Fryske Gothic bij Liever dood dan Slaaf-monument

Reade Klif

Fries filmmaker Steven de Jong nam twee Friestalige covers op van de Finse Gothicband Nightwish, met een videoclip bij It Reade Klif van zangeres Carla de Bruine. De tweede clip ‘Fleane yn’e Loft’ kwam in het najaar uit. Tegelijk met mijn fotografisch en literair debuut Liever dood dan Slaaf, waarvan de eerste signeersessie met kort vrijheidsevenement ook plaatsvond bij het Friese vrijheidsmonument (11 december). 

Maar ik had nog nooit van zowel Carla de Bruine gehoord, als van het Grutte Pier-filmproject dat De Jong in oktober dit jaar hoopt af te ronden. Zijn film over de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (Pier Gerlofs Donia) uit Kimswerd.

Dan is De Grutte 501 jaar dood als een Pier.

Grutte Pier van Kimswerd

De Friezen worden hier terecht neergezet als een noordelijk volk, met veel overeenkomsten met Scandinavische volken. Ondergetekende heeft volgens een genetische test ook 18 procent DNA van Deense komaf.

De volksheld Grutte Pier, speelde in het staartje van de legendarische Friese Vrijheid (Hoge Middeleeuwen tot 1498) zijn rol met zijn zwaard van acht kilo. Hij zou wraak nemen voor de dood van zijn gezin op de Hollanders, en streed als piraat voor de hertog van Gelre.

Heel grappig: bij het maken van de beste foto’s voor mijn fotodebuut Liever dood dan Slaaf in 2020, had ik steeds ‘Sons of Winter and Stars’ op van de Finse band Wintersun.

Daarin speelt de drummer van Nightwish bijna onmogelijke staaltjes metal-percussie. Het 14 minuten durende symfonische metalnummer werd de soundtrack van mijn fotografie ieder vroeg morgenuur, als je op pad ging om ‘het licht’ te vangen dat past bij een mystieke sfeer die je neer wilde zetten voor het oer- Friese land, waaruit de ‘natuur van de Friezen’ is voortgekomen, de mentaliteit van ‘Leaver Dea as Slaef’…

Als er sneeuw ligt kun je bijna skieen vanaf het Klif

In dat beste metalnummer aller tijden (kan concurreren met ‘one’ van Metallica) zit een bijna zeemanslied- achtige passage die je kunt meebrullen. Je kunt het resultaat van die fotosessies bestellen via de gelijknamige webzijde www.lieverdooddanslaaf.com. Mijn Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid werd een tegel van twee kilo, A4 hardcover gebonden.

4 Replies to “Fryske Gothic bij Liever dood dan Slaaf-monument”

 1. Dus… s’nachts op de snelweg, in je eentje in de auto, deze muziek, keihard aan!
  Even een andere dimensie? Zoiets?

  En daarna Carla de Bruine.
  Kom je weer relaxed thuis.Mooi.😀

  1. Ha mooi rypke dat je er even wat aandacht aan dit nummer geeft. Ik dacht wel dat je het mooi zou vinden. Vandaar dat ik het linkje in een reactie hier plaatste. Het orgineel is trouwens ook niet van night wish. Wist je dat de zangerers ook een fries bloed heeft. Ik ook niet, maar gezien het feit dat zij zo kan zingen en nederland is kan het haast wel niet anders;)
   Als je dan toch even in de muziek blijven hangen. Waar ik zelf ook graag naar luister om weer op te laden. Dan zou ik je dit oude nummer van Piter wilekens nog eens aan bevelen. Pleatsen in de bran. https://youtu.be/UCw-szKt2bo
   Maar ook zeker de covers die hij maakte van Cornelis Vreeswijk. Het zijn tijdloze protest liederen. https://youtu.be/NdkaDozmJmY

   https://youtu.be/Ad6bMB2DL_I
   Goede zondag nog gewenst

 2. De Nightwish covers door Carla zijn geen covers, maar een wedergeboorte van deze nummers. Carla haar zang en in het Fries vormen een haast perfecte combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *