Oeverzwaluwwanden werken (bijna) altijd…

De ingenieursvariant op het nestkastje voor de koolmees

Het kan heel eenvoudig zijn enkele leuke soorten een handje te helpen. Richt wat broedgelegenheid in, en hop ze maken er al direct gebruik van zoals bij deze oeverzwaluwwand. Een betonconstructie in een vaartoever, als ingenieurs-variant op het nestkastje voor de koolmezen in je tuin, wat grootschaliger aangepakt.

Machtige vrolijke beestjes

‘Natuurontwikkeling’ draait zelden of nooit om het verhogen van natuurwaarde. Het is meestal ‘cultuurvernietiging’, het vernielen van bestaande natuur omdat er een Brussels geldpotje is, en/ of ‘werkgelegenheid’ voor subsidieclubs. Maar die constatering maak je omdat je helemaal voor ‘natuur’ in de brede zin van het woord bent. Tegen zo weinig mogelijk kosten zo veel mogelijk goed doen.

Het levendiger en mooier maken van je omgeving, is het leuker maken van het leven. Je kunt ook gewoon iets nalaten. Mijn gemeente Fryske Marren is nu alweer de wegbermen aan het maaien, terwijl de (paarden)bloemen nog maar net opkomen en zo dracht geven voor bijen.

Leuke beestjes

Het ecologisch besef bij VNG-(dus 2030 Agenda)gemeentes is ondanks of juist dankzij alle ‘groene’ gepraat zeer laag. Zo ben je in 1 keer je (gratis) bijenlint kwijt. Je kunt ook minder vroeg en vaak maaien, kosten sparen en ecologisch winnen.

Als vuistregel kun je hanteren:

  • ‘milieu’ = negativiteit, bureaucratie, misantropie, dictatuur
  • natuur = ‘het leven,’ hoera, vrijheid, bloei

Vanochtend in het bos alweer het mooiste moment van de dag beleefd, tussen het groen en de vogels, gewoon ‘zijn’. Zo simpel is het als je niet te moeilijk wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *