Dronken Hoornaar

Dronken hoornaar

Nu de pruimenoogst binnen is, doen insecten als de hoornaar (een superwesp) zich tegoed aan de laatste pruimen die van de boom vallen. Een pruim hoeft maar even te liggen, en de gist op de pruim begint al met de omzetting van suikers in alcohol. Zo krijg je een bijzonder effect te zien, dronken insecten en vlinders die wat heen en weer zwalken in de insectenkroeg.

Twee Hornets, hoornaars, plaag-insecten waarnaar dit vliegtuig is vernoemd

Op de zelfde manier hebben mensen ooit ‘wijn’ uitgevonden en ‘bier’: op natuurlijke wijze vergistende vruchten van het land, waar je een weldadige roes van kreeg,

De Hoornaar is de Mean Motherfucker van het insectenrijk, een jager waarnaar ook een Amerikaans gevechtsvliegtuig is vernoemd, de F18 Hornet die vanaf vliegdekschepen de aanval kiest. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Uiteindelijk blijft de Hoornaar ook een wesp die van zoete zaken houdt, en wanneer deze vergisten kan hij er dan als dronken hoornaar een doelloos dansje om maken. De pruimentijd die ten einde is, de herfst zal zo dadelijk intrede doen.

One Reply to “Dronken Hoornaar”

  1. Dergelijke (alcoholische) vergisting vindt ook plaats in de bijenkast, naast allerlei andere typen fermentaties (aeroob en anaeroob), waarbij diverse neurotransmitters of niet welriekende stoffen geproduceerd kunnen worden die dan allerlei effecten op het gedrag van de bijen hebben.
    Een heleboel fenomenen bij bijen/bijenvolken kunnen hiermee verklaard worden, bijvoorbeeld ‘plotseling lege kasten’ en ‘dode bijen’, die men in het algemeen toeschrijft aan de aanwezigheid van varroamijten, virussen of pesticiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *