Maud de Vries (Miss Kunstmest) stamt af van Friezen

De Absolute aantallen ‘De Vries’-achternamen. Velen trokken naar Amsterdam. Bron: Nederlandse familienamenbank

Zoals ik opmerkte in mijn fotografisch en prozaisch debuut ‘Liever dood dan Slaaf’ moest de omgelegde Peter R. De Vries niet voor niets een tussen-R plaatsen om zich te onderscheiden. Omdat er geen algemener achternaam is dan ‘De Vries’, en de oorzaak daarvan is eenvoudig. De Friezen zijn de stamvaders van alle kustbewonende Nederlanders, niet ‘de Batavieren.’ Er waren in 2007 liefst 71 duizend ‘De Vries’-Friese afstammelingen ingeschreven, en de meeste van hen wonen niet in de provincie Friesland.

Lovende recensie in De Andere Krant, de snelst groeiende journalistieke weekkrant van Nederland

Maar bijvoorbeeld in Amsterdam, zoals de CBG Familienamenbank toont in absolute aantallen en percentages. In relatieve zin, dus in percentages is De Vries bij uitstek in zijn vaderland gebleven. Een andere opvallende uitschieter zijn de Veenkolonien in Drenthe rond Emmen. Mogelijk zijn die Vriezen daar naartoe getrokken voor het ontginningswerk van het hoogveen, en vervolgens blijven plakken.

Ook in de stad Groningen vind je veel De Vries-achternamen. De hoogste ‘De Vries’ concentratie in Friesland ligt in Heerenveen.

Procentueel gezien zijn De Friezen De Vries gebleven; Bron Nederlandse Familienamenbank

Kijken we naar de percentages achternamen met ‘De Vries’ dan zie je nog duidelijk hoe ‘De Vries’ een Friese achternaam is gebleven. Opvallende uitschieter is Urk, het achtste Friese Zeeland

Veel diaspora-Friezen zijn sinds de achternamencampagne onder Napoleon (1812) naar elders vertrokken voor werk en fortuin, dat zijn de Friezen om Utens.

Maud de Vries

Zo trof ik als baas over de Menselijke Voorraden bij kunstmestgigant OCI ook een De Vries: Maud. OCI zit gevestigd op het Chemelot-complex in Zuid Limburg, naast de oliekrakers van het Saudi Arabische Sabec. Ze verbruiken jaarlijks voor 38 Petajoule aan aardgas om Ammoniak (NH3) te maken voor kunstmest.

Dat kun je zien in het MIDDEN-rapport dat ECN en PBL in 2019 maakten. Dat houdt in, dat ze bij een verbrandingswarmte van 35 Megajoule per kuub dus een dikke 1,2 miljard kuub aardgas opbruiken. Dat is gelijk aan het jaargebruik van 1 miljoen huishoudens. Die huishoudens schijnen nu ‘van gas los’ te moeten

OCI Nitrogen is de nieuwe naam van DSM Agro (sinds 2010). De kunstmestfaciliteit werd opgekocht door de Egyptische miljardairs-dynastie Sawiris. Nassef Sawiris zit weer bij Tony Blair z’n bankiersclubje van JP Morgan Chase, de International Council. Samen met vaste Bilderberg-gasten als Henry Kissinger.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

Een illuster gezelschap dus. Maud de Vries houdt ’t dichter bij huis, die zit op kantoor in Amsterdam. Kortom: De Friezen ze zitten overal, en juist voor die Friese Diaspora-mensen is mijn fotografisch en prozaisch debuut een aanrader. Je kunt deze tegel van 2 kilo fotografie, hardcover gebonden via onze webshop bestellen op www.lieverdooddanslaaf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *