…’wie mij zonder reden haten’… (Psalm 69)

Ook ansichtkaarten ter bemoediging!

De Psalm van de dag is nummer 69, een bede om verlossing en wel toepasselijk nu ik net uit het ziekenhuis kom van het nemen van rontgenfoto’s aan mijn (rechter)ribbenkast. Mijn ribben zijn mogelijk gebroken door de mishandeling door de arrestatie-eenheid van het politiebureau in Leiden, die mij niet alleen peppersprayde, mijn zenuwbanen met handboeien knelden, mijn linker schouder bijna uit de kom rukten, maar die mij ook met geweld op het asfalt kwakte.

Er was sprake van dat ik moest blijven omdat ze vreesden botsplinters te zien. Dan kun je een klaplong krijgen. Anderhalve week heb ik geen acht geslagen op de pijn in de borst, we zijn van het genre ‘dat gaat wel weer over’, maar het werd erger.

Daar bovenop kreeg ik de zwaarste rugblessure uit de geschiedenis van het Rypkendom, zodat ik nu bijna niet kan lopen. De buurman, broeder van de Abdij leende zijn leunstoel waarin ik nu geslapen heb.

Die heeft door rug-slijtage al de nodige vergelijkbare pijn gekend. Nu wil bij mij dus het geval dat mijn geest vooruit wil, maar dat het lichaam ‘boem is ho’ zegt. Dus luisteren we daar eens naar, en ondertussen passen daar natuurlijk prachtig deze passages bij uit Psalm 69, dat ook de titel werd van het album van een Heavy Metal band, Ministry:

Verlos mij, o God,
want het water is tot aan de ziel gekomen.

Ik ben gezonken in bodemloze modder,
waarin men niet kan staan;
ik ben gekomen in de waterdiepten
en de vloed overspoelt mij.

Ik ben moe van mijn roepen,
mijn keel is ontstoken;
mijn ogen zijn bezweken,
omdat ik steeds hoop op mijn God.

Wie mij zonder reden haten,
zijn talrijker dan de haren van mijn hoofd;
wie mij willen ombrengen en om valse redenen mijn vijand zijn,
zijn machtig geworden;
wat ik niet geroofd heb, moet ik toch teruggeven.

In dit corrupte bananenland is het dus zo geworden dat wanneer jij als journalist ‘houdt de dief’ (Bouwe de Boer, Kanadeeskestritte 13 in Akkrum) schrijft over de CO2-zwendel, voorzien van als ‘doodsbedreiging’ ( wat een onzin) uitgelegde Dokkummer verwensingen, dat ze dan jouw komen arresteren, je veroordelen, je DNA vervolgens opeisen, en je vervolgens met zes politie auto’s op de A4/A44 klem rijden om dat te bemachtigen, om je vervolgens te peppersprayen, je auto kapot te hameren, je te mishandelen.

Zodat je nu als een gehandicapte thuis kunt zitten, nauwelijks nog kunt lopen, terwijl je daarvoor nog blaakte van energie en gezondheid. Er zijn nu Kamervragen over gesteld, maar de ambtenarij van het Ministerie van ‘Veiligheid’ stuurt dat Kamerlid toch met kluitje in het riet.

Die hebben maar 1 opdracht: ‘hun’ minister beschermen. Bidt dus aub voor genezing van mijn rug, zodat ik weer lopen kan. De Psalmist in 69 was er vooralsnog veel beroerder aan toe dan ik, het kan veel erger en daarin kun je ook troost vinden:

Ja, zij hebben mij gal als mijn voedsel gegeven,
in mijn dorst hebben zij mij zure wijn laten drinken.

Laat hun tafel voor hen tot een strik worden
en voor hun gasten tot een val.

Laat hun ogen verduisterd worden, zodat zij niet zien;
doe hun heupen voortdurend wankelen.

Stort over hen Uw gramschap uit,
laat Uw brandende toorn hen treffen.

Laat hun tentenkamp verwoest worden,
in hun tenten geen bewoner zijn.

Want wie Ú geslagen hebt, vervolgen zij,
en zij spreken spottend over de smart van wie U verwondde.

Voeg misdaad bij hun misdaad,
laat hen niet komen tot Uw gerechtigheid.

Laat hen uitgewist worden uit het boek des levens,
laat hen bij de rechtvaardigen niet opgeschreven worden.

De Abdij van Langweer

Zie dat je hier ook de passage terugvindt, die in de Evangelien bij de kruisiging terugkomt. Als Jezus zegt ‘Mij dorst’, en hij krijgt de spons met zure wijn. We krijgen vele verzoeken van mensen om ons te steunen. Je kunt een Talisker 10 years old fles single malt whisky, of Isle of Jura sturen naar De Abdij, Studiecentrum voor Natuurlijke Historie, Vierstastrjitte 31, 8525 EV Langweer: die kan ik dan de buurman geven, broeder van De Abdij die fantastisch op mij let.

Die heeft wel een beloning verdiend.

4 Replies to “…’wie mij zonder reden haten’… (Psalm 69)”

 1. Waardeloos Rypke! Rugpijn kan vreselijk zijn.
  Gratis tip van flip: op een harde ondergrond liggen! Gewoon matje, of handdoek op de grond legge, en dan liggen, ontspannen. Je voelt je spieren gewoon ontspannen, want daar zit naar mijn idee vrijwel altijd het probleem: spieren zijn verkrampt.

 2. Ik voel me boos en verdrietig over jouw situatie, maar we staan niet alleen en God staat ons bij!
  U dan, wees sterk en verlies de moed niet, want er is loon overeenkomstig uw werk (2 kron.15:7)

 3. Rypke, ik hoop dat je een goede advocaat hebt die hier een waardige vergoeding uit kan slepen.
  Sterkte en moed, met warme groet Bob Fleumer

 4. Ik moest na jou arrestatie denken aan het verhaal van mijn pake en zijn broer.
  Na de oorlog waar hij trouwens nog een periode is ondergedoken om te voorkomen dat hij naar Duitsland moest voor de arbeidsinzet. Kwamen er 2 agenten aan de op bezoek bij mijn pake en broer. Het was namelijk de tijd dat zijn broer Tjalling zich had moeten melden om naar Nederlands indie te gaan.
  Wie dacht dat de Nederlandse bevolking vrij was toen de duisters weg waren komt bedrogen uit.
  “Tjalling moet mee”, schreeuwde de jongere politieman, en richte zijn wapen op een van de jongens.
  “Als jij schiet steek een van ons jou” Riep mijn opa. Ze waren namelijk aan het werk en hadden beide een hooivork in hun handen.
  “Doe dat wapen weg” Riep de andere wat oudere politie man.
  En da dit voorval dropen de mannen weer af. Avonds kwam die zelfde dorps agent weer terug bij de familie.
  ‘Tjalling moest zich echt wel melden, ik kan het niet tegen houden, en anders komen ze hem ophalen.’
  En zo bleef mijn pake zn moeder en zus alleen achter op de boerderij. Gelukkig is zijn broer teruggekeerd.
  Deze verhalen van mijn opa over zijn jeugd in de oorlog blijven mij altijd herinneren dat de mens zelf het verschil kan maken. Maar dat we op zijn allerminst vrij zijn . En dat feest op 5 mei heb ik daarom ook nog nooit gevierd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *