Een andere foto die door de selectie kwam voor mijn fotodebuut ‘Liever dood dan Slaaf’, een pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid is een functionele foto met prachtige paradox er in. Die maakte ik in Duitsland, een mevrouw stijf van de haarlak en onder de plamuur met daarbij de tekst ‘Sei Einfach Naturlich.’
Met de uitstraling van een Duitse soft porno, Wo wir ein Verbotene Stande annehmen, ah nein nicht da, das ist gegen meine Prinzipen. 🙂
Wees ‘natuurlijk’…wees ‘jezelf’ door zoveel mogelijk smeerseltjes te kopen van Big Pharma/Big Chemical. Een Billboard van de Lidl op een donkere parkeerplaats aan een kille betonmuur. De adverteerders appelleren aan een algemeen gedeeld verlangen van Westerlingen in een industriele maatschappij, The Plastic Age die van beton, staal en plastic aaneenhangt.
De vakantie-industrie speelt ook handig op dat verlangen in met advertenties van ‘Het Paradijs’ dat verloren lijkt gegaan. Het Paleodieet, terug naar de steentijd is van het geloof in ‘natuurlijkheid’ ook een exponent: ’terug naar de natuur’ is gelijk aan ‘gezonder’.
In hoofdstuk twee duiken we de Friese oertijd in voordat Age en Eva zich op de Friese zeeklei vestigen. Het gehele hoofdstuk toont natuurbeelden die van menselijke smetten vrij zijn, het genre dat je als ‘natuurfotografie’ hebt leren zien. Foto’s zonder mensen er op. Sommige mensen dromen er bij weg, terwijl ik van een Zeeuwse mosselvisser bij zo’n droombeeld te horen kreeg: ‘Nou, ik word er depressief van’…
We verkennen dan de vraag wat een ‘vrije natuur’ nu inhoudt, en wat een claim inhoudt als ‘100 procent natuurlijk.’ Uiteindelijk heb je zelf toch ook liever een vrouw die haar benen scheert, zonder zo’n Talibanbaard tussen de benen, dan een vrouw die met een hele prairie is begroeid, met klimtouwen onder de oksels, hoe natuurlijk dat ook mag zijn.
Is ‘natuurlijk’ ook ‘beter’ in morele zin? Volg dan maar eens een college in de parasitologie, al dat ongedierte dat ook ‘biodiversiteit’ is tot de lintworm in de darmen van een bruinvis aan toe. Waarnaar verlangen mensen dus, wanneer ze naar een natuurlijke bestemming reizen? Ontdek dat in hoofdstuk 2 ‘Oertijd: De Val uit het Paradijs’ van Liever dood dan Slaaf, en reserveer vandaag nog je eigen exemplaar via de Webshop.
Het hoofdstuk eindigt bij het jaar 600 voor de jaartelling, wanneer Age en Eva zich in het onbezette Friese zeekleiland vestigen. Dan kan een ander tijdvak aanbreken in hoofdstuk 3.