‘Klimaatclubs schuldig aan energiecrisis’

Haven Langweer

Niet Poetin, maar vijf jaar gebrek aan investering in olie- en gaswinning dankzij campagnes van klimaatclubs tegen financiers van brandstofwinnig leidt tot de huidige explosie in brandstofprijzen aan de pomp. Dat stelt Michael Shellenberger, ecomodernist en kandidaat bij de gouverneurs-verkiezingen voor de staat Californie op zijn twitterpagina. In een eerder artikel in oktober voorspelde hij de huidige prijsexplosie al, dankzij de druk die klimaatclubs zetten op overheden en investeerders om niet langer te investeren in olie- en gasexploratie.

Bruisend en dynamisch, dat is Langweer

Schaliegasprotest en ESG
Een voorbeeld van die succesvolle druk van door de overheid gesubsidieerde klimaatclubs, zie je bij de Milieudefensie-rechtzaak, en hun eerdere succesvolle protest tegen schaliegaswinning in Nederland. Ironisch genoeg blijft er door een gastekort maar 1 andere optie over, de vlucht naar steenkool dat per gewichtseenheid een dubbele CO2-productie geeft.

Shellenberger is met Ted Nordhaus in de Verenigde Staten de promotor van het ‘ecomodernisme’: een stroming die milieu-realisme bepleit via aardgas en de inzet van kernenergie. Over die stroming van rationeel milieubeleid maakte ondergetekende een boek met vijf andere wetenschapsjournalisten: Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei (Nieuw Amsterdam, 2017)

Shellenberger stelt dat de het ESG Integration Framework (Environmental, Social, Governance), opgelegd door financiele marktleiders als Blackrock afgelopen vijf jaar tot een exodus van investering leidde in nieuwe olie- en gasprojecten.

ESG betekent dat je als bank en investeerder de CO2-uitstoot van projecten moet meewegen in je investeringsportfolio. Die eis is een uitvloeisel van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, waar ook het Rutte-kabinet zich aan conformeert. Dankzij campagnes van klimaatactivisten werden financiers bewogen uit olie- en gaswinning te stappen, de zogenaamde ‘divestment’-campagne.

Het bruist hier altijd

Divestment
Divestment betekent het niet meer beleggen in fossiele brandstof. Dat is de campagne die het Rockefeller Brothers Fund in 2014 inzette, met de door deze filantropische miljardenorganisatie gesponsorde klimaatclubs als ‘Carbon Tracker’ en 350.org.

Zij kondigden aan als legaat van het vroegere Standard Oil (Esso, Exxon) om alle investering van hun geld in olie- en gaswinning en raffinage te staken. Daar volgde de Rockefeller Foundation in 2020 mee, het fonds van 5 miljard dollar dat van de zelfde oliebaron een legaat is. Het Nederlandse pensioenfonds ABP volgde met die campagne in oktober 2021. Dankzij die ‘divestment’-campagne konden oliemaatschappijen de hernieuwde vraag na de implosie tijdens de coronamaatregelen niet bijhouden.

Die ‘divestment’ zou volgens Shellenberger nu resulteren in ‘de grootste energiecrisis in vijftig jaar’, nadat de olievraag na de coronamaatregelen aantrok. Campagnes tegen olie- en gaswinning leiden tot een halvering van olie- en gasexploratie tussen 2011 en 2021, aldus Shellenberger. Het aantal nieuwe projecten voor oliewinning zou vanaf 2016 gedaald zijn tot een ‘historisch laag record’.

Ook zouden oliemaatschappijen 25% minder investeren dan nodig om de olieproductie stabiel te houden. ’Niet door een gebrek aan olie’, aldus Shellenberger, ‘maar door een gebrek aan investeringen.’

De Langweerderweg, daarom kwam ik hier wonen, Langweer is mooi, jammer dat er Langweerders wonen

Hoge brandstofprijzen een blijvertje
Ook Goldman Sachs stelt dat ‘druk van klimaatactivisten op regeringen en banken’ oorzaak is, dat de industrie de aantrekkende vraag niet bijbeent. Normaliter past de olie- en gasindustrie bij stijgende vraag snel de productie aan. Maar door ‘divestment’ ontbreekt voor nieuwe projecten kapitaal. Hoge energieprijzen zouden een blijvertje worden door ‘divestment’ , zo voorspelde ook de Financial Times in oktober afgelopen jaar al.

De campagnes tegen fossiele energiewinning hebben ook invloed gehad op overheden. Als voorbeeld noemt Shellenberger een groot gaswinningsproject van Shell in de Noordzee, dat werd afgeblazen dankzij de Britse overheid. Dit terwijl Gazprom afgelopen jaar al de gaswinning naar Europa zou hebben afgebouwd. Volgens Shellenberger zijn het met name de succesvolle campagnes van klimaatactivisten tegen de winning van schaliegas, die de energiezekerheid van Europa parten spelen.

Daniel Evans, Vice President, Global Head of Refining and Marketing stelt dat de coronamaatregelen zijn gebruikt om de CO2-politiek versneld door te voeren.

We see an acceleration of the energy transition being an important legacy of the COVID-19 pandemic. As a result, demand for transport fuels will face increasingly strong headwinds.”

Dat houdt vooral in, dat er steeds meer landbouwgrond in beslag zal worden genomen voor de productie van biofuels. Dat drijft weer de prijs van landbouwgrond op en dus van voedsel.

Visit Langweer, kom vooral langs en zie hoe mooi het hier in voorjaar, zomer en herfst is

Over de hele economie heen prijsexplosies
Het leven wordt dus onbetaalbaar. De voorbodes zie je niet alleen aan de benzinepomp. Gisteren bij het nieuw heropende eetcafe Noflik in Langweer kregen we een voorproefje van het leven in de Klimaattransitie. Een limonadeglaasje met 6 centimeter ‘speciaalbier’ voor vijf euro, en een glas met een centimeter wijn van Chateau Duurzaamheid, idem, een paar broodjes voor 8,50 alsof het hier f8cking Venetie is ipv een boerenroddeldorp met afnemend watertoerisme van rentenierende grijze duiven met sloep.

‘ja maar het is wel speciaalbier’.

Betaal je voor speciaal onderwijs evenveel als een studie aan Harvard University? Sorry jongens, het is niet hip om afgezet te worden al is het wel de trend. Al kun je ook stellen: moedig dat je het in deze tijd nog aandurft een zaak te openen, met dankzij klimaatbeleid verdubbelende energierekeningen. Voor de overheid kun je niet weglopen, dan gooien ze je in de cel.

Bij particulieren kun je nog wel met je voeten stemmen.

2 Replies to “‘Klimaatclubs schuldig aan energiecrisis’”

  1. Dit is weer een waarheid als een koe die je hier omschrijft. Bijzonder ergerlijk hoe de hele (westerse) wereld meegaat met de milieubeweging en hun simpele, populistische verhalen met simplistische oplossingen voor niet bestaande problemen. Zij verspreiden pas des- en misinformatie en daar plukken we nu de wrange vruchten van. Onze groene vrienden zijn ook veel te lang weggekomen zonder dat ze voldoende druk kregen uit de gevestigde media. Onze overheid sponsort dit nog eens met miljoenen. Mooi dat hier nog een tegengeluid is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *