Het beste stuk huisraad…


‘Het beste stuk huisraad is een goed wijf’, zo stelt een Fries spreekwoord. Nu schijnt het dat vrouwen in hun leven drie maal meer praten dan mannen, maar daar kun je oordoppen op aanschaffen. Of je zegt gewoon bij de volgende spraakwaterval ‘jahaaa’,  of ‘nou en of, je hebt helemaal gelijk’… en laat het langs je heen glijden.

Een lezer van ‘opnieuwbeginnen.nu’ vond dit grapje te ver gaan. Die reageert als volgt:

Och man, je gaat behoorlijk de verkeerde kant op.
De roem stijgt je naar je kop, je arrogantie wordt steeds stuitender.

En daar is nu een vrouw met allerlei metaal in haar hoofd, oren, en God weet waar …
Ws ook nog met tattoo’s ….
Onder het mom van … vul maar in ….

Je bent van het juiste pad geraakt.
Je was een goed mens, je schreef raak over misstanden.
Maar nu….

Ophelia

Ik heb geen ‘roem’, ben slechts Lul de BH met sarcastisch gevoel voor humor dat bij D66 of erger niet erg in de smaak zal vallen. Maar wie het waardeert kan er om lachen, dat zijn meestal ook mensen die om zichzelf kunnen lachen, van ‘haha wat ben ik eigenlijk voor wormenvoer’.

Een vrouw die in een graftombe op de foto wil liggen en dat echt leuk vindt, die als Ophelia wil poseren en die alles dat ik in Friesland mooi vindt ook graag ziet, die van een drankje houdt, graag kookt en schoonmaakt zonder klagen, kortom een zeldzaam collectors item: is het respectvol om die louter weg te zetten als een ‘vrouw met allerlei metaal in haar hoofd’ …

Ze is slim en kan ook nog mooi schrijven.

Ophelia

Onze botsing over man-vrouwverschillen (je kunt gek worden van alle geklets, en ze zijn emotioneler), daar kan ze ook om lachen. Relativeringsvermogen, iets dat veel vrouwen juist niet hebben, dat heeft zij wel. Alweer een pluspunt.

Deskundige second opinion van een eerdere logee in De Abdij bevestigt: ja, ze praten drie maal zoveel, leer daar mee omgaan. Wel: Ik heb uit de tijd toen ik bas speelde in bandjes nog oordopjes van de gehoordokter (die gekrulde met van die gaatjes er in), die nu weer mooi van pas komen.

Jahaa, je hebt gelijk. Zo, je meent het! Nee echt?

Plop plop, oh wat zei je…

14 Replies to “Het beste stuk huisraad…”

 1. Of je zegt gewoon bij de volgende spraakwaterval ‘jaha’ of ‘nou en of’… en laat het langs je heen glijden.

  Mijn ervaring is dat je dan wel wat steek woorden moet onthouden. Voor het geval dat je vrouw ineens zegt, ” je luistert niet” .

 2. Huisraad. Dat zullen toch niet de adviezen zijn die zo’n stuk dan geeft. Er komt meestal maar weinig zinnigs uit een vrouwspersoon. Behalve ik dan, toen ik bijna 60 jaar geleden uit die natte harige zak getrokken werd kwam er eindelijk eens iets zinnigs uit een vrouw. De meeste mannen delen deze ervaring met mij, vermoed ik.

  Vrouwen zijn smerige wezens, de grootste vervuilers die ik ken. Kijk eens naar al die producten die ze nodig zijn en naar al die nieuwe modes die ieder jaar weer bijgekocht moeten worden. Ze vervuilen alles zo veel met hun modemagazines, overbodige kleding en hoeveelheid schoeisel waar een duizendpoot nog geen keuze uit kan maken. Misschien zijn er planeten waar het beter gaat maar ik vind dat onze aarde toch wel een hele grote gynacologische voetafdruk heeft. Er zijn veel te veel vrouwen en er komt alleen maar ellende van wanneer uit hun bovenste kringspier staan te klanken.

  Nee, het beste stuk huisraad is een trouwe viervoeter. En de meeste honden ruiken ook nog eens frisser uit de bek dan een gemiddeld wijf. Althans, dat is mijn ervaring. Maar ik woon dan ook naast een hondenkennel die gerund wordt door van die GroenLinkse types die waarschijnlijk een lichaamsgeuren aanpassen aan hun omgeving teneinde de habitat niet te verstoren.

   1. Op een warme zomeravond ben ik eens compleet naakt in de Tjonger gesprongen en heb toen wat baantjes getrokken langs naastgelegen fietspad. Vanaf de kant riepen een paar kinderen in mijn richting: “Meneer, meneer, er zwemt een jonge hond achter u aan.”

    Dus ik denk dat dat wel een beetje meevalt ‘mathilda’.

    1. Jammer dat je nog nooit de juiste vrouw hebt ontmoet!
     Ik hoop dat het je nog overkomt in de laatste jaren van je leven.
     Een vrouw die jouw kwetsbaarheid begrijpt. Dat zullen mooie jaren worden.

     1. Hier kan ik het mee eens zijn! Zelf ben ik waarschijnlijk dan ook minstens even blij en tevreden over mijn kroon op het huisraad dan Rypke en zou niet graag zonder mijn vrouw willen. Ik noem haar wel eens : mijn huidige partner. En dan zijn er altijd mensen die wat vreemd kijken maar ik wil het graag ook zo houden zeg ik dan.😂 Ik gun dit iedereen.

 3. ‘Jelle Sopstra’, alias Jan Popke Bouma, de term ‘gynacologische voetafdruk’ is wel grappig voor het materialistische geslacht (‘mater’ = ‘moeder’) haar spilzucht, maar verder klink je vooral ‘dissapointed’, niet relativerend…

  Je kunt ook een hond (Trudy!) en een vrouw nemen, die sluiten elkaar niet uit, ze vullen elkaar juist goed aan. Of mag ik dat ook alweer niet zeggen zonder dat hier allerlei vergaande conclusies uit worden getrokken over mijn morele gesteldheid?

  1. Waarde heer Zeilmaker, uw morele gesteldheid staat bij mij niet ter discussie. Ik vind dat u een bijzondere aantrekkelijke hond heeft. Maar u heeft gelijk, ik ben inderdaad ‘dissapointed’ geraakt door de kwaliteit van al het overgebleven ‘vrouwelijke’ om mij heen. Het is alsof er voor een keurige conservatieve, confessionele heer uit de onderkant van de samenleving alleen nog maar van die door mediterrane types afgenaaide progressief-liberale multicul-hoeren die uit hun fetisj ‘gerammeld’ zijn op de relatiemarkt te vinden zijn. Er zijn meer klagers, ik ben niet de enige die teleurgesteld is in het vrouwelijke Westerse van deze tijd. Misschien is het tijd een tradionele albino vrouw uit Afrika te halen. Of is dat racistisch?

 4. “Nu schijnt het dat vrouwen in hun leven drie maal meer praten dan mannen,”
  Ik weet niet hoor maar volgens mij ben jij de uitzondering die de regel bevestigd. 😉

  Ik vind haar iig een prachtige vrouw om te zien. Fijn dat jullie het zo leuk hebben.

 5. Er zijn er lopen nog genoeg sterke dames met een traditionele levenshouding rond, die van mijn is nog conservatiever dan ik.

  Je wordt wel geacht om een aantal verplichtingen te voldoen, zoals regelmatig naar Polen met de feestdagen(Allerzielen, kerst, Pasen) en vaak naar de kerk en oude gebruiken in eren houden (syngus/dyngus, kupala noc). Met name in kleine dorpen en stadjes zijn ze daar in Polen heel conservatief, heerlijk.

  1. Het is inderdaad al zo slecht gesteld met het aanbod dat je naar Oost-Europa op ‘kruistocht’ moet om nog aan een vrouw te komen. Waar vind ik nu nog een aartsconservatieve post-charismatisch orthodox christelijke Friezin van middelbare leeftijd in het 98e/99e percentiel die samen met mij ‘Europe, An Empire of 400 Million’ van Jean Thiriart in de bedstee wil lezen.

 6. Beste stuk huisraad?
  Krimpende wind en drinkende vrouwen,
  daar is geen huis mee te behouwen.

  Een dronken vrouw een engel in bed? Ja, omdat ze dan zo heerlijk liggen te slapen…
  Maar nog steeds geen garantie op stilte. Een beer in winterslaap snurkt niet.
  Altijd voorzichtig zijn met wekken!

 7. Eerlijk gezegd, lig ik in een deuk om de reacties! Man, man, man…!
  Wat een verhelderende blik in het gedachtengoed van het manvolk alhier, dank u wel heren!

  Rypke, wat heerlijk dat je het voor jouw goede wijf gevonden hebt en zij zich door jou hebt laten vinden!
  Wellicht en hopelijk overbodig: “Heb haar Lief… als het in je macht ligt, als je mans genoeg bent (haantje Rypke*) wellicht ook door je oordopjes eens speciaal, ondanks de door jou omschreven “zware beproevingen”, niet te dragen en te proberen om desondanks aandachtig te luisteren”.
  God weet wat je daarna zult overkomen!
  Heb het Goed samen!
  (Wij hebben om die reden alsmede om jouw weelderige gezichtsbeharing hier een hollandse baardkriel naar jou vernoemd, een friesse hadden ze niet)…

  Hieronder, ja ik ben lang van stof ik zal mij immers een vrouw bewijzen, nu mij deze eigenschap toegewezen is, het loflied op de deugdelijke huisvrouw, misschien handig om eens samen te lezen, er staat immers ook een zeer passende passage in over het gebruik van woorden door de vrouw;)

  Lof der deugdzame huisvrouw

  Aleph. Wie zal een deugdelijke huisvrouw vinden? Want haar waardij is verre boven de robijnen.
  Beth. Het hart haars heren vertrouwt op haar, zodat hem geen goed zal ontbreken.
  Gimel. Zij doet hem goed en geen kwaad, al de dagen haars levens.
  Daleth. Zij zoekt wol en vlas, en werkt met lust harer handen.
  He. Zij is als de schepen eens koopmans; zij doet haar brood van verre komen.
  Vau. En zij staat op, als het nog nacht is, en geeft haar huis spijze, en haar dienstmaagden het bescheiden deel.
  Zain. Zij denkt om een akker, en krijgt hem; van de vrucht harer handen plant zij een wijngaard.
  Cheth. Zij gordt haar lenden met kracht, en zij versterkt haar armen.
  Teth. Zij smaakt, dat haar koophandel goed is; haar lamp gaat des nachts niet uit.
  Jod. Zij steekt haar handen uit naar de spil, en haar handpalmen vatten den spinrok.
  Caph. Zij breidt haar handpalm uit tot den ellendige; en zij steekt haar handen uit tot den nooddruftige.
  Lamed. Zij vreest voor haar huis niet vanwege de sneeuw; want haar ganse huis is met dubbele klederen gekleed.
  Mem. Zij maakt voor zich tapijtsieraad; haar kleding is fijn linnen en purper.
  Nun. Haar man is bekend in de poorten, als hij zit met de oudsten des lands.
  Samech. Zij maakt fijn lijnwaad en verkoopt het; en zij levert den koopman gordelen.
  Ain. Sterkte en heerlijkheid zijn haar kleding; en zij lacht over den nakomenden dag.
  Pe. Zij doet haar mond open met wijsheid; en op haar tong is leer der goeddadigheid.
  Tsade. Zij beschouwt de gangen van haar huis; en het brood der luiheid eet zij niet.
  Koph. Haar kinderen staan op, en roemen haar welgelukzalig; ook haar man, en hij prijst haar, zeggende:
  Resch. Vele dochteren hebben deugdelijke gehandeld; maar gij gaat die allen te boven.
  Schin. De bevalligheid is bedrog, en de schoonheid ijdelheid; maar een vrouw, die den Heere vreest, die zal geprezen worden.
  Thau. Geef haar van de vrucht harer handen, en laat haar werken haar prijzen in de poorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *