Mona Frisa

Mater familias frisiae

Koortsachtig werken we aan de voltooiing van mijn Friese natuurboek. Deze Friezin, Mona Frisa pikten we gisteren nog even mee in de natuur achter huis, met karakter zoals ze uit de Friese bodem kunnen voortkomen. Ik zocht een soort Mater familias fresia die ook zo uit een Vikingschip had kunnen stappen

Dit komt al in de buurt. Ik zoek ook nog roodharige kandidates, die het schoonheidsideaal van het Fries minimalisme weerleggen (plofkip met pleeborstel/droogkap/bloempot, norse tronie) Ook dat is echte (menselijke) natuurfotografie.

Zo krijg je een heel andere indruk

Het was nog even puzzelen om de juiste indruk vast te leggen, die je er in wilde leggen, wat afhangt van achtergrond, lichtval en de ontelbare posities waarin het menselijk gezicht zich kan plooien. Licht moet meezitten bij menselijke natuurfotografie, die vanzelfsprekend in de natuurlijke habitat plaatsvindt.

Mensen in natuurlijke omgeving, deel van de natuur.

Willem, een echte Fries, 1 van meest geslaagde portretten

De Vikingen had ik al, de oer-Friezen. Het idee is dat de mensen zijn als hun bodem. Ontwortel de mensen (globalisme, liberalisme), en je krijgt ontwortelde karakterloze mensen. Zijn mensen ‘geaard’, ze weten waar ze vandaan komen en thuishoren, opgegroeid in en met de natuur, dan krijg je mensen die stand kunnen houden.

Zulke stand-Friezen lijken af en toe een met uitsterven bedreigde diersoort.

Meer dan het vaak wat zeurderig klinkende moderne Fries vol ver-Friezingen van Nederduitse woorden, is ‘natuur’ voor mij definiërend. Taal kun je leren, karakter heb/krijg je als gunst van de Schepper.

2 Replies to “Mona Frisa”

 1. Ik kwam op mijn studie een grote mede Fries tegen en sprak wel eens met hem.
  Op een keer zei ik hem, “Je lijkt ook wel op een Viking”. Hij was verbaasd en vroeg terug hoe ik dat wist.
  Het was een ingeving, zei ik. Hij had ooi eens onderzoek gedaan en hij bezat inderdaad Vikings bloed.
  Ik kan hem je zo aanraden voor je foto’s…

 2. Ben te lui om mezelf opnieuw in te lezen, maar kan me herinneren dat de vikingen hadden vroeger al kontakt met volkeren rond de zwarte en kaspische zee. De schepen zien er ook wel erg Fenicisch (later Venetie?) uit.
  Misschien hadden de koningen van de vikingen vroeger wel een deal met dat volk gesloten.

  De loyaliteit en het sociaal zijn van het witte volk werd/wordt altijd graag misbruikt. De enige misbruiker kan alleen maar weer onze vrind Baljasel/Baal/duvel zijn. Het witte volk voor zijn karretje spannen in ruil voor een chauffeur en een CEO business kaartje, de wereld veroveren en daarna iedereen laten vaccineren.

  Weet niet of ik trots moet zijn op een groepje aggressieve malloten. Vroeger door Baal georganiseerd met een bijl, nu met een gummiknuppel vredelievende mensen het leven verzuren.

  Overigens ziet dat vikingschip (wiki) er wel weer een beetje uit als dat afgrijselijke Friese huis…… Toeval?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *