Gasrotonde-Natuur in Alkmaarder Emiraten

Reuzenbereklauw bij Piekgas-installatie

Ik fotografeerde ‘biodiversiteit’ bij Gasopslag Bergermeer (Piekgas-installatie), waarmee Diederik Samsom’s Energiebeheer Nederland spin in het gasweb van Europa hoopt te zijn, de zogenaamde Gasrotonde-strategie.

Dagpauwoog op Koninginnekruid industrienatuur rond Gasopslag Bergermeer

Het Russische gas van Poetin’s Gazprom wordt hier bijvoorbeeld opgeslagen, dat Nederlandse bedrijven (oa Gasunie) helpen aanvoeren via pijpleidingen uit de Baltische Zee Nordstream 1 en de nog aan te leggen Nordstream 2. (Waarin Shell deelnemer is met Gazprom)

Het gas-knooppunt met opslag in het oude gasveld Bergermeer moet dan dit gas verdelen over de rest van Europa. Diederik Samsom van de ‘Klimaattafel’ zit in de Raad van Toezicht van Energiebeheer Nederland. 

En Diederik is adviseur van HVC-Alkmaar, de afvalverbrander die op het zelfde industrieterrein is gevestigd. Dus groenere energie dan dit is niet mogelijk.

Taqa is een staats-bedrijf van Abu Dhabi

Met dat gastransport + opslag hoopt de Neder-ambtenarij dan geld te verdienen, bij afnemende aardgas-baten uit het Groningen-veld. Gasopslag Bergermeer is sinds 2014 in beheer van een staats-bedrijf van het emiraat Abu Dhabi, Taqa. Je ziet hier dus een stukje Nederland in handen van een Arabisch Emiraat.

Dat Arabische staatsbedrijf zat ook in de race om 7 Gigawatt aan nieuwe kolencentrales in Turkije te bouwen. De Turken willen namelijk hun eigen steenkool-voorraden beter benutten – zo stelt deze IEA-studie uit 2014- om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerd gas.

Groene Energie in de industrie-woestijn van de Alkmaarder Emiraten, grondgebied van Abu Dhab

Die deal tussen Abu Dhabi en Turkije ging volgens de Turkse regering- aangehaald door de BBC– om ‘politieke redenen’ niet door, vanwege Erdogan zijn steun aan de Moslimbroederschap van Egypte. Die partij van Mohamed Morsi werd na de ‘Arabische Lente’ weer door een militaire regering in 2013 uit het zadel gewipt, tot ongenoegen van Nato-lid en Kalif Erdogan.

Bij de Arabische Emiraten en ook Syrie staat die Moslimbroederschap op de lijst van ‘terreur’-organisaties. Assad uitte mei dit jaar in een Griekse krant nog zijn ongenoegen over de band van Nato-lid Erdogan met die moslim-club.

Bij mijn foto-reportage was het een bijna Arabische zomer, daar in de Alkmaarder Emiraten van Taqa….

Door de droogte lijkt het hier ook wel een Arabische Woestijn

Opslag van Gas-condensaat met Jacobs-kruiskruid op de voorgrond

Koninginnekruid met hommel

Groene Energie in ware zin van het woord. Links de afvalverbrander van HVC Alkmaar, rechts de Piekgas-installatie van Taqa (beheerder voor Energiebeheer Nederland)

Door de droogte lijkt het industrieterrein wel een woestijn

De woestijn zal bloeien als een roos, kamille met Gasopslag Boekelermeer op de achtergrond

Het heet hier ook officieel natuurgebied, je ziet ook de pijp voor het affakkelen van gas

De Piekgas-installatie, waar overal bloemen opschieten

OP het terrein ook veel meeuwen, die lijken daar gewoon te broeden

Een nieuwe LNG-pomp van Taqa en Engie met bloemetjes voor de bijtjes

De Afval-hoop van HVC Alkmaar doet leven, het levert nieuwe Industrie-natuur met zwanebloemen en een nep-beek

Akkeronkruid vind je op industrie-terrein bij afvalverwerking van HVC Alkmaar. Je ziet het overal woekeren, zoals deze klaprozen

Zweefvlieg op Jacobskruiskruid voor opslag gas-condensaat

Een lezeres stelt dat ze hier Theunisbloem ziet. Dus wie ben ik om een kruidenheks te weerstaan?

…oh ja, de IEA-studie bevestigt mijn duistere voorgevoel over CO2-beleid. Dat door de Wereldbank, World Economic Forum en de VN aangejaagd klimaatbeleid de nekslag voor resterende natuurwaarden wordt. De Turken willen hun natuurbos omvormen tot ‘energiebos’ om zo op papier aan klimaat-doelen te voldoen.

IEA 2014 over Turkije haar energiehonger. Voor CO2 op papier gaat de natuur foetsie.

Net als Nederland overigens met Staatsbosbeheer…Maar op industrieterreinen kun je dan alsnog je hart ophalen, ze bloeien en gonzen van het leven…

One Reply to “Gasrotonde-Natuur in Alkmaarder Emiraten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *