De manier om een (volks)wil te breken van Biderman

Toen van toepassing op krijgsgevangenen, maar ook van toepassing op huiselijk geweld en op slachtoffers van de Rutte-tirannie

De Biderman chart of Coercion kun je nu bij allerlei hulpverleningsinstituten vinden, die bijvoorbeeld slachtoffers behandelen van aanhoudend huiselijk geweld. Je snapt wel vaker niet dat een vrouw bij een man blijft die haar vernedert, slaat en terroriseert. Maar de technieken die zo iemand gebruikt als geoefend manipulator, zijn algemeen bekend. Ze zijn ook in oorlogstijd gebruikt en door ondervragers van krijgsgevangenen. Biderman maakte daar als eerste een gedetailleerd verslag van in 1957.

Algemeen in gebruik bij hulpverleners, Biderman’s chart of coercion

Zowel in oorlog als in vredestijd
Technieken uit de gedragswetenschappen die in militaire tijden zijn ontwikkeld, zoals psychologische oorlogsvoering, vinden later in vreedzamer context ook toepassing. Denk aan psychologische manipulatietechniek om een product te verkopen, nu volledig ingeburgerd. Een lekkere meid met mooie billen en tieten, product erbij, en de associatie is gelegd. Net als de Pavlov-reactie bij een hondje dat het rinkelen van een belletje met ‘ik krijg eten’ associeren gaat.

Nu zijn zulke technieken ‘normaal’, zo ingeburgerd dat je er de schouders bij ophaalt. Maar voor de Eerste Wereld Oorlog (1914-1918) en de inzet van de Creel Committee om die oorlog aan Amerikanen te verkopen, was toen alles behalve gebruikelijk.

Mensen als Walt Lippmann en Edward Bernays pionierden met Freud’s theorie van het ‘onderbewuste’ en seksuele aandriften, om zo producten te kunnen slijten. Zo kreeg Bernays vrouwen aan het roken, door sigaretten te promoten als ‘torches of freedom’, sufragettes (activisten voor vrouwenstemrecht) die in bijzijn van ‘de pers’ plots uit hun netkousen een sigaret toverden en opstaken in een protestmars. Vrijheidsdrang en een vrij zelfbeeld koppelen aan een product.

Van de godfather van moderne spindoctoring: Edward Bernays, die je waarschijnlijk nog niet kende

Zo gingen ook vrouwen vanaf de ‘roaring twenties’ massaal roken, waar ze eerder rokend op straat met prostitutie werden geassocieerd.

Zo verkochten ze de Grote Oorlog aan intellectuelen door aan hun verheven zelfbeeld te appelleren, ‘making the world safe for democracy’. Die slagzin gebruikte George W. Bush opnieuw in 2003 om zijn verwoesting van Irak opnieuw te verkopen aan zijn Coalition of the Willing. Doen alsof zulke technieken niet bestaan en niet gebruikt worden- zoals de hoernalisten van de mainstream media je voorhouden- is op zijn best dus niet al te verstandig.

Zo is het ook al eeuwen bekend, hoe je een vrijheidsgezind en koppig persoon kunt onderwerpen, tot deze zelfs zijn eigen vrijheid gaat vrezen en zo afhankelijk wordt van zijn eigen onderdrukker. Die methodiek werd voor het eerst gedetailleerd door een psycholoog van de Amerikaanse krijgsmacht opgeschreven, Albert Biderman. Die interviewde piloten die als krijgsgevangenen in Korea waren gevangen genomen en gemarteld door de communisten.

De beroemde kaart, hoe je iemand de wil breekt

Het meest spectacuair: niets nieuws gevonden
De originele publicatie uit 1957 kun je HIER inzien. Zoals Biderman schrijft, was er eigenlijk niets nieuws aan wat ze in Korea deden. Andere communisten-regimes deden dat al decennia eerder:

As a social scientist, I find of singular interest one result of the studies which wve and other groups have recently made of Communist atemptsto extort “confessions”. It is that the finding of our studies which should be greeted as most new and spectacular is the finding that essentially there was nothing new or spectacular about the events studied. We found, as did other studies such as those of Hinkle and Wolf that human behavior could be manipulated within a certain range by controlled environments.

We found that the Chinese Communists used methods of coercing behavior from our men in their hands which Communists of other countries had employed for decades and Which police and inquisitors had employed for centuries.

Oftewel, of je nu krijgsgevangene bent van communisten, of muilkorf dragende lockdown gevangene van het Rutte-terreurregime, mensen gedragen zich het zelfde. Naarmate de ervaring van de onderdrukker/gevangennemer groeit, wordt het steeds eenvoudiger de gevangenen te onderwerpen. Biderman stelt dan de vraag, die menigeen zich sinds maart 2020 opnieuw stelde:

The reception of these findings has frequently been incredulous and we have been asked: “Is there nothing more to it than this? Can people really be manipulated so easily? Are vou sure there was not something done that you failed to detect.”

In selecting the material I should discuss here, I have been influenced by these kinds of questions. Such a selection precludes discussing the useful hypotheses about human behavior in situations of stress which our studies suggested.

Juist af en toe een sigaar uit eigen doos trakteren, dat werkt

Direct geweld werkt vaak averechts, angst (voor geweld, pijn) werkt beter
Biderman ziet de onderwerpingsmethode als een vorm van ‘onderwijs’ die overal ongeveer op de zelfde wijze werkt. Het ging bij Biderman’s onderzochte mensen – net als bij de slachtoffers van de Rutte-tirannie- niet (meteen) om fysieke marteling, het was voldoende om iemand mentaal onder druk te zetten, om zich aan ‘de regels’ van de onderdrukker te houden.

Daar hoort ook het incidenteel belonen van het slachtoffer bij, denk aan ‘good cop bad cop’, of het tijdelijk opheffen van lockdowns, of ‘je restaurant mag open als je aan de QR-dictatuur meedoet’.

I have omitted torture from the outline to emphasize that inflicting physical pain is not a necessary nor particularly effective method of inducing compliance.

Terwijl toepassing van fysiek geweld juist vaak niet leidde tot volledige onderwerping aan vaak de meest bizarre regels. Afgezien van een mep hier, en een schop daar was fysiek geweld tegen de gevangen piloten niet de regel. Gevangenen in Noord Korea werden wel gedwongen voor een lange periode te staan, soms wel een week.

Volgens Biderman werden ze zo met hun eigen wil opgezet tegen zichzelf. Zo gaven ze de ondervragers kracht met hun eigen wil om staan te blijven. Ook beantwoorde die martelmethode aan het zelfbeeld van de communisten dat ze eigenlijk heel humaan zijn (door er niet op los te slaan) Zo kregen ze mensen zo ver om valse bekentenissen te doen. Maar die bekentenissen moesten ook de ondervrager zelf bevredigen, aan zijn wereldbeeld voldoen, dus niet openlijk nep lijken.

Biderman noemt die psychologische martelweg daar naartoe een gecompliceerd leerproces, tot de gevangen piloten opbiechten dat ze spijtbetuigende oorlogsmisdadigers waren.

SLAVIN, monddood

Zelden namen gevangenen wereldbeeld communisten over
Toch volgt er een hoopgevende conclusie. Hoewel volgens Biderman de mensen die makkelijk toegaven de meeste aandacht kregen in de literatuur, overheersten bij de piloten mengvormen van onderwerping en verzet. Doorgewinterde communisten probeerden van de gevangenen eigenlijk een propaganda-instrument van de eigen ideologie te maken. Dus iemand die aan het thuisfront zou vertellen hoe goed het communisme/de 2030 Agenda is met haar SDG Doelen en mondkapjes.

Maar daarin slaagden ze zelden. Die pogingen van de communisten noemt Biderman vrij irrationeel.

Among the Air Force prisoners pressured for false confessions in North Korea and in Communist China, there are cases of simply incredible heroism, fortitude and attachment to principle in the face of particularly intensive Communist coercion.

There are also cases-far fewer in number although far more publicized-of a surprising inability to withstand coercion. Nonetheless, depending upon how one chooses todraw the line, it is posible for us to say truthfully that all who were really involved resisted, or that al complied, for in truth the behavior of al involved at some point a mixture of compliance and resistance.

In almost al, resistance was the dominant ingredient.

Mondkapjes waren vroeger een strafwerktuig tegen opstandige slaven

Oftewel, de communisten slaagden er vaak niet in om de door hen onderworpenen echt te doen geloven en uitdragen wat ze wilden aanleren. Mensen gingen doen alsof, Dat zie je nu ook bij al die mondkapzombies om je heen. Mensen doen ze wel op, maar vraag je ook maar een beetje door dan vinden velen het ook maar flauwekul. Net als ‘de spuit nemen zodat ik op vakantie kan’. Zulke mensen geloven er ook niet echt in, maar ze doen het om ‘van het gedoe af’ te zijn.

5 Replies to “De manier om een (volks)wil te breken van Biderman”

 1. Rypke, je verspreidt Westerse propaganda…

  U.S. Gen. Douglas MacArthur secretly granted immunity to the physicians of Unit 731 in exchange for providing America with their research on biological weapons.
  http://khv9923.narod.ru/The_trial_of_Unit_731.pdf

  “A real flood of bacteria and germs” — Communications Intelligence and Charges of U.S. Germ Warfare during the Korean War
  “Bacteria bombs,” poisoned water, planes dropping contaminated flies, fleas and other insects, two nations grappling to understand and adapt to an attack by an unseen enemy, in the context of an epic war with the United States and allied countries that would kill millions… this is the hitherto untold story of what germ warfare looked like to those who were attacked, from documents kept secret for over 60 years!
  https://jeff-kaye.medium.com/a-real-flood-of-bacteria-and-germs-communications-intelligence-and-charges-of-u-s-4decafdc762

 2. En dit alles wordt georkestreerd door een bende psychopaten waarvan de meest karakteristieke eigenschappen zijn: gericht op destructie (ook van zichzelf, zie de brullende burgemeester), gewetenloos (zie pinokkio), schaamteloos (zie bloemschoen), charmeur (diverse voorbeelden).

 3. De politie maakt bij haar ‘verhoren’ ook regelmatig gebruik van methoden die eigenlijk een vorm van martelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘sleep deprivation’ onder kopje 3. Het om 03.30 uur in de morgen uit bed gesleept te worden is niet alleen uit ‘veiligheidsoverwegingen.

  Ik bedoel, wat voor weerstand hadden ze verwacht van prof. Bob Smalhout toen hij en zijn vrouwtje rond dat tijdstip in pyjama en doorkijknachthemd onder oog van de publiek (shaming) naar de politieauto werden getoonsteld. Als slaaf/gevangene door ‘Rome’ gedreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *