…’totdat Hij ons genadig is’ (Psalm 123)

Gebruikte Bijbel

De Psalm van de dag vanuit De Abdij is nummer 123, en deze gaat over het geduldig Kyrie Eleison door blijven bidden tot je verhoord wordt, omdat je genade hebt gevonden. Met gebed heb je een extra toegang tot Inspiratie, het onverwachte en onvoorstelbare. Ben je ‘seculier’/goddeloze dan droog je vroeg of laat uit. Je hoort dat ook bij muziek van goddelozen en de humor van goddelozen. Ze herhalen een trucje, totdat ze ook daar geen plezier meer uit halen.

De muziek kan best goed zijn, denk ook aan de liedjes van R.E.M. maar zuigt je toch leeg. Humor van goddelozen is ook ‘herhaling van het zelfde trucje’, denk aan Maarten van Rossum enzovoort. Ze herhalen een gedragingswijze waarvan ze een verwacht effect hopen te oogsten, net als een junkie.

Terwijl de mooiste muziek is gemaakt vanuit christelijke Inspiratie, ook droevige muziek zuigt je niet leeg wanneer die vanuit die Inspiratie gemaakt is. Die kan nog ontroeren, in plaats van je cynisch maken en bespottend doen klinken.

Ik sla mijn ogen op naar U,
Die in de hemel zit.

Zie, zoals de ogen van dienaren
gericht zijn op de hand van hun heren
en zoals de ogen van een dienares
gericht zijn op de hand van haar meesteres,
zo zijn onze ogen gericht op de HEERE, onze God,
totdat Hij ons genadig is.

Wees ons genadig, HEERE, wees ons genadig,
want wij zijn meer dan verzadigd met verachting.

Onze ziel is meer dan verzadigd
van de spot van de zorgelozen,
de verachting van de hoogmoedigen.

Afke en Trudy

…ook voor intermenselijke frustraties heeft de Psalmist zijn Uitlaatklep gevonden bij de Heere, zodat hij anderen daar minder mee hoeft lastig te vallen. Oftewel, geloof in God houdt je geestelijk gezonder dan wanneer je dat niet zou doen. Zie voor een empirische onderbouwing van die stellingname ook ‘Science and spiritual practices’ van bioloog Rupert Sheldrake.

Wat is ‘de wetenschappelijke methode’ ook anders dan ‘kijken of het werkt’…Het werkt.

2 Replies to “…’totdat Hij ons genadig is’ (Psalm 123)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *