Mislukken op zo hoog mogelijk niveau

Klimop omhoog naar de top

De Klimop klimt op naar de top van een boom. Als hij daar dan eenmaal is aangeland, ja, wat moet hij dan…Dan blijk je die hoogte te delen met andere Klimop-planten in andere bomen, die daar ook via ellebogen zijn aangeland, de 1 wat hoger aan de top dan de ander. Maar op topniveau blijft de strijd om licht even goed voortduren als toen ze nog onderaan bezig waren.

Aanhechten bij de boom, ze dringen niet met de wortels echt in de boom

Ook daar ontdek je dan dat er weinig meer is dan je volzuigen met voedsel, en je voortplanten, totdat je uitgebloeid bent.

Fryske jungle met klimop

Je tuincentrum-klimop dat is Hedere hibernica, de Ierse danwel Atlantische klimop met de grotere groene bladeren. Daarmee blijft je tuin ook in de winter groen. De Abdij-kapel achter huis is er mee behangen, en er rusten vogeltjes in, ze nestelen er in het voorjaar. De Atalanta (vlinder) vindt er zijn nectarplant, die witte bloempjes.

Op naar de top

In Zuid Limburg zagen we deze ‘inheemse’ Hedera helix zijn best doen om naar boven te komen. Ze krijgen enorme liaan-achtige stengels waarmee ze zich vasthechten aan de gastheerboom, de kruiwagen op wiens rug ze meeliften naar hun top.

5 Replies to “Mislukken op zo hoog mogelijk niveau”

  1. De klimop bij mij achter had de lokale top (de schutting van 2 meter hoog) snel bereikt. Toen is die maar in de breedte gaan groeien. Heerlijk concurreren met zichzelf en 10 keer over hetzelfde stukje groeien, om vervolgens aan het fietsenhok te beginnen. Zo zag het eruit toen ik in het huis kwam wonen. Voor dat overwoekeren heb ik een stokje voor gestoken, na het snoeien kon ik 1,5 container aan klimop weggooien. Ik was even bang dat hij niet overleven zou. Maar nee, hij maakt al weer nieuwe blaadjes wanneer het ook maar een beetje warm is. Prima natuurlijk maar er moet ook ruimte voor andere planten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *