Boom die Rijkswaterstaat na kaalkap liet staan valt op A6

Er blijven steeds minder bomen langs de weg staan voor ‘de veiligheid’/houtopbrengst: deze locatie is niet de A6 waarover ik schrijf

Matthijs Tax, de Senior Communicatiemedewerker van Rijkswaterstaat houdt vol, dat de kaalkap van bosplantsoenen langs snelwegen voor ‘de veiligheid’ was bedoeld. Maar juist de boom die ze na kaalkap langs de A6 bij Emmeloord lieten staan viel gisteren door de storm op de weg. Terwijl ze juist binnen in het bosperceel kapten, dus bomen wegkappen die GEEN gevaar vormen voor het verkeer omdat ze daar te ver af staan.

Ik was gisteren in Amsterdam voor filmopnames voor Boss/Maker, we maken een nieuwe serie over de SDG’s. Diverse lindes langs de grachten waaiden om, dus ze maakten geen goede PR voor hun bomenvrienden.

Wie een klein beetje van bosbouw afweet, ziet dat ze gewoon ordinaire dunningen uitvoeren langs de snelwegen, en dat ze dat doen voor de houtopbrengst. Nu is hout een prachtige grondstof, en het moet ergens vandaan komen. Net als onze nieuwe tafel van Acaciahout, die uit India komt.

Wat is dat prachtig hout, mooi spul. Het is hypocriet om hier bomenkap te bewenen vanwege de vogeltjes, terwijl je bomenkap in andere landen met je aankoop stimuleert.

Vraag schept aanbod

Maar wees dan gewoon eerlijk: we kappen voor de houtopbrengst. Gisteravond rond half zes dus pardoes op de A6 een omgewaaide esdoorn (als ik me niet vergis) die mij het leven had kunnen kosten, wanneer ik daar in het donker had gereden en er op in was gereden. Dus als kap voor ‘veiligheid’ de reden voor kaalkap van het perceel was, dan weten ze dus niet hoe ze voor de veiligheid bomen moeten beoordelen en kappen.

De kap betreft ook geen populieren, waaibomen die na een jaar of 20/30 een gevaar voor de weg vormen.

One Reply to “Boom die Rijkswaterstaat na kaalkap liet staan valt op A6”

  1. Wow oppassen Rypke! Het was gisteren te slecht om de weg op te gaan, zeker de A6! Letterlijk levensgevaarlijk. (Toegegeven, ik heb nog wel even de (ijselmeer)dijk op gegaan om de storm aan den lijve te ondervinden maar dat was te voet)

    Dat die bomenkap niet voor de veiligheid is, is maar weer eens bij herhaling bewezen. Ook niet voor het hout om er dingen van te maken vrees ik. Zonde weer, maakten ze er maar een tafel van, of een stoel, een gitaar, laminaat etc. maar nee, ze maken er ‘CO2-reductie’ van, door het in de brand te steken. Welkom in de wereld van de klimaat-activist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *