In oktober komt ‘Het Boek’ uit, Doutzen Kroes krijgt ‘m

De (voorlopige) voorkant zoals Tom die in de catalogus zet

De succesvolle samenwerking met Tom Zwitser van Uitgeverij De Blauwe Tijger, leverde afgelopen jaar niet alleen de baanbrekende SDG-serie op over de 2030 Agenda, voor Blue Tiger Studio. Nu kun je ook bij zijn uitgeverij mijn fotografische hoofdwerk bestellen, over de natuur van de Friezen, stamvaders van alle kustbewonende Nederlanders en hun natuurlijke habitat, het zeekleiland met terpen dat zich tot Denemarken uitstrekt.

Zoals hij in de catalogus komt

Ambitieus opgezet
De titel ‘Liever dood dan slaaf’ verbeeldt het stugge onverzettelijke karakter van mens en landschap. Het boek is opgezet als een natuurhistorische pelgrimage door vier tijdvakken op zoek naar de ziel van het ‘echte’ Friesland zonder keurslijf van provinciegrenzen en de moderne Friese taal. Startpunt is de observatie dat de klassieke ‘echte’ Fries en ook zijn habitat met uitsterven zijn bedreigd in de moderne tijd.

Before they pass away, zo legden we het oer-Friese nog eenmaal vast, bijvoorbeeld omdat de windmolenmaffia de resten van weidsheid vernielt.

Zo beginnen we bij de moderniteit, om vervolgens via de oertijd naar de heidense tijd en de hoge Middeleeuwen te reizen: het hoogtepunt van de Friese Vrijheid toen ook het klassiek Friese landschap haar definitieve vorm kreeg.

In dit boek over de natuur van Friezen geen skutsjesilen, kaatsen en schaatsen in beeld. Wel onderzochten we het bijna religieuze fanatisme waarmee Friezen zulke zaken bedrijven,  we verkenden als bioloog de relatie tussen dat karakter en het ontstaan daarvan in de zeven zeelanden, het habitat.

De uitgave met liefst 400 pagina’s, vormgegeven als een Epoque Magazine is op zijn minst ambitieus. Het hoofdthema is vrijheid en hoe je bevrijd kan worden van de moderniteit. We ontdekken dat er geen vrijheid bestaat zonder grenzen, en dat je geen (Friese) identiteit ontwikkelen kunt zonder grenzen te stellen.

Willem, een echte Fries

Ondergetekende is voldoende Fries om als ervaringsdeskundige over zijn stam te schrijven, en voldoende buitenstaander om dat tegelijk met gepaste (kritische) afstand te kunnen doen. Doelgroep van Liever dood dan Slaaf is iedereen die de blokkeer-Fries in zichzelf wil (her)ontdekken, ook buiten het keurslijf van provinciegrenzen.

Ook voor alle mensen die menen ‘Hollander’ te zijn (West Friezen), stijfkoppig, en allen die vrijheidsdrang als motto hebben, van Groningers (Friezen in ontkenningsfase) tot Brabo’s (Franken) kunnen zich laten inspireren door de natuur van Friezen. Weten wat je wel of juist niet bent is ook waardevolle kennis, die je op je levenspad mee kunt nemen.

De echte Friezen waren zeevarende handelaren, zelfstandigen die zich niet de wet lieten voorschrijven, die over de hele wereld uitzwermden, met een vleugje Viking er in. Van die oermentaliteit van vrijheidsdrang kunnen juist moderne mensen wat opsteken in een land dat steeds verder lijkt op een totalitair-linkse heilstaat.

Alde Toer bij herfstig weer

Wat betekende vrijheid ook maar weer?
Ik wil het boek graag aanbieden aan Doutzen Kroes, een Friezin om utens die zich al lijkt te ontworstelen aan het officiele narratief dat de mainstreammedia met hun leugenachtige corrupte overheid tussen de oren planten. Als antidote tegen globalisme, bieden we zo het alternatief van Fryske Grun, waarbij natuurlijke schoonheid en kennis van je afkomst, genen en habitat een vaste grond geven om geestelijk op te staan.

Dus Doutzen, als je dit leest, dan weet je het alvast: het mooiste natuurboek over de Friezen, dat moet jij in handen krijgen. Niet om mij, Lul de Behanger. Maar omdat je daarmee jezelf een groot plezier zou doen in woorden, gedachten en vooral beelden van de menselijke natuur, natuurlijke mensen in hun natuurlijke omgeving.

Geen minimalisme, maar het maximale behalen met beperkte hulpmiddelen als begrenzing.

Ondergetekende werkte mee aan verschillende meer wetenschappelijke uitgaven, zoals ‘De Staat van het Klimaat’ van Marcel Crok, het opstellen van een nieuwe milieuvisie ‘Ecomodernisme, het nieuwe denken over groen en groei (Uitgeverij Nieuw Amsterdam 2017) met 6 wetenschapsjournalisten.

De kale feiten over biodiversiteit, mijn wetenschapsjournalistieke werk

Voor de mainstreammedia van NRC en Het Parool tot Elsevier en De Standaard publiceerden we honderden artikelen over natuur en wetenschap, en we maakten kritische wetenschapsjournalistieke rapporten voor de Stichting Milieu Wetenschap en Beleid.

Zoals over de wetenschappelijke fraude die het Planbureau voor de Leefomgeving bedreef, Sjoemelnatuur waarover diverse Kamerleden (waaronder Jacco Geurts) nog Kamervragen stelden.

En we maakten een inventarisatie van de kale feiten rond ‘biodiversiteit’, ‘Biodiversiteitscrisis: Massauitsterven of Massahysterie’.

Sjoemelnatuur (2015), onderzoek naar wetenschappelijke fraude PBL

Maar de meer artistieke kant kon nu pas tot een echt boek komen op eigen naam. Daarbij hielden we de grondigheid van de wetenschapsjournalistieke benadering vast. Dus we zijn blij dat dit kindje nu ook bij U thuis als koffietafelboek kan belanden, een eigen fotogids om uw pelgrimage mee te beginnen op zoek naar vrijheid.

Wat betekende dat ook maar weer?

Friezin bij It Reade Klif

Ontdek dat in woord en beeld met Liever dood dan Slaaf, te bestellen bij Uitgeverij de Blauwe Tijger, ISBN-nr 97899493262041, richtprijs ongeveer 59,50 euro.

4 Replies to “In oktober komt ‘Het Boek’ uit, Doutzen Kroes krijgt ‘m”

  1. Als je de andere wang toekeert, word je de rest van je leven tot slaaf gemaakt, daarom is opstand tegen de huidige onderdrukking door onze regering noodzakelijk om onszelf van dit onrecht te ontdoen. Vrijheid is eigendom van ieder mens en mag daarom nooit worden afgenomen en daarom moet iedere keer dat iemand tot slaaf wordt gemaakt of op enigerlei wijze van zijn vrijheid wordt beroofd, die persoon, als mens, naar mijn mening gerechtigd zijn toevlucht te nemen tot alle methoden die nodig zijn om zijn vrijheid weer tot stand te brengen. De Vrijheid gaat in bloed gedrenkt

  2. Onlangs, op een mooie zomeravond, reed ik met mijn vrouw door Friesland op weg naar Heeg. De weidsheid van het landschap viel ons meteen op, en de (bijna) afwezigheid van windturbines ook. We zeiden tegen elkaar: misschien toch maar naar Friesland verhuizen…….vergelijk dat maar eens met wat er momenteel tussen Almere en Zeewolde gebeurt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *