Zwet(te), een afscheiding tussen twee landerijen

Zwette, restant van de Middelzee

Een erg geslaagde foto in mijn literair en fotografisch debuut ‘Liever dood dan Slaaf’ is die van de Zwette tussen Sneek en Leeuwarden, die je zo als Middelzee uitbeeldde. Het Estuarium van de Boorne (Bron) liep hier tot aan wat nu Het Bildt heet. Dat is het laatste ingepolderde stukje Middelzee, waarlangs nog een Groene Dijk loopt. 

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

Een Zwetsloot is een erfafscheiding in de vorm van een sloot. Zo spleet de Middelzee provincie-Friesland in twee, tussen Oostergo en Westergo. De Zwette die van deze Middelzee overbleef is nu onderdeel van de Elfstedenroute.

Pas wanneer je inziet ‘hee, de Zwette was eigenlijk de Middelzee’, het restant daarvan, kon je de goede foto maken. Eerder zag ik er niet meer in dan een simpele vaart. Ooit in 2015 heb ik daar al deze foto gemaakt van een wandelaar tussen de koekoeksbloemen.

Rus, Roeier…

Die wandelaar met wat blond wild haar kwam later op een mistige ochtend in 2020 weer voorbij, nu roeiend in zijn roeibootje.

De meest spectaculaire berm ooit gezien: een zee van koekoeksbloemen langs de Zwette tussen Sneek en Leeuwarden

Die foto vormt nu de openingsfoto van hoofdstuk 3. Toeval is wat je toevalt. Je kunt mijn fotografisch debuut bestellen via de Webshop van Lieverdooddanslaaf.com. De bestellingen blijven nog steeds dagelijks binnendruppelen. We hopen zo bij te dragen aan meer Fries zelfbewustzijn, gegrond in de natuur. Van alle bestellingen komt misschien 10 procent uit Provincie-Friesland, het zijn vooral de volgers van mijn werk en ‘Friezen om utens’ die hun eigen exemplaar willen bemachtigen.

Misschien zijn Friezen die wegtrokken uit ondernemingslust en exploratiedrang wel meer Fries dan zij die hier bleven. Maar dan kunnen zij zich dus via mijn Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid in de Friese diaspora verbonden voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *