Was Bill Gates met zijn multi-miljarden al grootinvesteerder in landbouwgrond, zijn mede-idealist van de Gates Foundation Warren Buffett (goalkeeper 2030 Agenda) doet ’t in ‘food’: voedselmultinationals laten fuseren en dan op het wereldtoneel stratego spelen tegen andere ‘planet proof’ miljardair-sprinkhanen met ‘global mindset.’
Liefst 3 boardroom-mensen bij Friesland Campina komen bij Buffett zijn Kraft Heinz vandaan, met de zelfde ‘global mindset’ (darwinisme).
Wie wereldstratego speelt op de grond- en voedselmarkt moet denken als Darwin, in ‘eten of gegeten worden: je moet groeien door overal bedrijven op te kopen voor je groeistrategie, met of ten koste van andermans bedrijf en leeftocht van bestaande bedrijven.
Planet Proof, stratego in boardrooms voor geldspeculanten
Die strategie verf je dan ‘groen’ met de 2030 Agenda haar SDG Doelen en planeetje redden door groeikasgas CO2 tot ‘vervuiling’ te demoniseren. Met dat sprinkhanengedrag ben je ‘planet proof’… Want of je nu in fiat currency handelt (papieren schulden) of in planetaire schulden uitgedrukt in tonnen hete lucht(CO2), handel is handel.
Met door geldspeculatie afgeroomde miljarden van private equity verandert het bedrijfslandschap al sinds de jaren ’80, en de verdeling van de macht. Er ontstond een plaag van miljardairs die nooit enig product van enige waarde maakten, maar die speculeerden in het wereldcasino van Mr Global.
En in hun kielzog volgde een plaag van opgeblazen werknemers van steeds groter groeiende megaconcerns, die voor deze speculanten zich willen bewijzen.
Mensen die een factor 100 of meer salaris binnen harken dan de mensen die de producten maken, met namen als Hein Schumacher. Die gingen zich Sie IE Oo noemen, passend bij een groter ego.
Zo ontstond in 2015 Kraft Heinz, een fusievehikel met de producent van Heinz Ketchup, dat ook Unilever wilde opslokken. Van ‘groene’ bonuskoning Paul Polman, die in zijn Unilevertijd 10 miljoen euro per jaar cashte, waarna hij in 2012 ‘Eminent Person’ van de Verenigde Naties werd. Om daar de 2030 agenda op te stellen onder voorzitterschap van David Cameron.
Warren Buffett zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft een controlerend belang in Kraft Heinz, en dan blijkt het ‘global’ wereldje plots weer klein te zijn.
Bedenk daarom dat Jeroen Smit zijn lofzang op ‘groene’ Paul Polman en Unilever als overname-‘slachtoffer’ ook zo dubieus is: Warren Buffett is net zo ‘groen’ als Paul Bonuskoning Polman, met Bill Gates aanjager/’goalkeeper’ van de zelfde 2030 Agenda die Polman hielp opstellen voor de Verenigde Naties.
En wat is duurzaamheid ook maar weer, de vaste lezers wisten het al? Privaat gewin op publieke kosten, met handel in voorkennis. Je financiert de clubs die lobbyen voor beleidsverandering, en casht vervolgens op de subsidies en CO2-zwendel die uit dat beleid voortkomen.
In 2019 waren de aandelen met ongeveer 60 procent in waarde gekelderd sinds de megafusie, maar voor mensen die de wereld als stratego voor lange termijn zien – en mensen die uitsluitend in geld denken- hoeft dat niet meteen iets te zeggen.
Zo kunnen maatregelen voor boeren op lokaal niveau ook ‘gek’ en ‘stom’ lijken. Maar wie als Warren Buffett het spel en de knikkers niet alleen kent, maar ook de spelregels bepaalt. En wie op de lange termijn ziet (2030 Agenda, strijd om dominantie met andere voedselmultinationals), begrijpt dat er een strategische stap gezet wordt.
Deze mensen denken niet aan Boer Jan en Joke uit Dinxperloo, of die houtwallen in de Friese Wouden van een kleinschaliger melkveehouder, kortom de sociaal ecologische realiteit. Ze denken in continenten ‘Europa’ (55% procent van de omzet Friesland Campina) en ‘Azie’ (30 % van de omzet) die zwarte danwel rode cijfers opleveren in een powerpoint-presentatie.
World Class worden
Hoe het ook zij, zo komen we terecht in de leefwereld van politicoloog Hein Schumacher, de Sie Ie Oo (werknemer, geen ondernemer) met globul maaindset van Planet Proof Friesland-Campina. Die kwam in 2014 voor de zuivelcooperatie werken, na carrière te maken bij Heinz tot aan de fusie met Kraft in 2014. Als oprotpremie mocht hij tenminste 10 miljoen dollar meenemen.
Die zuivelgigant met 19.000 melkboeren als toeleverancier fuseerde al met Friesland Foods.
Dat laatstgenoemde bedrijf maakte al geen lekker gezond eten meer als doel van operatie, maar uitsluitend nog ‘food’: oftewel een commodity op papier dat geproduceerd wordt om op papier geldelijke winst te leveren voor aandeelhouders en bonusmanagers.
Zodra bonusmeneren zich Sie Ie Oo gaan noemen zijn de producten secundair geworden aan het magische woord ‘groei’…. Groei die op papier en powerpoint voor bonusmeneren zichtbaar is, mensen die mogelijk nog nooit op een boerenbedrijf maar 1 dag meewerkten.
De ‘mindset’ van Darwin
Groeien op de wereldmarkt moet, want anders word je opgeslokt door een ander. Zo denken boardroomjongens die de wereld in powerpoint bezien, terwijl ze in business class koersen tussen de continenten. De ‘mindset’ van Darwin & satan, eten of gegeten worden, in plaats van symbiose, samen spelen is pas fijn. Om kennis te maken met zijn boardroom-proza, lezen we van SieIe Oo Schumacher een interview in een website voor boardroom-sprinkhanen, CFO.nl:
FrieslandCampina is een mondiale speler geworden. Daar horen andere competenties bij, stelt Schumacher. “De competitie bestaat uit Nestlé, Danone, Abbott, Mead Johnson en steeds meer grote Aziatische spelers in de zuivel. Dan moet je world class worden. Daar zetten we stappen in, maar we zijn er nog niet. World class worden begint met een mindset.
Het feit dat de coöperatie aandeelhouder is van de NV, is geen enkele reden om niet slagvaardig te opereren. Als wij langzaam zijn, komt dat door ons, de executive board, niet door de boeren. Allerminst. Sterker nog, boeren nemen als ondernemer elke dag beslissingen.
De mindset moet dus zijn dat we als NV succes in de markt hebben doordat we slagvaardig zijn. En dat we letten op efficiëntie en onze kostenstructuur. Logisch dat tot aan 2015 de focus op de fusie lag. Die moest immers lukken. Nu is het tijd om, als het ware, de volle boom te snoeien, om ‘m ook volgende jaren te laten groeien.
Ik zie dan ook stappen voor me in het bewustzijn over kwaliteit en de kosten in de supply chain
Drie Kraft-Heinz bonusjongens bij Friesland Campina
Met zo’n jongen aan het roer, liggen de prioriteiten dus niet beslist bij de Friese boer. Want Hein wil wereldspeler in Azie zijn, en om de jaarcijfers dan op ‘groei’ te houden, is het om het even of je hier boeren snoeit of in je nieuwe bedrijf in Pakistan, dat je met de Wereldbank en de FMO (investeringsbank ministerie van Sigrid Kaag) opzette.
Dat Schumacher zo Azie-geil is heeft met zijn komaf te maken. Hein speelde wereldmarktje in Azie voor Kraft Heinz. Opvallend is dat er nog twee Friesland Campina bij het door Warren Buffett opgeslokte ‘global food’-bedrijf vandaan komen, mensen met allerlei Engelstalige turbofuncties.
Neem de Managing Director Global Food Service Roger Loo, die van 2016 tot 2018 bij Kraft Heinz zijn ego oppoetste als Managing Director Benelux Kraft Heinz. Of neem Roel van Neerbos, de President Consumer Dairy.
Dan produceer je dus geen zuivel meer maar ‘consumer dairy.’ En kun je meer bonus in je tas stoppen en op feestjes opscheppen, dan wanneer je melkboer bent voor je cooperatie.
Je hebt dan een andere ‘maaindset’, zeg maar. Je redt de planeet als Planetproof President Consumer Dairy, nadat je bij Kraft Heinz tot 2013 de President Continental Europe uithing. Dus twee jaar voordat Warren Buffett je met Kraft opslokte tot zijn fusievehikel.
Door hier de veestapel te halveren snoeien ze de boom/boer, om met die andere ‘maaindset’ dan wurldklaas te kunnen zijn op de wereldmarkt in Azie. Op papier gaat de planeet je vervolgens aan het hart, dat is planetproof.
Terwijl boerengezinnen mogen verrekken als dat even niet in je ‘maaindset’ past van World Class Global Food (massarotzooi voor Aziaten en lactose voor Big Pharma) voor de SDG Doelen van goalkeepers Warren Buffett en Bill Gates.
De miljardairs en handelaren in voorkennis, omdat zij zelf de wereld en (via lobby door hun ngo’s afgedwongen) overheidsbeleid met hun miljarden kneden, beleid waar ze dan zelf weer op gaan cashen.
Planetproof slecht voor planeet
Om financieel darwinisme heel groen te doen lijken, lift je mee op de klimaatleugen. Alsof CO2 het grootste gif zou zijn, in plaats van groeikasgas dat de landbouwopbrengsten helpt groeien. Neem enkel al deze studie van Jan Degener van de Universiteit van Gottingen in 2015 in Frontiers in Environmental Science.
Het is maar een modelstudie (Biostar) voor 10 gewassen op 90 duizend locaties in Duitsland, maar alle klimatologie voor deze eeuw leunt op modellen. Niettemin kun je lezen bij Degener, dat MEER CO2-uitstoot de opbrengst wel 60 procent kan verhogen.
Terwijl klimaatbeleid (Handel in hete lucht CO2) van Schumacher, Wiebe Draijer/Barbara Baarsma en hun Rabo Carbon Bank en die world class global goalkeepers juist een AFNAME in opbrengst geeft. Dat is wat de biologie zegt
Rising [CO2] concentrations will play a central role in keeping future yields of all crops above or around today’s level. Differences in yields between modeling with fixed or adapted [CO2] can be as high as 60% toward the century’s end. Generally, yields will increase when [CO2] rises and decline when it is kept constant.
Hein Schumacher, een groene sprinkhaan
Dus wanneer je boeren verplicht om zelfs iedere liter dieselolie te registreren vanwege de hoeveelheid CO2 per kilo melk, omdat je op powerpoint dan planet proof wordt: dan benadeel je dus de landbouwopbrengsten waarmee je een groeiende wereldbevolking zou voeden. Omdat MEER CO2 goed is voor de planeet, niet minder.
Ook voor een politicoloog moet ’t mogelijk zijn om basale biologie te begrijpen. Het fertilisatie-effect Hein… Schumacher had met zijn (volgens Quotenet) vertrekpremie tussen de 10 en 35 miljoen dollar bij Kraft Heinz al lang kunnen rentenieren. Roel van Neerbos kreeg tussen 5 en 10 miljoen dollar mee.
Waarom zij dan nu verder willen groeien door onze boeren te snoeien is me niet helemaal helder…Wat alvast wel helder is: willen boeren effectief protesteren, doe dat dan niet bij de receptie van het hoofdkantoor of tegen de grasmat van het Malieveld. Daar wonen de mensen niet die jullie dit aandoen.
https://nieuwsbrief.biojournaal.nl/2021/08/26.html
Geeft hoop toch?
Jazeker!
Met meer CO2, daar komen we verder mee,
en nog meer lol met cholesterol.
Was de fusie van Campina met FrieslandFoods niet in 2009 ?