Windpark Fryslan mogelijk verkocht aan Duits pensioenfonds

Zonnige Toekomst Groen Leven Oosterwolde: een financieel product

Via bronnen binnen het provinciebestuur ving ik op dat er onderhandelingen met een Duits pensioenfonds zijn om Windpark Fryslan (de hardware, niet de stroom die het opwekt) aan te verkopen. Windfarms en zonnefarms zijn voor die instellingen financiele producten met de belastingbetaler als onderpand, met extra gunstige voorwaarden voor financiele instellingen.

Dit komt dankzij een nieuwe injectie belastinggeld door de Europese Commissie uit naam van een ‘Pandemic Recovery Package’, waarbij banken en pensioenfondsen ‘groene obligaties’ kopen, met een looptijd van 15 jaar…

Die looptijd is gelijk aan de looptijd van de SDE+subsidie van 1,2 miljard euro die Windpark Fryslan opwekt. Windfarms en zonnefarms zijn in eerste instantie geen energie-installaties maar financiele producten, met belastingbetalers als onderpand. Net als bij staatsobligaties.

Wij zullen de Groene Draeck verslaan

Extra gunstige voorwaarden voor pensioenfondsen dankzij NGEU
De Europese Commissie kondigde afgelopen najaar aan 800 miljard euro extra belastinggeld uit te geven onder het mom van een ‘pandemic recovery package.’ Liefst 37 procent van die 800 miljard die de Europese Commissie wil uitgeven met Europeanen als onderpand bestaat uit die ‘Groene’ Obligaties’.

Dat is dus ‘groen geverfde extra staatsschuld’ onder de naam Nexty-Generation EU (NGEU). Dat bedrag komt ten bate aan- bijvoorbeeld- financiele instellingen als pensioenfondsen, tegen uiterst gunstige voorwaarden, wanneer ze beloven in bijvoorbeeld de windmolenplannen van Frans Timmermans te investeren.

Dat de EU Groene Obligaties verkoopt meldde GlobalSWF in oktober 2021. Dat is een financieel analistenbureau van een PwC-accountant die ABP’s ‘groene’ portfolio al tegen het licht hield in 2020. Zij schrijven:

Investing on behalf of ABP, the national civil pension fund, and seven other industry PPFs, it participated in the inaugural NextGeneration EU (NGEU) green bond, which comprises 30% of the EU’s EUR800 billion post-Covid-19 economic recovery package. Green bonds enable investors like PPFs and sovereign wealth funds (SWF) to pursue ESG objectives in fixed income, supporting the green transition across all asset classes.

The green bond market is rising fast and SWFs and PPFs are leading demand, while on the supply side issuance momentum has been sustained through the pandemic.

Blended Finance: private financiers met belastinggeld tot ‘groen’ investeren verleiden
Wat staat hier, vertaald in boeren-Hollands? De coronamaatregelen van de plandemie hebben voor financiele instellingen een onbeperkte geldstroom gegenereerd (supply side), doordat regeringen met extra belastingggeld strooien. Daardoor kunnen ze risicoloos investeren in bijvoorbeeld windfarms, of ze krijgen zelfs geld toe van regeringen.

Groene Obligaties houden in dat overheden geld aantrekken van financiele instellingen om ‘groene’ plannen te financieren. (overal windmolens/zonnefarms) Banken en pensioenfondsen krijgen dan uiterst gunstige financieringsvoorwaarden met belastingbetalers als onderpand.

Niet de opgewekte stroom van een windfarm of zonnefarm hoeft voor de investeerder die ‘m koopt het verdienmodel te zijn. Het is het bezit van zo’n utility zelf, dat dankzij de gunstige investeringsvoorwaarden loont, belastinggeld toe krijgen bij aankoop, of negatieve rente van een bank die op haar beurt weer een garantie van ‘de staat’ heeft.

APG is het zusterbedrijf van ABP Pensioenfonds. Windfarms zijn financiele producten dankzij de gunstige rentes en subsidies

En omdat de overheid CO2-reductiedoelen oplegde, 55% voor 2030 zodat er CO2-schuldpapier in omloop komt. Hoe het precies in elkaar steekt moet ik nog verder uitpluizen.

Windpark Fryslan heeft een aandeelhoudersconstructie in een WPF Holding, waarbij de ontwikkelaars (Anne & Tiete de Groot, Pieter Meulendijks) zelf 85% in handen hadden. Die kunnen ze nu lucratief doorverkopen. Als de provincie Friesland haar 15% doorverkoopt, komt er een fooi binnen en kunnen provinciebestuurders zeggen dat ze geld voor hun kiezers binnenhaalden.

Terwijl Sander de Rouwe (CDA) 127 miljoen euro publiek durfkapitaal over de balk gooide, om illegaal deze windfarm in Natura 2000 gebied te bouwen. De Rouwe werd beloond met een burgemeestersbaantje in Kampen. Wie corrupt en leugenachtig genoeg is, krijgt altijd een mooi baantje van het kartel.

Maffiaconstructie die ook wel ‘Blended Finance’ heet, privaat gewin op publieke kosten

Het lijkt dus op directe windmolen-subsidie, maar is een andere meer indirecte vorm van bankensubsidie. Afgelopen jaar stapte dankzij die generositeit ook pensioenfonds ABP (samen met haar belegger APG het 1 na grootste pensioenfonds ter wereld) in die ‘Groene’ Obligaties.

Volgens een analyse van SWF uit 2020 zou het investeringsportfolio van ABP voor 6 procent uit ‘energie’ bestaan. (vergelijking: 16 procent in vastgoed). Van die 6 procent bestond 70 procent uit beleggingen in olie- en gasmaatschappijen als Shell. Maar dankzij de riante subsidies op windmolens in de EU loont het tegenwoordig meer qua rendement om in windmolenboer Vestas te investeren. Shell presteerde afgelopen vijf jaar veel slechter.

In 2017 stapte ABP met haar APG al in de bouw van een Zweedse Windfarm. Met andere investeerders worden ze dan eigenaar van de hardware. Dankzij gunstige investeringsvoorwaarden door subsidies loont het in bezit hebben van zo’n windfarm dan.

Leugens, verdomde leugens, duurzaamheid. De windfarm levert ‘groene’ stroomcertificaten voor Eneco

Looptijd ‘groene’ obligaties even lang als de SDE+-subsidie
In Duitsland zouden pensioenfondsen geld toe krijgen over hun investeringen in windfarms en zonnefarms, zodat het bijzonder lucratief is de installaties op te kopen voor bepaalde tijd: bijvoorbeeld de looptijd van de subsidie. Daarna mag een overheid ze weer terugkopen, en komen de lasten opnieuw ten koste van belastingbetalers.

Een ander onderpand is uiteraard: subsidie. Het verdienmodel van Windpark Fryslan is subsidie, 15 jaar vast SDE+, een heerlijke 1,2 miljard euro die hun leugenachtige overheid bij U en mij komt roven met staatsgeweld.

Geheel toevallig is de looptijd van de ‘groene’ obligaties van de Europese Commissie haar NGEU ook 15 jaar. Onder het mom van Groene Obligaties (Green Bonds) moeten die instellingen dan beloven hun geld te steken in windmolens en zonnefarms. Zo zie je dus in notedop wat ‘klimaatbeleid’ is: belastinggeld met groene verkooppraatjes pompen in financiele instellingen.

Dat is ook wat ‘duurzame ontwikkeling’ inhoudt: massieve staatsinjecties in ‘groen’ geverfde staatsprojecten, zodat belastingbetalers 15 jaar lang garant staan voor de rentabiliteit van die projecten bij banken en multinationals. Dat noemen ze ook wel Blended Finance. Bas Ruter en Wiebe Draijer van de Rabobank zitten in zo’n mondiale Blended Finance Taskforce.

Geld verdienen met staatsgeweld. Net als de maffia, maar de groene maffia pakt het wat grootschaliger aan.

Kolencentrale RWE met aankleding windmolens en zonnepanelen

‘Groene’ investeerders: Merchants of Debt
Voor clubs die hier windfarms en zonnefarms bouwen (denk aan Groenleven) ligt de winst dus in de verkoop van die- in energetisch opzicht nutteloze- zonnefarms en windfarms. Die leveren nooit enige betrouwbare energie. Het zijn financiele producten met belastingbetalers als onderpand voor banken en andere financiele instellingen.

De CO2-schuldenbusiness is 1 van de vele financiele producten die bankiers ons verkopen: je praat iemand een schuld aan (een CO2-schuld bij de planeet, 55% verplichte aflossing voor 2030), en die moet deze dan met rente aflossen. CO2 is een financieel product: handel in hete lucht (carbon accounting, daarom is McKinsey van Pieter Winsemius ook altijd warm voorstander geweest)

De Nederlandse Bank wil aan een ton CO2 een waarde geven van 50 euro. Als Nederland op papier 100 Megaton CO2 moet minderen voor 2030, breng je dan weer 5 miljard euro aan CO2-schuldpapiertjes in omloop. Als Windpark Fryslan op papier mag zeggen dat ze jaarlijks 900 duizend ton CO2 uitsparen, dan verkopen ze een financieel product, CO2-reductiepapier.

Van Fryslan Fossielvrij, de club die aangifte tegen mij deed, op het kantoor van NDC Mediagroep, nu Mediahuis. Leeuwarder Courant zal nooit kritisch schrijven over de CO2-hysterie want hun baas investeert daar zelf in

Windpark Fryslan genereert dan jaarlijks voor 50 (CO2-prijs) x 900.000 =4,5 miljoen euro aan CO2-waardepapier. Een datacenter of Amazon koopt die waardepapiertjes van Eneco dan op om het jaarverslag groen te poetsen met ‘groene stroom’-certificaten.

Het wemelt van zulke financiele producten, van huishypotheken tot staatsschulden. Denk ook aan de straks voor ZZP’ers verplichte arbeidsongeschiktheids-verzekering. Dan ben ik plots 90 euro per maand extra kwijt aan bonuskoningen van een verzeker-gigant. Daarom voert het Rutte-regime die maatregel in.

Want dan subsidieren 1 miljoen ZZP’es per maand 90 miljoen euro aan bonuskoningen van een verzeker-gigant. Dacht je nu werkelijk dat het Rutte-regime 1 mallemoer geeft om ZZP’ers?

MVO Nederland is de groen geverfde evenknie van de SER, gevestigd aan de Arthur van Schendelstraat in Utrecht

‘Groene’ stroom, ook een financieel product, waardepapier
Overigens is die handel in ‘groene’ obligaties maar een klein deel van de totale handel in staatsschulden op de financiele markten: SWF stelt dat de paar 100 miljard euro die de Europese Commissie uitgeeft 0,1 procent is van de mondiale handel in staatsschulden.

Hoe dan ook. Als het goed is begrijp je nu wat ‘klimaatbeleid’ en ‘groene energie’ is: handel in schuld, met belastingbetalers als onderpand. En datgene wat Eneco als ‘groene’ stroom verkoopt, dat is slechts de handel in ‘groene certificaten’. Windfarms dumpen hun stroom met voorrang op het net: iedereen neemt grijze stroom af. Eneco verkoopt de opgewekte kWH’s op papier zonder dat bekend is of die kWh’s ook werkelijk benut werden.

Want de uitbaters van windfarms en zonnefarms krijgen per opgewekte kWh subsidie betaald. Ook als ze die niet leveren,  omdat er een overschot is krijgen ze betaald. Sterker nog, in Duitsland en Denemarken krijgen uitbaters miljoenen euro’s om GEEN stroom te leveren: dat heet ‘curtailment’.

In Friesland zijn door de netbeheerders ook al zulke afspraken gemaakt met leveranciers van ‘groene’ energie. Dat ze bij een plots overschot afschakelen, maar wel doorbetaald krijgen.

2 Replies to “Windpark Fryslan mogelijk verkocht aan Duits pensioenfonds”

  1. Mmmmm als we nu eens de normale regels voor industrieel afval toepassen op windmolens dat lijkt me dit een slechte belegging. Gewoon al het beton uit de bodem halen, de glasvezel bladen laten vernietigen. Zou wel eens goed zijn als die groene leugenaars zichzelf eens langs dezelfde meetlat leggen als hun fossiele concurrent.

    Maar goed, het is zoals je stelt een verspilling van miljarden aan belastinggeld om een volstrekt parasitaire sector overeind te houden. Als zout in de wond mogen dagelijks horen dat de mensen hier achter bezig zijn de wereld te redden en dat iedereen die daar kritisch op is wordt uitgemaakt voor het kwaad zelf. Ik hoop dat GroenLinks en D66 hier nog eens flink voor worden afgestraft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *