 1. Neem maar eens een kijkje op de site ontzagwekkend nieuws van Jaap Dieleman. Ook bekend van zijn eye-opener . Misschien ken je hem wel ? Bedankt voor jou messcherpe artikelen, ik lees ze met aandacht , en ook met verdriet om wat er allemaal verkeerd is. Gezegende paasdagen!

  1. Jaap kan ook nergens heen natuurlijk. Die Heilsbode ligt plat. Hij kan zijn rondvaartboot vakantie-lezingen ook wel vergeten deze zomer. Jaap heeft nog wel eens een leuk stuk in het blad Charisma. Ik heb nog ergens een boek van hem op de plank staan. Volgens mij heet het ‘God’s Orde’ of ‘De Orde van God’ of iets dergelijks. Heldere schrijver, een echte leraar ook van Gods Woord.

 2. De Al-verzoening is natuurlijk valse leer, maar ik begrijp dat er mensen zijn die denken dat we alleen maar in deze situatie van zonde terecht zijn gekomen vanwege het ‘stoffelijke’ en dat wanneer wij in de hemel aankomen toch al onze ‘stoffelijkheid’ en daaraan klevende zonde achterlaten in het aardse en als ‘schone geest’ voor Gods troon verschijnen? Ja, je hoort de gekste dingen.

  Natuurlijk is Gods Zoon voor ieder mens gestorven, niemand uitgezonderd, maar als jij niet echt gelooft dat Hij dat ook voor jou gedaan heeft, je moet je het eigen maken, dan ben je net als die man die recht op pensioen heeft maar het nooit aanvraagt ‘omdat hij er toch recht op heeft?’ – ‘Dan komt het toch van zelf?’ Is de gedachte.

  Ik heb wel eens iemand gehoord die zei:”O, dus Jezus is voor iedereen gestorven? En daarom mogen wij nu de hemel in? Nou, oké…da’s goed.” En hij ging vervolgens door met z’n leven. Ik heb toch ernstige twijfels hierbij, want waar is het getuigenis? Je moet kunnen getuigen van je redding. Er is een moment in je leven geweest dat het tot je doordrong dat je gered werd of gered bent (geworden, geworden).

  Aan de andere kant hoop ik toch echt dat ik door de schrijven bovengenoemde politici in de hemel ga tegenkomen. Van de in de gevangenis vermoorde/’ge-zelfmoorde’ Rudolf Hess schijnt ook verteld te worden dat hij zich tot God bekeerd heeft. Ik mag alleen maar hopen dat het ook echt waar is, ik gun niemand de hel.

  Een (iets verder weg) familielid van me, van wie ik kennelijk wat interesses in theologie/filosofie hebt overgehouden/ge-orven, zal het ongetwijfeld met me eens zijn. Zijn zelfgemaakte gebeden getuigen er in ieder geval van. Ook een echt strijder voor de Friesche zaak overigens. Lees het maar eens na op bijv. deze website: https://www.spanvis.com/historie-friesland/friese-verzetsstrijders-wo2/brandsma-anno-sjoerd

  Ook hij laat ons lezen dat we uit de buurt van doktoren met spuiten moeten blijven, en zo langs ze ons nog niet in soortgelijke kampen opsluiten hoop ik dat zijn lot me nog even bespaart blijft. ‘Omke’ Onno Sjoerd woont misschien nu in het hemelse wel bij Rudolf Hess aan een of andere straat van goud, weten wij veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *