Rood vuurwerk op een druilerige oktoberdag

De Wingerd is een klimplant die in de winter kaal wordt, voor hij in de herfst rood kleurt

De Wingerd lijkt op de klimop, maar is het niet. Hij wordt rood in de herfst, waarna de blaadjes afvallen. De eerste maal dat ik ‘m zo mooi rood in z’n element zag was bij een oud huis in Dartmoor (UK) zestien jaar terug. Toen nam ik me voor ooit een huis met wingerd te hebben. 

Herfstrood

Het duurt een jaar of drie a vier voor hij aanslaat, maar nu dit jaar gaat hij echt helemaal los. Nu levert dat bij een vrijstaand huis geen problemen op. Met de buren. Maar wanneer je in een rijtjeshuis je Abdij hebt gevestigd moet je zorgen dat hij niet voorbij de regenpijp groeit. Dus moet ik vanuit het doucheraam bij de buurvrouw de wingerd weer snoeien en terugduwen tot het Zeilmaker-territorium.

Bij de Buurman is dat geen probleem, omdat we Buurman & Buurman zijn.

Het lijkt er op dat ik na dit seizoen voor dat werk een ladder nodig heb. Het is voor de muren zo erg niet, een klimop haakt zichzelf echt in de stenen als groenblijver. De wingerd laat vrijwel geen sporen na. Daarnaast heb ik nog een Hortensia die bij de muur opklimt vanaf de deur. Het voornemen om een geheel groene muur te hebben komt zo na een jaar of 10 hier eindelijk tot wasdom.

Voorjaar. De pruim explodeerde, God’s eigen vuurwerk voor huis. In het najaar heb je dan 100 kilo pruimen, uit te delen aan de buren en wie maar jam maken wil

Je zou van een hele straat in de buurt zo een klein natuurreservaatje kunnen maken, een Hof, wanneer mensen maar wat meer met groen begaan waren. Dus geen grintbakken of tegeltuinen voor de onderhoudsarme hersenpan. Maar fruitbomen voor huis, letterlijk appeltjes voor de dorst of pruimen waarmee je voor de buurtbinding dan gezamenlijk appelcider maakt of pruimenwodka.

De pruimenboom bloeide dit voorjaar als de tierelier

En in het voorjaar heb je een vuurwerk van bloesems, voor de bijtjes, en voor het algehele humeur van de buurtbewoners. Het is toch veel aangenamer om in een natuurlijk geurende en kleurende straat te wonen dan zo’n kaal en deprimerend schuttingen-complex.

De Wingerd is het mooiste dus in de herfst, vlak voor hij die rode bladeren afstoot. Net als bij bloesems van fruitbomen, die even anderhalve week schitteren voor ze na bevruchting door de bijtjes hun blaadjes verliezen. Net als bij een vuurpijl dus die even explodeert en z’n kleuren afgeeft.

One Reply to “Rood vuurwerk op een druilerige oktoberdag”

  1. Machtig mooie plant die Wingerd. Nadat ik 3 jaar geleden (op deze site) erachter kwam hoe hij heette, meteen een zooi aangeplant en driekwart voorkant van het boerderijtje is nu bedekt. Geen last meer van warme muren in de zomer.

    Ik moet ze zo nu en dan binnen op zolder snoeien want ze zijn nogal opdringerig, maar als je die witte zolder-scheuten plat in de grond legt, groeien er nieuwe plantjes uit.
    Voordat ik de pijp aan Maarten geef zullen de meeste gebouwen hier dan ook wel mooi begroeid zijn vermoed ik..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *