‘Tot in de pruimentijd’…

De boom van De Abdij hangt weer vol dit jaar

Wanneer je iemand niet ‘helemaal nooit’ meer wilt zien, maar ‘ooit’ zeg je ‘tot in de pruimentijd, of ‘Sint Juttemis’: je wilt je nergens op vastleggen. Die tijd is variabel, bij ons op De Abdij is de oogst nu zo’n beetje begonnen. 

Een klein deel van de oogst

In totaal moet er minstens honderd kilo aan de boom hangen, liefhebbers voor afname kunnen zich nu in de pruimentijd melden om ze gratis mee te nemen. De buren kregen alvast een kilo of tien gratis ter compensatie van mogelijke overlast. (zwaar hangende takken)

Het genootschap Onze Taal geeft de volgende herkomst van de uitdrukking ‘tot in de pruimentijd’.

Een mogelijke verklaring is dat tot in de pruimentijd! bedacht is door P.C. Hooft en zijn vrienden, onder wie Vondel, Huygens en Maria Tesselschade. Hooft ontving hen vaak op zijn Muiderslot. Aan het eind van de zomer zeiden de vrienden bij wijze van afscheid “Tot in de pruimentijd!” tegen elkaar, waarmee ze de volgende zomer bedoelden. Deze groet zou later spreekwoordelijk zijn geworden. Of dit verhaal klopt, is helaas niet zeker.

Wel schrijft Hooft in 1636 aan Maria Tesselschade: “De prujmen beginnen al teffens [allemaal tegelijk] op een bodt [eensklaps] te rijpen, en te roepen Tesseltje, Tesseltjes mondtje.” Oftewel: kom snel, Tesseltje, want de pruimen worden rijp. In 1643 schrijft hij: “Dat het U Eed. Gestr. geliefde ons met haare jeghenwoordigheit [= tegenwoordigheid], … hier te koomen vereeren, teeghens den pruimtijdt, die voorhanden is [= nadert] (…).”

In de pruimentijd komt ook voor in de uitdrukking iets in de pruimentijd doen, waarmee bedoeld wordt ‘iets nooit doen’, net als iets met sint-juttemis doen.

Deze samengegroeide pruimen leken wel op meisjesbillen

De pruim staat verder voor het meisjeskutje, het Venusheuveltje dat in een gleufje glooit, en bij opwinding haar pruimenjam vrijgeeft voor mannelijke consumptie, tussen zachte dijen omsloten voor de liefhebber die van beffen houdt, het klitje beroerend van een kermende en samentrekkende mooie meid als muziekinstrument.

LIFE!

Heerlijk dus, pruimentijd.

3 Replies to “‘Tot in de pruimentijd’…”

  1. Jammer dat ik vanaf mijn vakantieadres mijn eigen pruimenboom niet leeg kan halen. Deze zal ongetwijfeld ook vol hangen. Misschien is er nog iets te redden van het ‘op-ge-ente’ rode pruimenboompje die iets later volgroeide pruimen afgeeft.

    De laatste foto doet me denken aan de biljartclub die binnenkort weer begint. Onze arbiter zou deze Siamese pruimentweeling ‘touching balls’ noemen, iets dat deze ‘Jantje’ op een onverwacht ook tegen mij zei toen hij over de rand van het schaamschot, dat tussen onze aangrenzende urinoirs (en toch waren ze wit) stond heen keek, langs mijn ‘ienieminie’ (nog steeds met de feestmuts op, of coltrui, naar gelang de uitdrukking die men prevaleert), zo op de objecten die menige vriendin in Kerststemming hebben gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *